İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Boğazköy mahallesi mevkiindeki buğday tarlalarına giderek, biçerdöverleri denetlediler.

TANE KAYBI AZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Ekren, “Şuanda hububat hasadındayız. Biz İlçe Müdürlüğü olarak, görevlerimizden biri hasat işlemi yapılırken, operatörlerin kontrollerini gerçekleştirmek. Bu tarz kontrollerde bizim önceliğimiz dane kaybı. Eskiden dane kaybı yüksekti, buda milli ekonomiye zarardır. Bakanlığımızın çalışmaları ile birlikte bu rakam düşmüştür. İlçemizde çalışan biçerdöverlerin kontrollerinde, operatörlerimiz eksik evrak ve belgeden kaçınıyorlar. Dane kaybını hesaplıyoruz, operatörlerimizin belgelerine, ruhsatlarına bakıyoruz. Hububatın kuruduğu ve yangın ihtimalinin yüksek olduğu bir dönem. Şuana kadar herhangi bir yangın olayı ile karşılaşmadık. Operatörlerimiz gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. İnegöl’de 70 bin dönüm civarında hububat ekimi bulunmaktadır. Ortalama verimimiz bölgesel olarak değişmekle birlikte, 400 ila 650 kilogram arasındadır. İnegöl şartlarında güzel bir verim ortalaması. Bizler mazot ve gübre desteği haricinde, tohum ve fark ödemesi desteği ile destekliyoruz. Şuanda İnegöl için şartların iyi olduğunu düşünüyoruz. Çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

İNEGÖL’DE 70 BİN DEKAR ALANDA HUBUBAT EKİMİ YAPILIYOR

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “ İlçe Tarım Müdürümüz ile birlikte hasat mevsimi başladığı için arazileri geziyoruz. Biçerdöverlerde dane kaybında ne var, ne yok diyerek biçerdöverleri denetliyoruz. Burada önemli olan dane kaybı olmamasıdır. Bu denetimleri yapınca, makine sahipleri daha derli toplu oluyor. Bildiğiniz gibi İnegöl’de 70 bin dekar alanda hububat ekimi yapılmaktadır. Hasat yağmurlardan dolayı gecikti, ama başladı. Verim durumları da iyi. Geçtiğimiz yıl, kış aylarında süne çalışması yapmıştık. Bu yılda süne de azalma var. Hasat mevsiminin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim