Halk Eğitim Merkezi,


Halk Eğitim Merkezi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Arıcılar Birliğinin işbirliği ile yapılan Arı Yetiştiriciliği Kursunun sona ermesi nedeniyle önceki gün Vehbi Koç İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonunda sertifika töreni düzenlendi.

Önceki akşam saat 19.30'da düzenlenen törene, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Arıcılar Birliği Başkanı Zeynullah Soylu ile kursiyerler katıldı.

Sertifika töreni öncesinde Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Onur Girişgin tarafından 'Türkiye’de Paraziter Balarısı Hastalık ve Zararlılarının Durumu, Kontrol Yöntemleri' konulu seminer verildi. Seminerde konuşan Dr. Onur Girişgin, "Bu zararlının, Varroa jacobsoni’nin 2000 yılında yapılan analizlerinde 20 alt türü saptanmıştır. Bunlardan biri Varroa destructor olarak isimlendirilmiştir. Ülkemize 1977-1978 yıllarında Trakya’dan girdi ve 1984 yılına kadar 600 bin koloni söndü. Kovan tahribatında tek başına varroayı düşünmek büyük hatadır. Varroosis’ten şüpheli kolonilerde kimyasal kontrol daima erken ilkbahar ve geç sonbaharda tamamlanmalıdır. Biyolojik kontrol, erkek yavru gözlerinin kesilmesi, polen çekmecesi ve dirençli arı ırklarının yetiştirilmesidir. Agresif arı ırklarında Varroa’nın yayılışı daha kısıtlıdır. Nane, karanfil, kanola, rezene, defne, okaliptus, kekik, lavanta, kadife otu, narenciye tek başlarına kullanımda tedavi amaçlı yeterlidir. Mentol ve özellikle Timol yüzde 75-99 etkili ilaçlardır. Son yıllarda ülkemizde balda kalıntı-biyogüvenlik  problemi nedeniyle tercih edilmelidir. Özellikle sıcak yörelerde ve zamanlarda yavru sökme ve rrgin balarıları için stres faktörü olabilirler. Bireysel mücadele yerine toplu mücadele daha fazla anlam ifade eder. Zayıf koloni ile güçlü koloni aynı arılıkta bir arada olmamalı. Arı hastalıkları ile ilgili olarak  kovan kaydı tutulması şart" dedi.

Seminer sonrasında kurslarla ilgili bilgiler veren Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise, kurslara toplam 180 kursiyerin katıldığını ifade ederek, "21 Mart - 8 Nisan 2011 tarihleri arasında 80 saatlik bir kurstu. Kursumuzun bitmesinin üzerinden uzun bir süre geçti. Biz daha önce, özellikle Belge törenimizde bir seminer vereceğimizi söylemiştik. Bugüne nasip oldu. Kursların açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru’da konuşmasında, "Arıcılık, bağcılık ve budama kursları devam edecektir. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak, çiftçilerimize ve üreticilerimize 24 saat kapımız açıktır. Veterinerlerimiz ve ilgili personellerimizden istediğiniz bilgileri ve desteği  her zaman alabilirsiniz" dedi.

Konuşmaların ardından, kurs bitiminde yapılan sınavda birinci olan Durmuş Orhan'a, ikinci olan Yavuz Selim Gülhan'a ve üçüncü olan Nezahat Güneş'e, Kurs Bitirme Belgelerinin yanı sıra  çeşitli ödüller de takdim edilirken, kursu bitiren 180 kursiyere Kurs Bitirme Belgeleri verildi.

Editör: TE Bilişim