Avrupa Oto Bosch Car Servisi sahibi Vasfi Şeker, kış lastiğinden antifrize, takip mesafesinden frene kadar birçok faktörün kazalara sebebiyet verdiğini belirtti.

Havaların soğuması ile beraber kazaların da arttığını belirten Vasfi Şeker, alınacak ufak tedbirlerle bu kazaları asgariye indirmenin mümkün olduğunu söyledi. Soğuk havalarda en çok dikkat edilmesi gereken konunun antifriz olduğunu dile getiren Şeker, kış mevsimini rahat geçirmek için araçlarda mutlaka kış bakımlarının yapılması gerektiğini vurguladı.

Vasfi Şeker, “Antifriz, kışın donmaya, yazın aşırı ısınmaya ve korozyona karşı üç farklı koruma sağlar. Organik asit teknolojisi kullanılarak üretilmiştir ve uzun ömürlüdür. Antifrizi ekleme yerine tamamen değiştirilmesi tavsiye edilir. Öncelikle antifriz derecesinin ölçülmesi gerekiyor. Daha sonra ise motorun periyodik bakımları yapılmalı. Yağ değişimi, yağ, hava, mazot ve yakıt filtreleri değiştirilmeli. Özellikle mazot filtresinde kışın soğuk havalarda biriken sular donar ve aracı olumsuz derecede etkiler. Bu nedenle mutlaka araçların içerisinde antifriz olmalıdır. Kışın olan kazaların temelinde buzlanma, yolun durumuna göre önlem almamak ve araçlarımızı kışa hazırlamak başta gelmektedir. Bunun için kış lastiği takılmalı, çekici halat, zincir bulundurulmalı, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere antifriz bir an önce konulmalıdır. Balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir” dedi.

Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerektiğine de değinen Şeker, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yüksel maliyet getirmediğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim