KARARSIZLAR BAŞKANI BELİRYECEK

Yerel seçimlere iki ay gibi bir zaman kala Türkiye genelinde ilk anket sonuçlarını sola yakınlığıyla bilinen Avrasya araştırma şirketi açıkladı. Avrasya Araştırma şirketinin anketine göre, Bursa’da AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş ile CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey arasında 2 puan fark var. Yapılan ankette 10 büyükşehir arasında en fazla kararsız oyu Bursa’da bulunuyor. Yüzde 30 oranın da kararsız olan seçmen, Başkanı belirleme de önemli bir etken olacak.

İTTİFAK ETKİLİ OLACAK

AK Parti ile MHP arasında yapılan ittifak sonucunda Bursa adayları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yenişehir ilçesi MHP’den olmak üzere Cumhur ittifakında, 16 ilçede Başkan adayları AK Partili isimlerden oluştu. Millet İttifakında ise, Bursa’da durum henüz belli değil. İYİ Parti, CHP ve DP Genel Merkezlerinde Bursa’da bir ittifak yapılıp, yapılmayacağı netlik kazanmadı. Partiler adaylarını belirleme de son süreci yaşarken, adayların ilçelerde çatı aday olarak mı, yoksa her partinin kendi adayı olarak mı lanse edileceği Genel Merkezlerden yapılacak açıklamalara göre belli olacak. İnegöl’de özellikle İYİ Parti’de Belediye Başkan adayının İGİAD Başkanı Hakan Özdemir olmasına kesin gözüyle bakılırken, yapılacak olan ittifakta çatı aday olarak da açıklanabileceği söyleniyor. İnegöl başta olmak üzere Bursa’nın diğer ilçelerinde Millet İttifakının ilçe belediye başkan adayları, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına verilecek oyları da etkileyecek. Seçmen, ilçelerde özellikle olası çatı adayların hangi partiden gösterileceğini merakla bekliyor.

10 BÜYÜKŞEHİRDE İLGİNÇ SONUÇ

Avrasya Araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Antalya, Adana, Aydın, Balıkesir, Hatay ve Denizli’de yaptığı yerel seçim anketi sonuçlarını yayınladı. Ankete göre Ankara’da CHP ve İyi Parti'nin adayı Mansur Yavaş açık ara önde görünürken, İstanbul’da ise başa baş bir tablo göze çarpıyor. Ankette kararsız oyların yüksekliği de dikkati çekiyor. Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, 10 büyükşehir için iki ittifak adaylı (Cumhuriyet İttifakı/Millet İttifakı) seçim durumunda oluşacak oy oranlarıyla ilgili yaptıkları anketin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. “Değerlendirme yaparken sadece iki aday olması durumunda sorulduğunu, HDP, SP gibi partilerin ve olası bağımsız adayların sonuçları değiştirme ihtimali olduğu unutmayalım” diyen Özkiraz, MHP seçmeninin ittifaka yüzde 40, AK PARTİ seçmeninin ise yüzde 80 oranında ‘sadık’ olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi.

Avrasya Araştırma’nın 10 kent için ulaştığı sonuçlar ve Özkiraz’ın iller için yaptığı değerlendirmeler şöyle:

İSTANBUL (Yüzde)

Binali Yıldırım: 44 / AK Parti, Ekrem İmamoğlu 42 / CHP, Kararsız 14

ANKARA

Mansur Yavaş: 49 /CHP, Mehmet Özhaseki 40 / AK Parti, Kararsız: 11

İZMİR

CHP adayı: 63, Nihat Zeybekci: 24, Kararsız: 13

BURSA

Alinur Aktaş: 36 / AK Parti, Mustafa Bozbey: 34 / CHP, Kararsız: 30 (Kararsızların en yüksek olduğu büyükşehir.)

ANTALYA

Muhittin Böcek: 52 /CHP, Menderes Türel: 38 / AK Parti, Kararsız: 10

ADANA

Hüseyin Sözlü: 38 / MHP, Zeydan Karalar: 36 / CHP, Kararsız: 26

AYDIN

Özlem Çerçioğlu: 54 / CHP, Mustafa Savaş: 36 / AK Parti, Kararsız: 10

BALIKESİR

İsmail Ok: 42 / İYİ Parti, Yücel Yılmaz: 38 / AK Parti, Kararsız: 20

HATAY

Lütfü Savaş: 48 / CHP, İbrahim Güler: 36 / AK Parti, Kararsız: 16

DENİZLİ

Ümit Bahtiyar: 46 / İYİ Parti, Osman Zolan: 38 / AK Parti, Kararsız:16

Editör: TE Bilişim