İNEGÖL’ÜN EĞİT

İNEGÖL’ÜN EĞİTİMDEKİ PARLAYAN YILDIZI


İnegöl’de eğitim öğretim veren İlköğretim Okulları ve Liselerle ilgili “Okullarımızı Tanıyalım” projesi kapsamında her hafta bir okul olmak üzere, İnegöl genelindeki okulların kuruluşu, öğrenci ve öğretmen sayısı, yıl içerisinde yaptığı faaliyetleri sizlerle paylaşacağız. Ayrıca  ‘Okullarımızı Tanıyalım’ projemiz kapsamında, tanıttığımız okulun eğitim öğretim faaliyetleri sırasında karşılaştığı sorunları da gündeme getireceğiz.

Bu gün, İnegöl’ün yeni yerleşim yerlerinden olan Kozluca Yolu yerleşim bölgesinde 2009-2010 eğitim öğretim yılında, prefabrik okul binasında eğitim öğretime açılmasına rağmen, yapılan çeşitli etkinlikler ve alınan ödüllerle İnegöl’ün parlayan yıldızı durumuna gelen yeni okulumuz  Akşemsettin İlköğretim Okulunu tanıtacağız.

Sorularımızı cevaplandıran Akşemsettin İlköğretim Okulunun Müdürü Fikret Kılıç, okulun yapımında emeği olan AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Kaymakam Durmuş Gençer,  Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk’e sonsuz teşekkürlerini sundu.

KÖKLÜ BİR OKUL GÖRÜNTÜSÜ

Soru : Diğer okullara göre ilçenin tek prefabrik olarak inşa edilen okulu olduğunuzu bilerek, okulunuzdan biraz bahseder misiniz?

Cevap : Okulumuz, Bakanlığın 1001 Okul Projesi kapsamında yapılan   özel tip bir devlet okuludur. Eğitim öğretime 9 Eylül 2009 tarihinde başlamıştır. Ancak başarıları ile köklü bir okul görüntüsü vermektedir, verecektir de. Bu kapsamda bir çok etkinlik düzenledik, bir çok kültürel ve sportif yarışmalara katıldık. Bir çok başarıya imza attık. İnegöl genelinde, gelecek yıllarda eğitimde daha çok başarılı olmayı hedefliyoruz. Okulumuzda 15 öğretmen nezaretinde 250 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. 3 aylık süre içerisinde yaptırılan ve 542 bin TL’ye mal olan tek katlı prefabrike binada, 8 derslikte faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca okulumuz bünyesinde bir de anasınıfımız var.

Soru : Bu güne kadar gerçekleştirdiğiniz okul içi ve dışı faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Cevap : Okul içerisinde belirli gün ve haftaları şölen havasında kutladık. SBS’ye yönelik kurslar düzenledik. Tüm öğretmenlerimiz ücretsiz kurs vermektedir. Okulumuza güvenlik sistemi kuruldu. Bayanlara yönelik Halk Eğitimi Merkezi aracılığıyla 1. Kademe ve 2. Kademe Okuma-Yazma kursları düzenledik. Bir Anasınıfı oluşturduk ve 2010-2011 eğitim öğretim döneminde 25 öğrenci ile eğitim vermekteyiz. Okulumuzda, Belediyemizin destekleri ile Kütüphane oluşturuyoruz. Yine Belediyemizin destekleri ile Futbol, Voleybol, Basketbol sahaları oluşturuldu. KOYO yarışmalarında bir çok kupa ve madalya aldık. Belediyemizin büyük desteği ile okulumuzda 13 bilgisayarlı Bilgisayar Sınıfı kuruldu.

İKİNCİ YILINDA BEYAZ BAYRAK

Soru : Eğitim-öğretim de henüz ikinci yılınız olmasına rağmen, ilçe genelinde veya Bursa genelinde gerçekleştirilen yarışmalara katılarak, derece aldınız mı?

Cevap :  Toplum sağlığını korumak ve geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konularında yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek, ilk ve orta dereceli okulların temizlik, hijyen, fiziki yapı ve çevre temizliğinin olumlu yönde geliştirilmesi amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan “Beyaz Bayrak” projesi işbirliği protokolü çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda, Akşemsettin İlköğretim Okulu olarak “Beyaz Bayrak” aldık. Bu faaliyetlerin dışında da 6 adet proje geliştirdik. En ilginç ve dikkat çeken projemiz ise “Kuş Evi” projesi oldu. Çevre ve doğaya saygı gösterme konusunda “Kuş Evi” projesini başlattık. Okullar, bilginin yanında hayatı öğreten, çevreyi tanıtan ve çevre ile birlikte barışık yaşmayı kavratan örgün kurumlardır. Bu bağlamda öğrencilere, çevreye olan ilgilerini arttırmak, her insanın çevresine karşı sorumlu olduğu bilincini kazandırmak ve doğal dengenin korunmasının önemini kavratmayı amaç edindik. Çocukların dünyasına hitap etmesi açısından “Kuş Evi” projesini uygulamaya karar verdik. Tarihe yön veren büyük medeniyetlerin varlık ve devamlılığında, küçük görülen fakat önemli olan ayrıntılar vardır. Bu ayrıntılar, bir ağ gibi toplumu örerek adeta asırlara meydan okuyan kaleler gibi inşa etmiştir. Medeniyet tarihimize baktığımızda bir çok örnek görürüz. Osmanlı’da çevre bilinci ve hayvan sevgisine bir örnek olarak kuşlar için yapılan barınakları gördüğümüzde, bunun tarihe ait nostaljik bir olay olarak kalmaması gerektiğini düşündük. Okul idaresi olarak projeye destek verip, öğrenciler arasında “En Güzel Kuş Evi” yapma yarışması açarak, projeyi tanıtma ve destek çalışmaları yaptık. Özellikle Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş, çalışmayı önemseyerek Kuş Evlerinin park ve bahçelerde uygun yerlere belediye işbirliği ile yerleştirilmesinde yardımcı olacaklarını belirtmişlerdir. Okulumuzun bu projesine verilen olumlu tepkiler çalışmamızda bize moral gücü olmuştur. Bu projedeki amacımız, yaşadığımız çevrede yalnız olmadığımızı, diğer canlıların varlığını ve önemini kavramalarını sağlamak, doğal çevrenin korunması gerektiğini ve bunun için herkesin bir şeyler yapabileceğini göstermek, Medeniyetimizle ilgili bilgiler kazandırmak, tarihimize ilgi duymayı sağlamak, birlikte iş yapma ve başarma duygusunu geliştirme, merhamet duygusunu geliştirmek, bir projeyi başlatmak ve neticelendirmektir.

ÖĞRENCİLERİ EVDE ZİYARET EDECEĞİZ

Bu eğitim öğretim yılı için planladığımız diğer projelere kapsamında, her öğrencimiz evinde ziyaret edilip, ailesiyle birlikte tanınacak. Bu proje ile öğrencilerimizin ev ortamında neler yaptığını öğreneceğimize, davranış şekillerini çözeceğimize ve bunun da  eğitimlerine yardımcı olacağına inanıyoruz. Her velimize ihtiyaç doğrultusunda seminer verilecek, projesi de başlamış olup bu eğitim öğretim yılı sonu itibari ile tamamlanacaktır. ‘Öğrenci Davranışlarını Olumlu Geliştirme Programı’nı hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık. 2010-2014 stratejik planlarımızı uygulanabilirlik çerçevesinde hazırladık. İlçemizde  en başarılı okul  projemizi  uzun vadede sonuçlandırmak istiyoruz. Bunun için de programlı bir şekilde çalışıyoruz.

MEKTUP KARDEŞLİĞİ

Soru : İlçemizde bazı okullar ‘Kardeş okul’ projesini gerçekleştiriyor, sizin böyle bir projeniz var mı?

Cevap : Okulun 6 ve 7’nci sınıfları ile Alanyurt İlköğretim okulu öğrencileri arasında bir “Mektup Kardeşliği” projesi başlattık. Yıl sonunda iki okulun öğrencilerini tanıştırmak, kaynaştırmak  için bir Piknik Organizasyonu düzenleyeceğiz.

MİSYON VİZYON VE TEMEL DEĞERLER

Soru :  Okul olarak hedeflediğiniz bir sistem var mı?

Cevap : Misyonumuz, düşünen, soran, sorgulayan, araştıran, hoş gören, kendini ifade edebilen , Türk milletini uygarlık  seviyesine çıkarmayı hedefleyen bireyler yetiştirmektir. Okulun, tüm öğrencilerine çağdaş ve kaliteli  eğitim sunmayı hedefliyoruz. Temel değerlerimiz ise, saygı, sorumluluk, barış, yardımlaşma ve işbirliği ile hoşgörüdür.

OKUL ÖNCESİNE ÖNEM VERİYORUZ

Soru : Okul öncesi, yani Anaokulları veya Anasınıfları sizin için ne ifade ediyor?

Cevap : Okul öncesi eğitimin, çocuklar, aileler ve toplum açısından birçok faydası var. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Beyin yapısı ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikilik bölümü 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyicidir. Yapılan çalışmalar, okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlar. Çocukların gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını ve yeteneklerini göz önüne alan, sağlıklı bir biçimde fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yönden gelişimlerini sağlayan, olumlu kişilik temellerinin atıldığı, yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarıldığı, çocukların kendilerine güven duymalarının sağlandığı, ebeveyn ve eğitimcilerin etkin olduğu kaliteli bir okul öncesi eğitim programına katılan çocukların, diğer çocuklara kıyasla gelecekte okul başarıları daha yüksek, sosyal ve duygusal, sözel, zihinsel ve fiziksel gelişim açısından daha yetkin olduklarını araştırmalar göstermiştir.

FARKIMIZ

Soru : İnegöl’deki diğer İlköğretim Okullar ile aranızda farklar var mı?

Cevap : Bir yıl gibi kısa sürede bütün donanımlarını tamamlayan tek okul olduğumuz için diğerlerinden farklıyız. Her sınıfımızda  bir projeksiyon cihazımız var. Tek katlı prefabrike bir binamız ile zaten bütün okullardan farklıyız. Bir farklılığımız da hiç  sorunlu öğrencimiz yok.

EKSİKLERİMİZ

Okulunuzun, hayata geçirilmesi ile eğitim öğretime daha çok katkı vereceğine inandığınız bir eksiği var mı?

Cevap : Okul olarak tüm eksiklerimizi kısa dönemde giderdik. Ama çok amaçlı bir salonumuz ile bir de spor salonumuz olursa, okulumuzun başarıları daha da  artacaktır.

 

Editör: TE Bilişim