Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internet üzerinden satışları denetim altına alacak bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü de ruhsatsız silah satışını önlemek için RTÜK ile de işbirliği içine girdi. Yapılan görüşmelerin ardından uydu üzerinden yayın yapan ve yayınlarında av tüfeği pazarlayan 5 kanalın yayınları durduruldu.

CİDDİ YARALANMALARA VE KAZALAR SEBEP OLUYOR

Yapılan çalışmaları değerlendiren İnegöl Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği Başkanı Haluk Ulusoy, “Ateşli silahlar mevzuatına göre avda kullanılan silahların namlu boyutu 45.7 cm aşağı olması yasaktır. Ruhsatlı silah sanayicileri 51 santimetreden kısa namlulu silah üretmemektedir. İnternetten satılan ruhsatsız ve kaçak silahların namlu boyutları 33 santimdir. Bu tür silahlar avda kullanılamaz. Kaçak silahların malzemeleri TSE garantisi olmadığından atış esnasında namlularının dağılması sonucu ciddi yaralanmalara ve kazalar sebep olmaktadır. Bu tür silah edinmeye çalışan şahıslar, ruhsatlı silah alma ehliyetine sahip olmadıkları için ya sabıka kaydı vardır ya da psikolojik sorunları olan kişilerdir. Av silahı bulundurma ruhsatı alacak kişilerden sabıkası ve sağlık durumunda psikolojik sorun yoksa 5 yıllık 30 lira harç yatırıp, bin liranın üzerinde vergi borcu yoksa ruhsat alabiliyor. Bu silahı kaçak avcılıkta da kullanıyor, düğünlerde magandalık yaparak havaya ateş açıyor. Yaralanmalara ve ölümlere sebep oluyor. Bir anlık öfkeyle cinayetler işlenebiliyor sonra silah ruhsatlı diye az bir ceza ile kurtuluyor” dedi.

YAPTIRIMLAR UYGULAMALI

Ruhsatlı silah alamayanların internet üzerinden 300-400 liraya merdiven altı yapımı silahları çok kolay temin ettiğini belirten Ulusoy, “İçişleri Bakanlığımız bu silahları alana, satana ve kargosunu taşıyana ağır cezalar ve yaptırımlar uygulamalıdır. Benim şahsi düşüncem av silahı sadece avcılık belgesi olan resmi belgeli avcılar dışında kimseye verilmemelidir” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim