AİLE TOPLUMUN VAZGEÇİLMEZİDİR

Toplumun mihenk taşı olan aile müessesinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi ve geleceğimiz olan gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutma ve vatanına, bayrağına, milli ve manevi değerlerine saygılı bir şekilde yetişmeleri için çalışmalarına aralıksız devam eden İNGADEM yarınları inşa etmenin mutluluğunu yaşıyor.

AİLELERE

2016 yılında Osmaniye Mahallesindeki Gündüz Bakımevi binası içerisinde hizmete başlayan ve 2017 yılından yeni hizmet binasına geçen İNGADEM, bugüne kadar binin üzerinde vatandaşa aile danışmanlık hizmet verirken, yüzlerce genci de uyuşturucu batağından kurtardı. 2018 yılında İNGADEM’de 750’si kadın olmaz üzere toplam 842 kişiye hizmet verildi. Fiziksel, psikolojik, ekonomik veya sosyal şiddet gören bayanların taleplerine de cevap verilen merkezde, aile içi ilişkileri bozulan çiftlere de, istenirse çift terapisi uygulanıyor. Şuan Orhaniye Mahallesi Çevre sokakta hizmete devam eden İNGADEM´de bir sosyolog ve bir psikolog görev alıyor.

İNGADEM´E BEKLİYORUZ

İNGADEM hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, “2016 yılında Osmaniye mahallesinde Gündüz Bakımeviyle aynı çatı altında hizmet veren bir birimdi. Orada sosyolog olarak Aile Danışmanız vardı. Hizmet alan insanların çoğalması ve yaşanan mahremiyet nedeniyle birimi Gündüz Bakımevinden ayırmak istedik. Bu nedenle Orhaniye Mahallesinde bulunan Ertuğrulgazi Derneğinin alt katını İnegöl Belediyesi Gençlik ve Aile Destek Merkezine tahsis ettik. Hizmet alan vatandaşlarımızın öncelikle mahremiyetini düşünerek 2017 yılı Ekim ayından beri burada hizmet vermeye devam ediyoruz. Sosyolog arkadaşımıza ilave olarak burada bir de psikologumuz hizmet veriyor. Bağımlılıkla alakalı buradaki personelimiz Bursa Büyükşehir Belediyesinin bir birimi olan Gençlik ve Aile Destek Merkezinde (GADEM) gerekli eğitimleri aldılar. Burada sadece bağımlılara değil, aile danışmanlığı hizmeti de veriliyor. Aile içi problemler, çocukların ergenlik problemleri, anne-baba arasındaki iletişim problemleri, çocukların okul problemleri, kardeşler arası problemler gibi sorunların çözümüne de burada yardımcı oluyoruz. Bireysel görüşmelerin yanı sıra ihtiyaç olması durumunda büyük salonumuzda tüm aile bireyleriyle de toplu görüşmeler yapılıyor. Buraya gelecek ailelerin sorunlu olması gerekmiyor. Aile içi mutluluklarının daha kalitelenmesi adına hiç ihtiyacı olmadığını düşündüğü halde gelip, ‘Benim size çok ihtiyacım varmış´ diyen ailelerimiz var. Sosyoloğumuzun yanında bir de psikoloğumuz görev aldıktan sonra hizmet alan İnegöllü vatandaşlarımızın sayısı da arttı. Okullarımızda öğrencilere yönelik seminer çalışmalarımızda oluyor” dedi.

HİZMET ALANLARI

İNGADEM çatısı altında yürütülen hizmetler hakkında da bilgi veren Şahin, ”Uzman personelimiz rehberliğinde aile ve gençlik konu başlıkları altında sorun teşkil eden konuları en ince ayrıntısına kadar ele alıp, uygun yöntemler ile sorunların giderilmesine gayret gösteriyoruz. Özellikle bu kapsamda anne-baba ile çocuk ilişkileri, bireyler arası problemlere çözüm olma, boşanma sürecindeki kişilere destek olma, anne baba ilişki ve iletişim problemleri, çatışmalar, flört ve aldatma problemleri, alkol, madde bağımlılığı olan bireylere terapi ile üniversite ve TEOG´a hazırlanan gençlere psikolojik destek konularında merkezimize başvuran ebeveyn ve gençlerimize sonuna kadar yardım eli uzatmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

İNGADEM´E İLETİŞİM İÇİN

İNGADEM´in randevu sistemi ile hizmet verdiğini belirten Gülhan Şahin, “Merkezimiz, Randevu sistemi ile hizmet vermekte. Bu noktada merkezime başvuru yapmak için (0224) 777 0 500 numaralı telefonu arayabilirsiniz” diye konuştu.

“BAŞKASI OLMA KENDİN OL”

İç İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilen bir projeyi de İNGADEM olarak yürüttüklerini belirten Şahin, “Uludağ Toplumsal Sağlık Derneği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İnegöl Belediyemiz dahil olmak üzere 10 ilçe belediyesiyle beraber İçişleri Bakanlığına “Başkası Olma Kendin Ol” projesi başvurusunda bulunmuştuk. Kabul edilen ve şuanda yürütülen projeyle madde bağımlısı almadan koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması amaçlanıyor. 6 aylık bu proje de Bursa genelinde bin 565 lise 9. sınıf öğrencisine çeşitli eğitimler veriliyor. İnegöl’ümüz de Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gören tüm 9. sınıf öğrencilerine eğitimlerin yanında psiko ve sosyal destek sağlıyoruz. Türkiye genelinde yapılan araştırmalar da uyuşturucu bağımlılarının yüzde 81’i merak ve arkadaş çevresinden dolayı akran baskısı yüzünden uyuşturucu kullanımına başlıyor. Kalan yüzde 19’luk kısım ise travmatik bir sorunla karşılaştığı, ailevi veya psikolojik sorunlar nedeniyle başladığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalarda uyuşturucu kullanımının 13,5-15 yaş aralığına kadar inmesi nedeniyle proje, lise 9. sınıflarda uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim