Geçtiğimiz Çarşamba


Geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen Belediye Meclisinin Eylül ayı olağan toplantısında, gündemin 8’nci maddesi olan İnegöl Belediyesinin 2011 Yılı Performans Programı görüşmeleri tartışmalı  geçti. Çevre ve Ekolojik denge, eğitim, sağlık sosyal ve kültürel hayat, hizmet üretimi ve kalitesi, kentsel dönüşüm, kentlilik ile ticari hayatın geliştirilmesi olmak üzere 5 ana başlıkta toplanan ve tahmini 64 milyon 400 bin TL bütçe gerektirdiği ifade edilen 2011 yılı Performans programı, özellikle SP’li üyelerden yoğun eleştiri aldı.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediyesinin 2011 yılı Performans programı ile alakalı meclis üyelerine söz verdi.
Söz alan SP’li üye  Salih Berber, “Bu performans programı İnegöl’ümüz için yeni bir strateji ve yeni bir vizyon içermemektedir. Geçen yıl bu mecliste görüştüğümüz 2010-2014 Stratejik Planı ile ilgili dile getirdiğimiz dilek ve temennilerimiz aynen geçerliliğini korumaktadır. Bu vesileyle, İnegöl’ümüzün  temel sorunları ile ilgili, görüşlerimizi ve beklentilerimizi bir kez daha yenilemek istiyoruz” dedi.
İNEGÖL, GİRİŞİ OLAN ÇIKIŞI OLMAYAN BİR ŞEHİR
Atatürk Bulvarının, gerekli önlemler alınmadan tek yönlü trafiğe açılmasından bu yana, alternatif güzergahlar açılmadığı ve otopark sorunu halledilmediği için, şehir içi trafikte büyük sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Berber, “İnegöl Girişi olan fakat çıkışı olmayan bir şehir merkezi haline dönmüştür. Trafik sıkışıklığına neden olan çekim merkezlerinin şehrin muhtelif yerlerine dağıtılamaması, çekim merkezlerinin büyük bir bölümünün şehrin güneyinde veya içinde olması İnegöl halkının, yaşlısıyla genciyle, siviliyle öğrencisiyle, esnafıyla memuruyla,  sabahleyin şehrin kuzeyinden güneyine taşınmasına, akşamleyin ise güneyinden kuzeyine taşınmasına neden olmaktadır. Bir türlü önlenemeyen kaldırım işgalleri nedeniyle yayalar kaldırımları kullanamamaktadır. Yayaların araç yolunu kullanmak zorunda kalmasıyla zaten sıkışık olan trafik durma noktasına gelmektedir. İnegöl’ümüz için umut kaynağı olan ve bizim de başından beri desteklediğimiz Yeni İnegöl Projesinin hayata geçirilmesinde yavaş davranılması, merkezi idare veya belediye tarafından yapılan veya özel sektöre yaptırılan, şehrin ağırlık ve çekim merkezini belirleyecek olan hizmet alanlarının ve binaların Yeni İnegöl projesini destekler mahiyette olmaması trafik sorununu içinden çıkılmaz hale getirmiştir” diye konuştu.
HAVA KİRLİLİĞİ DEVAM EDİYOR
Hava kirliliği konusunda gerek programlarda gerekse uygulamada etkili bir çözüm gözükmediğini ileri süren Berber, “Hava kirliliği konusunda İnegöl adeta kaderine bırakılmış durumdadır. Hava kirliliğini sadece Organize Sanayi Bölgesindeki bir kaç fabrikaya bağlamak çok yanlıştır. Bunun yanı sıra kaliteli kömür kullanılmayışı, yardım amaçlı dağıtılan kömürlerin kalitesiz olması, çeşitli üretim artıklarının yakılması da temel sorunlar arasındadır. Bunların da üzerine gidilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
BARAJ PROJESİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ÇOK ZOR
Berber, “Su ile ilgili olarak, içme suyu barajı gündemde ise de, bu çalışmaların ne zaman sonuç vereceği meçhuldür. Su için öngörülen baraj projesinin hayata geçirilmesinin çok zor olduğu kanaatindeyiz. Onlarca yıldır devam eden Babasultan ve Boğazköy barajlarının akıbeti ortada iken, halen düşünce ve başlangıç aşamasında olan içme suyu barajına ne zaman başlanacağı ve ne zaman bitirileceği merak konusudur. Altyapı konusunda bir kısım çalışmalar varsa da, bu çalışmalar, belli bir plan dahilinde  bir bütün olarak yürütülmediği için sağlıklı sonuç alınamamaktadır. Gerek Stratejik Planda, gerekse planın uygulaması ile ilgili 2011 Yılı Mali Performans Programı Raporunda, bir çok hizmet yer almakla beraber, bir bütün olarak oy verme zorunluluğunu da dikkate alarak, görüşmekte olduğumuz 2011 Yılı Mali Performans Programının ilçemizin temel sorunlarına etkili ve kalıcı çözüm getirir ve çözer nitelikte olmadığını düşünüyoruz. Bunun için olumlu oy kullanmayacağımızı arz ederim” dedi.
MHP meclis üyesi Müfit Besler ise, “Yıl sonunda yapılan yada yapılmayanlar mecliste sorgulanacaktır. Trafik konusundaki sıkıntıların çözümleri konusunda köklü çalışmalar yapılıyor. 2009 yılında başlayan ve 2010 yılında devam eden et fiyatlarının anormal derece şekilde yükselmesiyle şehrimizin dışında üretilen insan sağlığına zararlı olan ürünlerin iş yerlerinde satıldığını görüyoruz. Bu konuda çalışma yapılması gerekir. Güvenlik sorunu uzun yıllardır var. MOBESE sisteminin kısa sürede bitirilmesi temennimiz. Hava kirliliği konusunda bir fabrika bacasına filtre taktırdı. Bazı fabrikaların yanında, şehir merkezindeki bir kısım konutlarda kalitesiz kömür kullanmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Biz MHP grubu olarak  Belediyenin 2011 yılı Performans programı destekliyoruz” şeklinde konuştu.
KENTE ESTETİK DURUM KAZANDIRILIYOR
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Süleyman Yılmaz’da, “2011 yılında yapılacak çalışmalar 5 ana başlıkta ele alınmıştır. Bunlar, Çevre ve Ekolojik denge, eğitim, sağlık sosyal ve kültürel hayat, hizmet üretimi ve kalitesi, kentsel dönüşüm, kentlilik ile ticari hayatın geliştirilmesi. Stratejik alanlara bağlı olarak belirlenen stratejik amaçlar ise, aktif kullanılan yeşil alanların miktarının artırılması, sürekliliğin sağlanmasıdır. Çevrenin korunması ve her türlü kirliliğin önlenmesidir. Gelişen dünyaya uygun bilgi donanımına sahip gençlerin yetiştirilmesi için eğitime destek olunması. Sosyal yardımlarda bulunulması. Kentin sosyal ve kültürel hayatının geliştirilmesi. Sporda tesisleşmenin desteklenmesi ve sportif organizasyonlara öncülük edilmesi. Vatandaşların sağlığına yönelik çalışmaların yapılması. İçme suyu kalitesinin artırılması. Kente estetik bir görüntü kazandırılması. Tarihi dokunun korunması. Mobilya sanayinin geliştirilmesi. Ticari hayatın canlandırılması. 103 harcama kalemi, ürün ve hizmet alımıyla 64 milyon 400 bin TL bütçeye tekabül etmektedir” dedi.
Kısa bir süre önce SP’den ayrılan Bağımsız Belediye Meclis üyesi Ahmet Kara, “Trafik sorunu gün geçtikçe artmaktadır. Gerekli önlemlerin alınması gerekir. Herhangi bir otopark yapılması konusunda çalışma göremedim. Ayrıca ana caddelerdeki binaların boyanması konusunda bir çalışma olacağı belirtiliyor. Bu iş için 520 bin TL bütçe ayrılmış. Ana  caddeler bulunduğu yerler şehrin varoşları, gece kondu mahalleri değil. Buralarda oturanlar zaten varlıklı insanlar. Binaların boyanması  işini neden belediye üstleniyor?” dedi.
ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATILDI
Eleştirileri cevaplandıran Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2010 yılı performans Programı kapsamında yapılan çalışmaların, başlamış veya bitiyor olmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Bu dönemde şehrimizin gelişmesine etki edecek çok önemli çalışmalara imza atıldı. Programda, bazı yapılacak hizmetleri göremeyeceksiniz. Yapılacak hizmet rakamlarına takılıp kalmayın, takdir edersiniz ki, bunlar tahmini rakamlardır. Belirli çalışmalar yaparken, şehrin estetiğini de geliştirmeye çalışıyoruz. İnegöl’ün en büyük handikaplarından bir tanesi de şehrin görselliğinin henüz daha yeni yeni kendini bulmasıdır. Çevre yolu ve çevre yolunun etrafında oluşan binalar imajı ciddi şekilde yükseltti. Şehrimizde, spor salonları, gençlik merkezi, cazibe merkezi, futbol sahaları, semt sahaları, kentsel dönüşümler, kapalı çarşı restorasyonu, düzenlemeler, kuyumcular çarşısı gibi çalışmalar yapılıyor. Bununla beraber şehrin estetiğini yükseltmek gerekiyor” dedi.
ÇOK KATLI OTOPARK ÇALIŞMAMIZ VAR
Şehir merkezindeki trafik sorununu hafifletmek amacıyla Çok Katlı Otopark üzerinde proje çalışmaları yaptıklarını bildiren Aktaş, “Eski Yüksekokul’un olduğu alan üzerinde çok katlı otopark yapacağız. Bunu yap-işlet-devret modeli ile yapacağız. Otopark önüne dükkanlar yapacağız. Bu çalışma 2011 yatırım programımızda yok ama ekstradan düşündüğümüz bir  çalışmadır. Pazartesi pazaryerinin yeni yerine yapılmasını programda görebilirsiniz. Uzun sokak arkasında bulunan otoparkı tamamen düzenleyip uygulamaya açacağız. Nuri Doğrul caddesi ve Atatürk bulvarında otoparklarla alakalı uygulamalar yapılacak. İnanıyorum ki o zaman şehir içi trafiği çok daha düzenli olacak” şeklinde konuştu.
Başkan Aktaş, konuşmaların ardından İnegöl Belediyesi 2011 Yılı Performans Programını oylamaya sundu. Program, yapılan oylamada, SP Belediye Meclis üyeleri Salih Berber, Özgür Öztürk, Hakan İnkaya, Tamer Uşak, Ayhan Baygın ile Bağımsız üyeler Ahmet Kara ve Hıfzullah Ayte’nin red oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

Editör: TE Bilişim