ÖĞRETMENLER ŞİKAYETE BOĞULDU

Önceki akşam Türk Eğitim-Sen İlçe Temsilcisi Şenol Şahin ve yönetim kurulunu üyelerini ziyaret eden Türk Eğitim-Sen ve Kamu-Sen Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, 2017-2018 eğitim öğretim döneminin birinci dönemini değerlendirerek, “2017-2018 eğitim öğretim dönemi 19 Ocak 2018 Cuma günü sona erecek. Bununla alakalı bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Bursa´da geçen sene yaptığımız araştırma da her 5 öğretmenden bir tanesi Alo 147, Cimer, Bimer, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla şikayete boğulmuş. Bursa´da bir yıl içerisinde bu sayı 6 bine ulaşmış. Bunlar tasnif edildiğinde büyük bir çoğunluğu fındık kabuğunu doldurmayacak türde eften püften işler. Hem eğitimci arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin şevketlerini, heyecanlarını kırmakta, hem kamu kurumlarını lüzumsuz, boş yere çalıştırmaktadır. Buradan açık ve net talep ediyoruz; artık öğretmenin itibarının hayat memat noktasına geldiği bu günümüzde Alo 147 hattı derhal kapatılmalı. Bu söylemimizden şikayet olmasın, işler kapalı kalsın anlamı çıkmaz. Şikayet, hak arama ve adli mekanizmalar zaten 24 saat açık. Siz bugün hangi kamu görevlisini derseniz, gerek adli olarak savcılıklar aracılığıyla gerekse idari olarak Kaymakamlıklar, Müdürlükler aracılığıyla şikayet edebilirsiniz, hakkınızı da arayabilirsiniz. Ancak Alo 147 artık gerçek manada asli işlevini kaybetmiş, demokrasinin kılıcı gibi ve eğitim çalışanlarını canından bezdiren bir hal almıştır. Biz biran önce Alo 147´nin kapatılmasını istiyoruz” dedi.

BÖYLE BİR UYGULAMA OLAMAZ

Okullarda verilen değerler eğitimi de eleştiren Türkoğlu, “Okullarımızda uzun zamandır Değerler Eğitimi adı altında çeşitli vakıf, dernek ve gruplarla çokta niteliğini anlamadığımız, Milli Eğitim Bakanlığının ve İl Müdürlüklerinin imzalamış olduğu protokoller çerçevesinde öğretmen haricinde insanlar okullarımıza geliyor. Özellikle Bursa´da okullarımız tabiri caizse yedi kocalı Hürmüz´e döndü. Okulun sahibi, yöneteni kim, belli değil. Milli Eğitimin sahibi, yöneteni kim, belli değil. Bir gün bakıyorsunuz bir vakıftan birisi geliyor, öğretmen arkadaşımıza ‘Benim protokolüm var, boşaltın, ben değerler eğitimi vereceğim´ diyor. Yani daha Türkçeyi zor okuyup, yazan çocuklara gerçekten pedagojik olarak uygun olmayan, eğitim açısından da bir faydası olmayan pek çok konuları anlatıyorlar. Kitaplar dağıtıp, gruplar oluşturarak bu kitapları okuyun diyorlar. Bu kitapları emin olun sizler, bizler okusak, yanımıza bir imla kılavuzu ve sözlük olmadan anlayamayacağımız kitapları dağıtıyorlar. Ben çok fazla isimlendirmek istemiyorum ama mesele şu; biz ülke olarak bir 15 Temmuz hadisesi yaşadık. O zaman şimdi paralel yapı dedikleri, terör örgütü dedikleri, fakat o zamanlar aynı bu ve benzer işleri bunlar yaparken, bize hiç kimse onların terör örgütü olduğunu söyletemez diyen siyasiler vardı. Onlara her istediğini veren bir hükümet vardı. Her imkanları açan, devletin kurumlarını açan bir yapı vardı. Ve sonuçta ülkemiz 15 Temmuz duvarına çarptı. Bugünde Ali gitti yerine Veli geldi. Onlar gitti, başkası geldi. Düşünün milletin malı millete dönecek diye FETÖ/PYD ile ilintili, alakalı ne kadar yurt, bina varsa, el konuldu. Önce Milli Eğitim Bakanlığına ve Yüksek Öğretim Kurumuna, Kredi Yurtlar Kurumuna devredildi. Fakat arkasından bir baktık 3 tanesi Ensar Vakfına, 2 tanesi İlim Yayma Cemiyetine, birkaç tanesi İmam Hatip Derneğine, birkaç tanesi Yeni Ufuk Derneğine, ne olduğu belli olmayan kurum ve kuruluşlara dağıtıldı. Bu olmaz, bu doğru değil. Yani Bursa´da üniversite öğrencileri yurt sorunu yaşıyor. Fakat bu gruptan devredilen Özlüce´de büyük bir yurt var. Önce Kredi Yurtlar Kurumuna verildi. Kredi Yurtlar 3 ay bunun nöbetini tuttu. Tam okullar açılacağı vakit, Gaziler Yurdunu TÜRGEV´e verdiler. Kredi Yurtlarda da yedekte yurt bulamayan öğrenciler var. Böyle bir uygulama olamaz. Biz bunlara itiraz ediyoruz. Okulları bırakınız kanunlar, mevzuat, yönetmelik, müfredat, hukuk, milli eğitimin temel amaçları neyse, onlar yönetsin. Birileri gelip, yönetmesin. Bu devam ettiği takdirde, bizde yine en üst perdeden karşı koyacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

BİR OPSİYON VERİYORUZ

Türkoğlu, “Yeni bir İl Milli Eğitim Müdürümüz var. Henüz bir defa görüştük. Bursa´da çok ciddi problemler var. Milli Eğitimin birikmiş pek çok sorunu var. Yandan kayırma var, hukuksuzluk var, derslik sorunu var. Fakat yeni göreve başlamış ve iyi niyetli olduğunu bir ön kabul olarak bizim de kabul ettiğimiz İl Milli Eğitim Müdürüne ve ekibine bizim bu manada bir zaman dilimi, bir opsiyon veriyoruz. Bu kadar sorunun da sorumlusu olarak onu göstermek doğru da olmaz. İyi niyetli ve çalışma barışını koruyacak şekilde, bizde Milli Eğitime Türk Eğitim Sendikası olarak, iyi yapılacak işlerle alakalı desteğimizi sunacağımızı kendisine de belirttik. Giden milli eğitim müdürüyle alakalı söylenecek çok sözümüz vardı. Gidenin arkasından da konuşmak doğru olmaz. Böyle bir eğitim öğretim döneminin sonuna geliyoruz” dedi.

VELİLERE KARNE UYARISI

“Velilerimize uyarı ve tavsiyede bulunmak istiyoruz” diyen Selçuk Türkoğlu, “Karne aslında çocuğun değil, velinin çocukla ne kadar ilgilendiğinin bir göstergesidir. Yıl boyunca öğrenciyle, dersleriyle, sıkıntılarıyla ilgilenmeyip, karne notuna bakarak bir değerlendirme yapmak esasen doğru da, faydalı da değildir. Kırık notlardan ve karneden dolayı çocuklarımızı rencide edecek, moralini bozacak, hatta şiddete varacak uygulamalar tasvip etmemiz, doğru bulmamız mümkün değil. Verimli bir 15 tatil geçirmeleri için ödeve boğmadan ancak mutlaka okumayı tavsiye eden bir tatil süreci geçirmelerini diliyoruz” diye konuştu.

YENİ YÖNETİME BAŞARILAR

Türkoğlu, “Şubelerimizin ikinci olağan genel kurulunun akabinde Bursa´da ilçe temsilciliklerimizde çeşitli istişarelerle yeniden görevlendirmeler yapıldı. Hal böyle olunca İnegöl ilçemizde Şenol Şahin bey ve bundan önceki temsilci arkadaşlarımızın yanına iki arkadaşımızı da ekleyerek, 7 kişilik yeni bir yönetim kurulumuz oluştu. Genel Merkez atamasıyla birlikte Valiliğe, Kaymakamlığa yazarak görevlerine başlamış oldular. Bundan dolayı arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim