Önceki gün MÜSİAD İnegöl Şubesinde yapılan protokolün ardından, proje ilk olarak okul müdürlerine tanıtıldı.

Dün saat 15.00’de Vehbi Koç İlk ve Ortaokulunun çok amaçlı salonunda MÜSİAD İnegöl Şubesinin  danışman firması Mind Up yönetim kurulu Başkanı Polat Koyuncu’nun konuşmacı olduğu seminere, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz ile okul müdürleri katıldı.

DÖNÜP DOLAŞIP MOBİLYA FABRİKALARINDA ÇALIŞIYORLAR

Seminer öncesi bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “Yapılan protokolün ardından ilk olarak müdürlerimizi bilgilendirmek istedik. Daha sonra da okullarımızda hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz proje ile ilgili bilgilendirilecekler. İnegöl’de mesleki eğitimle ilgili Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusunun açılması ile beraber ciddi bir yatırım yapıldı. Kampus, Bursa’yı aşarak Bakanlığın en önemli yatırımlarından birisi oldu. 400 öğrenci ile eğitim öğretime başladığımız kampüste, önümüzdeki dönem 2 bin öğrenci olacak. İnegöl sanayi kenti olunca, sanayinin başında mobilya gelince, İnegöl mobilya konusunda dünya da marka olma yolunda ilerliyor. Mobilya bölümleri konusunda öğrencilerin çok fazla tercih yapmadıkları görülmekte. Mobilya dekorasyon bölümü sadece Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesinde var. Bu sene mobilya bölümünden mezun vereceğimiz öğrenci sayısı 60’tır. Lise 1, 2, 3, 4’de toplam 200 öğrenci var. Bunun yanında bilgisayar ve elektrik bölümünde 500 öğrenci okuyor. Düşünelim, İnegöl’de 500 bilgisayar ve elektrik öğrencisine ihtiyaç olacak mı? Bunun karşısında mobilya bölümlerinden mezun olacak 60 öğrenci, mobilya sektörünün ihtiyacını karşılayacak mı? İnegöl’de bin 600 civarında mobilya imalathanesi var. Gün geçtikçe mobilya imalathaneleri çoğalmakta ve personel ihtiyacı artmaktadır. Bu kadar lazım olan bir dalı, bizim çocuklarımız nedense tercih etmiyor. Yada biz bu konuyu onlara iyi anlatamıyoruz. Öğrencinin kafasına nakşetmek için ciddi bir çalışma başlatıldı. Hazırlanan proje hayata geçirildi. Amacımız bu konuyu öğretmene ve öğrenciye anlatmak. Aksi halde bilgisayar ve elektrik mezunu olan kişiler, dönüp dolaşıp mobilya fabrikalarında çalışıyorlar” dedi.

MOBİLYA FABRİKALARINDA BÖLÜM ŞARTI GELİYOR

Baştürk konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu işi iyi yapanlarla yola devam edeceğiz. Okul bittiğinde, aynı sağlık meslek liselerinde olduğu gibi ilgili fabrikalar tarafından öğrenciler kapışılacaktır. Bütün işyerlerinde kalifiye eleman sıkıntısı var. Eğer bu projeyi hayata sağlıklı bir şekilde geçirirsek, İnegöl’de birçok öğrenci hem mobilya sektörünü öğrenecek hem de öğrenci işsiz olmaktan kurtulacak. Artık tüm fabrikalarda Meslek Lisesi mezunu şartı aranıyor. Mobilya fabrikalarında da mutlaka ‘Mobilya Dekorasyon’ mezunu şartı koyulacak. Dolayısıyla öğrenci bir taraftan iyi bir bölümü seçerken, bir taraftan da ekonomik yönde destek alacak. İnegöl’ün geleceğini kurtaracak bir proje olduğunu herkes biliyor. İnşallah başarı ile devam edecek”.

46 OKULDA ÖZENDİRME EĞİTİMİ

MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz ise, “Yıllık ortalama yüzde 20’lik büyüme hızıyla Türkiye ekonomisine en büyük katkı sağlayan sektörlerin başında gelen Mobilya, bugün İnegöl’ün en önemli geçim kaynağıdır. Bu nedenle sektörün gelişimi kadar, sektörün önümüzdeki yıllarda yaşanacak sorunları bizim için çok önemlidir. Her geçen yıl baba mesleği olmaktan çıkmaya başlayan mobilyacılık, günümüz dünyasında popüler mesleklerden biri haline gelmeye başlamıştır. Bu bağlamda bizler MÜSİAD İnegöl olarak, toplumsal bir ihtiyacı karşılamak ve geleceğimizi güvenle emanet edeceğimiz gençlerimizin eğitimine katkıda bulunmak ve sektörümüzle tanıştırmak amacıyla bir burs projesi hazırladık.

Önemli sonuçların alınacağı bu projeyle İnegöl’ümüzün dünya standartlarında bir mobilya merkezi olmasını hedefliyoruz. Kaymakamlığımız, Belediyemiz, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız ile Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destek verdiği ’Benim Geleceğim Mobilya’ projesinin startını dün yaptığımız protokolle verdik. İnegöl’ümüzün dünyada hak ettiği noktaya gelmesine katkı sağlamak adına geliştirdiğimiz ve 2014-2015 eğitim dönemiyle başlayacak olan proje kapsamında, öğrencilerimizin Meslek Lisesi Mobilya Bölümünü tercih etmeleri sağlanacak ve ciddi teşvikler vereceğiz. Ailelerimiz ve öğrencileri de kapsayacak proje kapsamında, okullarımızda düzenlenecek eğitim çalışmalarını bugün itibari ile başlatmış bulunuyoruz. 46 okulumuzda 1.5 ayda tamamlamayı hedeflediğimiz eğitim programları dışında, şehri harekete geçirecek önemli çalışmalara imza atılacaktır” şeklinde konuştu.

‘GELECEĞİN LİDERLERİ’

Önümüzde ki yılın kayıt dönemiyle birlikte Meslek Lisesi Mobilya Bölümünü tercih eden tüm çocuklarımıza, başarı puanlarına göre 250 TL’ye varan karşılıksız aylık burslar, derece yapan mobilya öğrencilerine yönelik yurt dışı fuar gezileri, erken staj imkanları ve iş garantileri verileceğini vurgulayan Zeki Kavaz, “Mesleki eğitimin gelişmesi, çocuklarımızın ‘geleceğin liderleri’ olmaları için çalışmalar yürütecektir. Bu bağlamda İnegöl olarak bir hayalin ucundan tutan bizlere, sizlerin vereceği destek çok önemli olacaktır.  Kayıt dönemlerinde çocuklarımızı Meslek Lisemizin mobilya bölümlerine yönlendirmenizi rica ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından MÜSİAD Danışman firması Mind Up yönetim kurulu Başkanı Polat Koyuncu, ’Benim Geleceğim Mobilya’ projesi hakkında bilgiler verdi.

GENÇLER ARTIK FARKLI İŞTE ÇALIŞTIRILAMAYACAK

Gençlerin iş aradığını, işverenlerin ise iyi yetişmiş çalışan bulmakta zorlandığını ifade eden Koyuncu, “Türkiye’de çalışma çağındaki genç nüfusun işsizlik oranı, yetişkin nüfusun işsizlik oranının neredeyse üç katı. Okuldan iş hayatına geçişin başarılı olması gerekir. Her yıl İnegöl’de binlerce lise mezunumuzdan sadece 40 tanesi mobilya bölümünü bitiriyor. Ve hemen iş bulabiliyor. Diğer bölümlerden mezun olanlar ise kendi bölümünde iş bulamayınca mobilya sektöründe çalışmak için iş arıyor. Kendi alanı dışında çalışan Meslek Lisesi mezunlarının yüzde 76’sı, 1000 liranın altında maaş alıyor. Gençler artık farklı işte çalışılamayacaklar” dedi.

BURS

Mesleki teknik eğitimi özendirme programı dahilinde gençlere, başarı destekli öğrenim bursları, yurt dışı fuar ile gezi bursları, mesleki kişisel gelişim eğitimleri, staj desteği ve istihdam önceliği verileceğini söyleyen Koyuncu, burs başvurularının alınmasının ardından bursların Ekim ayında dağıtılmaya başlanacağını kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim