Evde Engelli Bakım Maaşı Temmuz Ayı'ndan itibaren bin 179 TL'ye yükseltilirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri marifeti ile tespit edilen bireylere verilen Evde Engelli Bakım Maaşı bin 85 TL veriliyordu. Evde Engelli Bakım Maaşı ile ilgili yeniden yapılandırılmaya gidilirken, bin 85 TL olan evde engelli bakım maaşı bin 179 TL'ye yükseltildi.

İnegöl'de bin 651 kişi Evde Engelli Bakım Maaşından yararlanıyor. Eskiden bir ayda toplamda 1 milyon 791 bin 335 TL alan bin 651 İnegöllü, şimdi ise bir ayda toplam 1 milyon 964 bin 529 TL alacak.

ENGELLİ BAKIM MAAŞI

Evde bakım maaşı almak isteyen hasta yakının üç temel kriteri yerine getirmiş olması gerekiyor. Gelir ve bakıma muhtaçlık durumu uygun olan vatandaşlar kolaylıkla başvuruda bulunabiliyorlar. Evde bakım aylığına başvuru için; Ailenin gelir kriterine uygun olması, Hastanın bakıma muhtaç olması, Hastanın ağır engelli olduğuna dair sağlık raporunun olması gerekiyor.

AİLENİN GELİR KRİTERİNE UYGUN OLMASI

Engellinin bulunduğu hanede yaşan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ü geçmemesi gerekmektedir.

AĞIR ENGELLİ OLDUĞUNA DAİR SAĞLIK RAPORU

Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir. Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez. Bunun yanında parkinson, demans, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olanların da sağlık raporunda ağır engelli ibaresi olması halinde yakınlarına bakım aylığı ödeniyor.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Belirtilen kriterlere sahip olan vatandaşlar, bu kriterleri belgeleyerek müracaatlarını gerçekleştirebilirler. Evde bakım maaşı almak için istenen evrakları tamamlayarak en yakınlarında bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvuru yapabilirler. Bakımı üstlendikleri kişi yanlarında olmadan da vekaleten kişiden mesul olan yakını başvuruyu gerçekleştirebilir.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSUNDA İSTENEN EVRAKLAR

Engelli Sağlık Kurulu raporu, 1 adet fotoğraf, nüfus müdürlüğünden engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve yerleşim yeri belgesi, engelli ile aynı evde yaşayan işyeri sahibi var ise bu kişiye ait geçici vergi beyannamesi, engelli kişiye ait kiralık mülk var ise kira kontratları, mülkler boş ise muhtardan mülklerin boş olduğuna dair yazı, engelliye ait tarım arazisi, ekili ürün, tarla var ise arazilerin bulunduğu İl ya da, İlçe Tarım Müdürlüklerinden gelir belgesi, boşanma halinde boşanma kararı.

Editör: TE Bilişim