Bedelli askerlik, 3 Ağustos'ta Resmi Gazetede yayımlanan KHK ile resmen yürürlüğe girdi. Bedelli askerliğin resmiyet kazanmasıyla birlikte başvuru kılavuzu Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) üzerinden yayımlandı. Bedelli askerlik başvurusu ise E-Devlet üzerinden gerçekleştirilirken, ikinci aşama banka dekontlarıyla birlikte askerlik şubesinde tamamlanacak. Başvurular 3 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek.

Türkiye genelinde on binlerce gencin beklediği ve seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söz verdiği bedelli askerlik kanunun meclisten geçmesi ve 3 Ağustos tarihinde resmi gazetede yayımlanması ile birlikte bugüne kadar yaklaşık 2 bin kişi başvuruda bulundu.

İnegöl'de 3 Ağustos tarihinden bugüne kadar başvuruda bulunan kişi sayısı 65 oldu. Bu sayının İnegöl'de 300'ü bulması bekleniyor.

BEDELLİ ASKERLİKTE BAŞVURU ŞARTI

Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün temel askerlik eğitimi alacak.

Yurt dışında yaşayanlar ile resmi olarak yurt dışında 3 yıldan daha fazla süreyle çalışanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanuna göre, bedelli askerlikten faydalanmak isteyen hak sahipleri, 3 aylık başvuru süresi içinde işlemlerini gerçekleştirecekler. Başvurular, askerlik şubeleri ya da e-Devlet'ten yapılacak. Yurt dışında yaşayanlar da benzer şekilde başvurularını e-Devlet'ten ve konsolosluklardan yapabilecekler.

Hak sahibi olduğu belirlenerek müracaatı kabul edilen yükümlüler, başvuru belgesini aldıktan sonra bankaya 15 bin lira yatıracak. Yükümlüler, bedeli yatırdığını gösteren dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecekler.

Editör: TE Bilişim