80 ürün yelpazesinin olduğu verimli tarım arazilerine sahip İnegöl’de Birton adı verilen erik üretimi adeta şaha kalktı. Verimli tarım arazilerinde 10 bin ton rekolteye ulaşan erik ayrıca Irak ve komşu ülkeleri ihraç ediliyor.

10 BİN TON REKOLTE

Şehitler mahallesinde hasadı yapılan erik bahçesine giderek incelemelerde bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bildiğiniz gibi İnegöl’ümüz tarım bakımından çok zengin bir ilçemiz. 80 üzeri üründen verim alıyoruz para kazanıyoruz işçilik yapıyoruz üretim yapıyoruz. Bunlardan birisi de Birton eriği bildiğiniz gibi bugün onların hasadı var geçen günde ihracatı vardı. Irak’a Tır’larla gönderdik o gün de gelmiştik bugün de yine geldik yine hem ihracat var hem iç piyasaya gidiyor yaklaşık 10 bin ton üretim yapılmakta şuan Şehitler köyündeyiz ama civarımızda özellikle İnegöl’ün batı kısımlarında Birton eriğinin üretimi yapılmakta hasatı da devam ediyor fiyatı da 2 lira civarında şuan, çiftçimizle bundan para kazanmaya uğraşıyoruz zor şartlar altında. Arap ülkeleri bunu seviyor Irak ve komşu ülkelerine buradan gönderiyoruz Avrupa’ya da gidiyor talep gelmesi halinde her yere ihracatını yapıyoruz.” Dedi.

BOL BOL VERİM

Erik üreticisi Arif Çınar ise, “Erikten biz memnunuz fiyat açısından erik çok bereketli bir meyve ağacı yani 10 yaşında 150 kilolara tekabül eden bir verim oluyor ağaç başı bu verimlerden memnunuz bu sene fiyatlardan da memnunuz diğer meyvelerden de memnunuz bu sene sıkıntısız bir sezon geçiriyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilişim