İnegöl Kapalı Spor Salonunda düzenlenen programa AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekili Aday Adayları, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda Artvin ve Şavşatlı katıldı.

TÜRKİYE’NİN COĞRAFYASI DEĞİŞTİ

Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Şavşatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Elmacı, “Artvin, 7 Mart 1921 yılına kadar Rus işgal kuvvetlerinin işgali altındaydı. Kurtuluş savaşının hüküm sürdüğü yıllarda tüm Türkiye’nin coğrafyası değişti. Yine bu yıllarda çok kan aktı, gözyaşı sel oldu. Bütün Türk toplumu çok acılar çekti. İnsanlar, yaşadıkları şehirlerden göç etmek zorunda kaldı. Muhacirlik günlerinin hüküm sürdüğü Kurtuluş Savaşı yıllarında, Türk milleti vatan savunmasında, göğsünü siper ederek yıllarca sürecek savaşın içinde aydınlığa ulaşmak için yol buldu. Türkiye, işgal edilen topraklarını tek tek geri aldı. Ülkenin huzur ve güvenliği sağlandı. Türkiye’de hemen hemen her ilin bir kurtuluş günü var. Türk topraklarında kalan son işgal kuvvetlerini de bu topraklardan defedene kadar. Artvin’de Türk Milis Kuvvetleri, işgalci Rus kuvvetleri karşısında verdiği savaş mücadelesinde 7 Mart 1921 sabahı Artvin’i tamamıyla düşmandan arındırdı. Artvin, Türk milis kuvvetlerinin eline geçti. Savaş sırasında daha güvenli illere göç eden Artvinliler, memleketlerinin düşman işgalinden kurtulmasını duyduktan sonra akın akın kendi ata toprakların geri döndüler. Tabi ki muhacirlik süresinde, kadını, çocuğu,  yaşlısı, genci herkesimden kayıplar verilmiş ve savaş yıllarındaki yokluklarla zar zor ayakta kalmayı başarabilmiş insanlar geri döndü. Artvin’de devlet kolluk kuvvetlerinin işe başlamasıyla kesintiye uğrayan normal yaşam tekrar tahsis edildi. İşte bu yüzden her yıl 7 Mart, Artvin’de düşman işgalinden kurtuluşun yıl dönümü olarak kutlanmaktadır” dedi.

Başkan Metin Elmacı sözlerine şöyle devam etti: “Her yıl bayram havası içerisinde kutlanan 7 Mart günü, işgal günleri temsili olarak canlandırılarak bayram havasında kutlamalar yapıldı. İlk kez Artvin’de işgalden, esaretten kurtuluşunun temsili olarak 1965 yılında, o zamanın Belediye Başkanı Telat Dinç yaptırdı. Dinç, Artvin’de bayramı etkin kutlamak için bizzat temsili Milis Kuvvetler kurarak ekip oluşturdu ve Başkanlığını da kendi yaptı. Temsili Milis kuvvetlerin içinde yer alan Artvin Merkez Dere Mahallesinin 29 yıl kesintisiz muhtarlığını yapan ve şu an 81 yaşında olan emekli muhtar Ali Saraç, ekibi oluşturulması için görevlendirildi. O günlerin canlı tanığı olan emektar muhtarımız Ali Saraç, Kurtuluş gününü şöyle anlattı. ‘7 Mart Artvin’in işgalinden Kurtuluş Bayramını coşkuyla kutlayarak o eski acı anıları yenilerdik. Bayramlarda ilk kez bize dönemin Belediye Başkanı Telat Dinç, makamına çağırarak bayramda temsili Artvin kurtuluşunun canlandırılması için milis kuvvetlerle, işgal kuvvetlerinin oluşturulmasını istedi. Bende o zamanlar mahallemin yeni muhtarıydım. Mahallemde genç delikanlılarından 15 kişilik çete grubu kurduk. Yöresel kıyafetler giydik. Temsili bu kuvvetlerde şimdi birçoğu hayatta değil, o arkadaşlarımı da yâd etmek istiyorum. Dursun Saraç, Çapulacı Behçet, Kotik Osman, Ançeroğlu Necat Ersöz, Çancağ Mustafa Varan, Ahmet Varan, Osman Kınalı Menşurlardan Nizamettin Gülenç, Ali Gülenç ve Türk Milis Kuvvetler başında da Belediye Başkanı Telat Dinç vardı. Kurtuluş gününde; askeriyle ortaklaşa organizasyon yapardık. İlk kez 1965 yılında 6 Mart’ta Artvin’de Top Tepe’ye ve Hastane Tepesine askeriye topları makineli tüfeklerini yerleştirdi. Oluşturduğumuz çetelerde şehrin yukarı mahalleleri olan Dere Mahallesindeydi. Balcıoğlu Mahallesi, Çamlık Mahallesinden sabahın 5’inde ilk askeriyenin silah sesleriyle herkes uykudayken, temsili kutlamalar başlardı ve Türk milis kuvvetlerden oluşan 15 kişilik ekip farklı yönlerden gelerek ellerinde kuru sıkı tüfekleri ile havaya atış atarak şehrin Kubatoğlu virajına doğru hareket etmeye başlardı ve aşağıdan askeri süvari birlikleri de karşılık vererek şehrin medyanı olan bugünkü Bibak kavşağında gelerek kurtuluşun anısına kurban kesilir, daha sonra bir tanede vilayet önünde askere kurban adak kesilirdi. Bütün birlikler Valilik önünde toplanarak temsili düşmanları mukavemet göstererek teslim alınır ve Türk Bayrağı açılarak Vali ve Belediye Başkanına teslim edilirdi. 7 Mart Kurtuluş gününde, halkın muhacirlikten dönüşü de temsili olarak yaşatılırdı. Halkla birlikte halk oyunları oynanarak eğlenilirdi. Evlerimizden eski ne varsa eşeğin sırtına yatak döşek cecim, bakır, güğüm, sepet, yiyeceklerimiz koyarak kadını erkeğiyle yaşlısı çocuğu ile yanıma torunumu alarak mizansen gerçekleştirirdik. Artvin’e geri dönüşü sivil halk olarak canlandırırdık. 7 Mart Artvin’in düşman işgalinden kurtuluşunu büyük coşkuyla halkla birlikte yapardık. Bizlerde aynı coşkuyu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

DERNEKTEN 20 ÖĞRENCİYE BURS

İnegöl Şavşatlılar Derneği’nin 2005 yılında kurulduğunu ve günümüze kadar başarılı faaliyetler düzenlediğini aktaran Elmacı, “2005 Yılında kurulan İnegöl Şavşatlılar Derneğimiz, İnegöl’de yaşayan Artvinli, İnegöllü kardeşlerimize hizmet etmek amacı ile kurulmuş ve kurulduğu günden beri başarılı faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda İnegöl’de ikamet eden tüm kardeşlerimizi en iyi şekilde temsil etmektedir. İnegöl’de yaşayan bütün kardeşlerimizin, hemşerilerimizin, gençlerimizin yaşlılarımızın bir araya geldiği, birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, karşılıklı fikir alışverişinde bulundukları, memleket özlemlerini bir nebze olsun giderebildikleri yer olan Derneğimizde her türlü faaliyetler yapılmaktadır. Değerli dostlar, bizler sadece gece düzenlemiyoruz. Belediyemizin düzenlediği Kurtuluş Şenlikleri olsun, çadır etkinlikleri olsun hepsine katılıyoruz. Sadece Ramazan Ayı’nda değil, yıl boyu ihtiyaç sahibi kardeşlerimize yardımcı oluyoruz. Bu yılki iftar programımıza ilçe protokolünü davet ettik ve 50 Suriyeli kardeşimizde bu yemeğe davet ettik. Suriyeli kardeşlerimize yardımda bulunduk. Yüksek öğrenimde okuyan 20 yavrumuza dernek bütçesinden değil, tamamen gönüllü kardeşlerimizin katkıları ile burs veriyoruz. Ben katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ALLAH BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ BOZMASIN

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “İnegöl mozaik. Türkiye’nin dört bir tarafından, Kafkaslardan, Balkanlardan, Rumeli’den göçüp gelmiş insanlar var. Derneklerimiz de bu geceler vesilesiyle kültürümüzü yaşıyoruz. Biz hepimiz İnegöl’de yaşıyoruz. Şavşatlılar Derneğimiz kurulduğu yıldan beri farklı farklı aktivitelerle insanları diri tutmaya her zaman çalıştılar. Biz bu şehirde huzur içerisinde yaşıyoruz. Daha güzel yarınlar için geleceğimiz olan gençlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Örfü, ananeyi öğretmek gerekiyor. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın” dedi.

ARTVİN, OKUMA YAZMA ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’de, “Kurtuluş günlerini kutlarken, şuna dua ediyoruz; Rabbim bir daha bu asil millete böyle kötü günler yaşatıp kurtuluş günleri kutlama alışkanlığı vermesin. Allah bize bir daha öyle acı günler göstermesin. Büyük bir zafer varsa, onu da kutlamak bizim şanımızdır. İnegöl’ümüz Türkiye’nin yaşanabilecek en güzel yerlerinden biri. Belki de birincisi. Türkiye’de 81 vilayet var, her bir yerden vatandaşımızın barış ve huzur içinde yaşadığı nadide bir kent burası. Böyle yaşamaya devam edeceğiz. Bizler de gecemizi gündüzümüze katarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Eğitimi tabana yayarak eğitimli nesil yetiştirmeye çalışıyoruz. Hastaneler yapıyoruz. Sosyal ve kültürel alanda birçok faaliyetlerimiz bulunuyor. Allah nasip ederse İnegöl Üniversitesi hedefini önümüze koyduk. YÖK Başkanımızdan oluru aldık, Başbakanımıza konuyu arz edeceğiz. Bizim bir tek yükümüz var; eğer Türkiye’yi ekonomik olarak büyütüyorsak, toplumsal olarak da kalkındırmamız lazım. Artvin ili insanların okuma yazma oranı en yüksek olduğu il. Sizleri yürekten kutluyorum. Dernek faaliyetlerinde en çok öğrencilere verilen burs faaliyeti hoşuma gitti” diye konuştu.

TERÖR SİLAH BIRAKTI

Ülke içerisinde huzuru bozmaya çalışanların buna karşılık alacakları cezaların belirleneceği İç Güvenlik Paketinin hazırlıklarının devam ettiğine işaret eden Şahin, “Bu İç Güvenlik Paketini bitirmeye çalışıyoruz. Paket içerisinde Bonzai denen illet var. Gençliğimizin yakasını saran bonzaiyi kullananları ve satanların cezalarının eroin suçuyla eşdeğer olması var. Huzurumuz için mücadele ediyoruz. Ülkemizde 30 yıldır süre gelen terörün silah bırakarak, yerini barışa bırakacağı müjdeyi aldık. Çok şükür bu günleri de gördük. Allah birliğimizi bozmasın. Artvin’in kurtuluşunun kutlandığı gecenin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

ŞAHİN’DEN BURS DESTEĞİ

Ayrıca, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, burs faaliyeti için derneğe 5 bin lira bağışta bulundu.

KURTULUŞ SKECİ

Konuşmaların ardından, Dernek üyelerinin oluşturduğu tiyatro topluluğunun Artvin’in kurtuluşunu anlatan “Kurtuluş skeci” sahnelendi. İşgal kuvvetlerinin dize getirildiği oyun hem duygulandırdı hem gururlandırdı. Skecin ardından ise, folklor ekibinin halk oyunları programa renk kattı.

HÜLYA POLAT RÜZGARI

Mahalli sanatçı Zafer Tekgümüş’ün mini konserinin ardından Fetih Organizasyon aracılığıyla İnegöl’e gelen Karadeniz’in güçlü sesi Hülya Polat, katılanlara müzik ziyafeti çekti. Polat’ın seslendirdiği şarkılarla coşan Artvinliler, horon tepip, halaylar çekerek eğlendiler.

Editör: TE Bilişim