“Hepimiz vebal altın

İnegöl Avrasya Dostluk Derneği İkinci Başkanı Alican Yıldırım, 29 Ekim 2009 Perşembe günü akşamı Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın İnegöl Belediye Meclisi üyeleri ile birlikte, İnegöl’ün kardeş şehri olan Gürcistan’ın Rustavi Belediye Başkanının daveti üzerine Gürcistan’ın Rüstavi kentine gideceklerini öğrendiğini  belirterek, “Belediye Başkanımız görev yaptığı dönemlerde Yurt dışı seyahatler yapmışlardır. Bu seyahatlerinde kardeş Belediyeleri ziyaret etmişler ve oradaki gelişmeleri yakından inceleyip, İnegöl’e nasıl katkı sağlarız diye fikir alışverişlerinde bulunmuşlardır. Örneğin, Bosna Hersek Cumhuriyetini ziyaretlerinde, İnegöl Bosna Hersek Kültür  Derneğinin yöneticileriyle beraber orada Ayvaz Dede şenliklerine katılmışlardır. Oradaki Müslüman Boşnak kardeşlerimizle, manevi bağlarımız gereği o mutluluğu paylaşmışlardır” dedi.

Başkan Aktaş’ın şimdi İnegöl’ün Gürcistan’daki kardeş  şehri  Rustavi’’yi ziyaret edeceğini öğrenince, oradaki Müslümanlar adına büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Alican Yıldırım, bu kültürel gezinin İnegöl için, Türkiye ve Gürcistan için hayırlar getirmesini diledi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile bazı Belediye Meclis üyelerinin özellikle Gürcistan’ın Acara ve Batum bölgesinde akrabalık bağları bulunduğunu hatırlatan Alican Yıldırım,  “Batum’dan Osmanlı zamanında göç etmişlerdir. Bir kısım akrabaları orada kalmıştır. Şimdiki durumda Gürcistan’daki Müslüman kardeşlerimiz din ve diyanet hizmetlerinde çok yoksundurlar. Balkanlarda Müslüman kardeşlerimiz Sırplarla yaptığı savaşta çok acı çekmişlerdir. Fakat şimdi Sırbistan’da yaşayan  Müslüman kardeşlerimiz Cami, Medrese ve İmam Hatip Okulları inşa etmekte ve gerekli din hizmetini en iyi şekilde yerine getirebilmektedirler. Gürcistan’da ise durum çok farklıdır. Gürcistan’daki Müslüman kardeşlerimizin din ve diyaneti öğrenmeleri ve ibadet yapmaları çok güçtür. Çünkü, Gürcistan’daki Müslüman kardeşlerimize Cami yapmaları, Kur’an Kursu ve  İmam Hatip okulu açmaları için izin verilmemektedir. Dünyada din özgürlüğünün yaygınlaştığı bir devirde Gürcistan’da maalesef bu özgürlük yoktur. Batum’da bir tane cami var.  Oda eskiden Osmanlı’dan kalmadır. Acara Özerk Cumhuriyetinin Şvahevi, Keda ve Kobilet ilçesinde ise hiç Cami yoktur. Müslüman kardeşlerimiz ibadetlerini istenilen şekilde yerine getirememektedirler.  Buna karşı Müslümanların çoğunlukta olduğu, Hırıstiyanların azınlıkta olduğu veya hiç bulunmadığı yerlerde Kilise inşa edilmektedir. Müslümanlar Cami yaptırmak istediklerinde ise ‘Yasak’ denilmektedir. Sayın Belediye Başkanımızdan ve Meclis Üyelerimizden, bu gezi kültürel bir gezi olsa da, orada yaşayan din kardeşlerimizin  bu din sorunlarını Gürcistan yetkilileri ile görüşmeleri sırasında dile getiremezler mi? Belediye Başkanımızın Atası Batumludur. Biz de oradan gelme muhacir olarak o kardeşlerimizin bu sıkıntıları yaşamaları, din ve dinayetlerini gerektiği gibi yerine getirmeleri için, özellikle Acara bölgesindeki Şvahevi, Keda ve Kobilet kentlerinde Cami yapılmasına, Kur’an Kursları açılmasına izin verilmesi konusunda Belediye Başkanımızdan aracı olmasını istiyoruz. Başkan ve Meclis üyelerinin, bu konuda girişim yapmamaları halinde büyük vebal altında kalacaklarını düşünüyorum.  Oradaki görüşmeler sırasında birkaç yöneticiye konuyu iletmelerinin yarar getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim