Dün saat 13.00’de Sarraflar Çarşısı girişinde Belediye Başkanlığı tarafından hazırlattırılan 3 bin kişilik Aşure, çarşı esnafına ve alışverişe gelen vatandaşlara ikram edildi. Sarraflar Çarşısı girişinde düzenlenen etkinliğe, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları, bazı belediye meclis üyeleri, daire amirleri, belediye çalışanları ile çarşı esnafı ve vatandaşlar katıldı.

İNEGÖL’DE, FARKLI KÜLTÜRLERİYLE AŞURE GİBİ GÜZEL

Aşure dağıtımı sonrasında açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hicri takvimin, yeni yıl başlangıcının Muharrem ayı olduğunu belirterek, “Muharrem ayı ve aşure günlerinin, Türk-İslam geleneğindeki yeri ve önemi çok büyüktür. Bugün; hüzün, keder,  taşıdığı kadar, birçok peygambere özel kılınmış bir gündür. Kimisi zaferler kazanmış, kimisi zulümlerden kurtulmuş, kimisi de affedilmiştir. Bu yönü ile de Aşure günü ile Muharrem ayı bereketlendirilmiş ve faziletlendirilmiştir. Bizlerde bu münasebetle bugün Sarraflar Çarşısı önündeki bu meydanda 3 bin kişilik aşure ikramı gerçekleştiriyoruz. Bu tür günler birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolüdür. Bu tür örf ve adetlerimiz vesilesi ile halkımız, paylaşmanın ve kaynaşmanın en güzel örneklerini sergilemektedir. Biz Belediye olarak, bu geleneği her yıl yaşatıyoruz. Aşurenin içinde birçok tür malzeme var. Ancak sonunda bunlar bir araya gelerek güzel bir tatlıyı ortaya çıkarıyor. İşte İnegöl’de, bütün yaşayanlarıyla, bütün farklı kültürleriyle aşure misali güzel bir birlikteliği ortaya koymaktadır” dedi.

İLK AŞUREYİ NUH PEYGAMBER YAPTI

İlk aşureyi büyük tufandan sonra Hz. Nuh Peygamberin yaptığının rivayet edildiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Bundan dolayı aşure günü, tüm insanlığın kurtuluş ve sevinç günü kabul edilir. İnsanlık tarihinin birçok önemli olayı bu günlerde yaşanmıştır. Aşure günü, cennetten dünyaya indirilen Hz. Adem ile Havva annemiz affedildi. Nuh Peygamberin gemisine binenler kurtuldu. Yunus Peygamber balığın karnından kurtuldu. Ateşe atılan İbrahim Peygamberin, ateşin yakmasından kurtuldu. İdris peygamber diri olarak göğe kaldırıldı. Yakup Peygamber, oğlu Yusuf Peygambere kavuştu. Hz. Eyüp Peygamberin yaraları iyileşti. Musa Peygamber Kızıldeniz’den geçip inananları Firavun’dan kurtardı. İsa Peygamber doğdu ve göğe yükseldi. Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar Hicri yılbaşınızı ve Muharrem ayınızı tebrik ediyor, Aşure günlerinin; başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya, ülkemize, milletimize, ilçemize; sağlık, mutluluk ve barış dolu günler getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim