Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ithal et getirilerek zincir marketlerde satılmasına tepki gösteren Şaban Çetizli, boykot için dükkân kapama eylemine gideceğini belirtmişti. Çetizli sözünde durarak önceki gün kasap dükkânına kilidi vurdu. Bir vatandaş olarak ucuz et satılmasına destek verdiğini fakat bunun da bir yere kadar olduğunu belirten Çetizli, Bakanlığı kendi ülkesindeki üreticileri, besicileri ve esnafları düşünmemekle suçladı.

“BU NE KİTABA UYUYOR NE DE DEFTERE SIĞIYOR”

Çetizli açıklamasında, “Sen kendi ülkende üretirsin, kendi ülkendeki üreticine ürettirirsin, besicine, köylü üreticine destek verirsin, belli bir kar marjı sağlarsın, ucuz et de yedirirsin. Bunu sağlarsan bizlerde sizleri her yerde methederiz. Ama sen kendi ülkende üretene destek verme, yemin çuvalı 60 liraya dayanmış, buna müdahil olma, üreticiyi, kasabı destekleme, sen git büyük marketleri destekle... Almayalım dediğimiz halde dış ülkelerden ithal et getir ve burada da ucuz et diye sat. Bu ne kitaba uyuyor ne de deftere sığıyor. Sırbistan´dan et alındığından beri tepki gösteriyorum. Kendi üreticimizi desteklemedikten sonra hiçbir zaman sonuca gidemeyiz. Her sene ithal hayvan sayısı artıyor. Geçen sene 300 bin getirdiysek, bu sene 500 bin getiriyoruz. Şimdi 600 bin getireceğiz. 15 Kasım´da 50 bin adet besi danası getireceğim. Bunu besicilere dağıtacağız. Taşıma suyla nereye kadar varabiliriz? Bizim kendi üreticimizi desteklememiz ve sahip çıkmamız lazım. Girdi maliyetlerini düşürmemiz lazım. Düşük maliyetle biz ürettirdiğimizde o zaman bende Bakanlığımızı yanındayım. O zaman inek 24-25 liraya kesilecek, kasaplarda da kıyma 30 liraya kadar satılacak deni.”

“HEDEFİNİZDE KİM VAR?”

“İthal eti getiriyorlar. Bu getirilen etler marketlerde işlenmiyor. Başka bir yerde fason işlettirilip, paket halinde geliyor. Ne olduğu belli değil. Devletin kendi Et ve Süt Kurumunda işlenmiş olsa canı gönülden bende destek veriyorum. Bakanlığa soruyoruz; sizin hedefinizde kasaplar mı var, vatandaşlar mı var, üretici mi var? Bakanlıkla görüştüğümüzde 2 yıl içerisinde ithalatı bitireceklerini söylüyorlar. Hayvancılığı tekrar canlandırmak için çalıştıklarını belirttiler. İnşallah Bakan bey değişmez. Çünkü her yıl Bakanımız değişiyor, yeniden geriye dönüyoruz.”

“BİZE NİYE VERMİYORLAR?”

“Marketlere dağıtıldı ve ucuz diye vatandaşlar hemen aldı. Raflara baktığımızda ne gördük? Bakanlığın bir tane yetkilisi etleri kontrol etti mi? O marketlerde satılan ithal etin yarısı kıyma, yarısı kuşbaşı mı? Kuşbaşı yok veya çok azdı. Niye? Marketler kaliteli et koymak zorunda ama kıymayı getirip, koydu. Kıymayı neyle yaptığı soru işareti. Ama vatandaş kasaba geldiğinde bana şuradan yarım kilo kıyma ver dediğinde, istediği etten alabiliyor ama markette bu yok. Biz bunlara karşıyız. Kasaplar olarak bizlerde bakanlığımızdan talepte bulunduk. Bize de verin, bizde satalım dedik. Yerli dana eti, diğer ithal et diyelim. Niye bize vermiyorlar? Buna karşı cephe almış durumdayız.”

“BOYKOT EDİYORUM VE DÜKKÂNIMI KAPATIYORUM”

“Zaten piyasada darlık var. Alt tabanda para yok, sıkıntı var. Esnafta alışverişler zaten kesat. Birde bu uygulama başladı. Kasaplar da tamamen işler durdu. Ben Bakanlığımızı boykot ediyorum ve dükkânımı kapatıyorum. Bu böyle yürümez. Benim bu dükkânda her ay 2 bin 500 lira giderim var. Elektrik, KDV, stopaj ödüyorum. Alışveriş olmayınca zarar etmeye başlayacağım. Hep büyük esnafa destek verilmesin. Biraz da küçük esnaf desteklensin. Niye küçük esnafa sahip çıkılmıyor?”

Öte yandan, Başkan Şaban Çetizli´nin söz ettiği gibi işyerini kapattığı görüldü. 

Editör: TE Bilişim