organik maddenin yok edilmesi sonucunda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozduğunu söyledi.

ANIZ YAKMANIN FAYDASI YOK

İnegöl´de hububat hasadı yapıldıktan sonra üreticilere daha kolay gelmesi münasebetiyle toprakta kalan artıkları yakarak işin kolayına kaçıldığını ifade eden Müdür Turan Aksakallı, "Biz bunu her yıl açıklıyoruz. Anız yakmak tarım konusunda teknik anlamda iyi bir şey değil. Bütün çiftçilerimizi uyarıyorum, kesinlikle anız yakma işine girmesinler. Bunun cezai müeyyidesi var. Ekiplerimiz mesai saatleri boyunca köyleri geziyorlar. Anız yakmanın toprağa bir faydası yok. Canlıları yok ediyor, toprağın kimyasını bozuyor. Dolayısıyla erozyona önayak oluyor. Bunu üreticilerimizin bilmesi lazım. Birde orman yangınlarına sebep oluyor. Dolayısıyla biz anız yakmadan teknik aletlerle parçalama cihetine gitmemiz gerekiyor. Anız yakmıyoruz. Anız yaktıkları tespit edilen vatandaşlara ilgili madde gereğince bin 300 liradan başlayan cezai müeyyideler uygulanacak" dedi.

ANIZ YAKMAK EROZYON SEBEBİ

Tarımsal üretimde birim alandan daha fazla ve kaliteli verim almak amacıyla gerek üretim tekniklerinde gerekse makineli tarımda, tarımsal maliyetlerin önemli derecede hız kazandığını belirten Aksakallı, "Verim artışının sürdürülebilirliği ise ancak doğaya zarar vermeyecek biçimde eldeki kaynakların bilinçli olarak kullanılması ile mümkündür. Ürünü hasat ettikten sonra anız yakma, organik maddenin yok edilmesi sonucunda, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Toprakta organik madde oranı azalarak su tutma kabiliyeti düşmektedir. Su ve rüzgar erozyonuna ortam yaratıldığı için önemli toprak kayıpları meydana gelmektedir. Anız yakmanın, hasat alanı çevresindeki ağaç, çalı ve toprak üstü canlılarla, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, yerleşim bölgelerine zarar verdiği, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölümüne neden olduğu bilinmektedir" diye konuştu.

ORMANLAR İÇİNDE BÜYÜK TEHLİKE

Hasattan sonra tarlada kalan bitki artıklarının parçalanması ve toprağa karıştırılması gerektiğini ifade eden Turan Aksakallı, "Bu işlemleri yapan sap parçalama ve rotavatör gibi makinalardan faydalanılabilindiği gibi toprağı işlemeden anıza direk ekim yapan mibzerlerde kullanılmaya başlanmıştır. Direk anıza ekim yapan mibzerin kullanılması ile ilgili broşür köy muhtarlıklarına gönderilmiştir. Bakanlığımızın ´Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkındaki 1998/26 Nolu Tebliği´ uyarınca ilçemizde 2012 yılı hububat hasat sezonu nedeniyle hazırlanan, biçerdöver kontrol hizmetleri ile Anız Yakılmasının Engellenmesi Hakkında yayımlanan Valilik Tebliğine bölgemizdeki bütün tarla sahipleri uymak zorundadır. Anız yakılmasının önlenmesi için hububat hasadı mümkün olduğunca toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Ormanlar için büyük tehlike arz eden anız ve benzeri bitki örtüsünün yakılmaması ile arıcılık yapan vatandaşların Orman İşletme Müdürlüklerinden izinsiz olarak orman açıklıklarına kovanlarını koymamaları konusunda Teşkilatımızca üreticilerin uyarılması ve bilgilendirilmesi hususun da Bursa İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu´nun kararları mevcuttur. Hasat sırasında, özelikle ormanlık alanların yakınlarında yangın çıkma ihtimaline karşı, pulluk bağlı traktör ve su dolu bidonların hazır bekletilmelidir. Bursa Valiliğince yetki verilmiş teknik elemanlarımızca hasat ve anız yakılmasının önlenmesine ait kontroller sürekli olarak yapılacaktır" dedi.

ANIZ YAKANA CEZA

İlçe Müdürlüğünde biçerdöver kontrollerinde görevli kontrolörlerin anız yakılmasının önlenmesi konusunda görevli ve yetkili olduklarını belirten Aksakallı, "Anız yakma yasağına uymayanlar, gerektiğinde Valilik veya Kaymakamlıklara bildirilecek, yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu Kanunda Değişiklik Öngören 5491 sayılı Kanun ve Ormanlık alanlara 4 km. mesafeden daha yakın anız yakanlara da 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim