Bursa Girişimci İş


Bursa Girişimci İş adamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesi tarafından oluşturulan ticari heyet Yemen’de Pazar payını artırmak için bir takım görüşmeler yapmak üzere Yemen’e uçtu.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonu ve Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) organizasyonunda Türkiye ile Yemen arasındaki ticareti geliştirme ve firmaların Yemen pazarının potansiyelinden daha fazla pay almalarını sağlamak amacıyla 18-21 Ekim 2010 tarihleri arasında Yemen’e Ticaret ve Yatırım heyeti  gönderiliyor. Ticaret ve yatırım heyetine Türkiye ve Yemen Devlet Bakanları da konuk ve konuşmacı olarak katılacak.
Bu kapsamda Bursa Girişimci İş Adamları İnegöl Şubesi’ne üye firmalardan bir grup iş adamı programa katılmak üzere Yemen’e hareket etti. Burada 19 Ekim 2010’da Ticaret ve Yatırım Forumu programına katılacak olan heyet, 2 gün boyunca ikili iş görüşmeleri ve pazar araştırmaları yaparak Yemen İle Türkiye arasında ticari köprüler kurmayı hedefliyor.
İkili iş görüşmeleri, Tıbbi ekipman, Ev eşyası, Ahşap, Lojistik, Gıda, Elektrik,  Makine, Ziraat ve Mobilya sektörlerinde gerçekleşecektir. Heyet ayrıca, çeşitli oda, firma ve kurumları ziyaret ederek Türkiye-Yemen arasındaki ticari ilişkileri artırma çabasında bulunacaktır.
Yemen ziyareti öncesi değerlendirme toplantısı yapan BUGİAD İnegöl Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı, “Arap Yarımadasında en çok nüfusa sahip ikinci ülke ve dünyada en fazla nüfus artışı olan ülkelerden birisi olan Yemen, yüzde 95 oranında ihtiyaç duyduğu bütün ürünleri yurtdışından ithal etmektedir. 2008 yılında Yemen’e ihracatımız bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 28’lik bir artışla 353 milyon dolar seviyesine yükselmiştir” diyerek,  Yemen hakkında ticari bilgiler verdi. Başkan Akıskalı sözlerine şöyle devam etti; “BUGİAD İnegöl şubesi olarak geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan, Kuzey Irak ve Suriye’ye iş gezileri düzenledik.  Bu gezilerin uzun vadede çok faydalı olacağına inanıyorum. TUSKON ve MARİFED işadamlarımızı dünyayla bütünleştirmek, ülke ekonomimize katkıda bulunmak için birçok yurtdışı gezileri ve ticaret forumları düzenlemektedir. Bu kapsamda 2010 yılının son çeyreğinde 18-21 Ekim’de TUSKON koordinasyonunda ve MARİFED organizasyonunda Türkiye-Yemen Ticaret yatırım heyeti programı düzenlendi. İnegöl şubesi olarak bizde heyete katkıda bulunmanın fayda getireceğini düşünerek, üyelerimizin bu programa katılmaları için bir çalışma içine girdik. Ve bir grup iş adamımızı Yemen’deki bu foruma katılmalarını sağlıyoruz. Biz BUGİAD İnegöl şubesi olarak yurtdışında yeni pazarlara ulaşma hedefi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yurtdışı programlarına fazlasıyla ağırlık vererek, özelikle Balkanlar ve Türkî Cumhuriyetlere iş gezilerimiz olacaktır.”
Ülkenin toplam nüfusunun 25 milyon civarında olduğunu ifade eden Akıskalı,  “Yemen’in  ekonomisi birinci derecede tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım ürünlerinden elde edilen gelirin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı yüzde 21'dir. Çalışan nüfusun yüzde 71,5'i tarım alanında iş görmektedir. Ürettiği tarım ürünlerinin başında tahıl, pamuk, hurma, muz, darı, kahve ve çeşitli meyve ve sebzeler gelir. 1992'de 820 bin ton tahıl, 170 bin ton yer bitkileri, 80 bin ton baklagiller, 320 bin ton meyve, 560 bin ton sebze üretilmiştir. Aynı yıl ülkede yaklaşık 100 bin baş deve, 1 milyon 200 bin baş sığır, 3 milyon 850 bin baş koyun, 2 milyon 250 bin baş da keçi bulunuyordu. 1991'de 86 bin ton balık ve deniz ürünü avlanmıştır. Kuzey Yemen'de yılda ortalama 65 bin ton tuz üretilmektedir. Güney Yemen'de de petrol ve doğal gaz çıkarılmaktadır. Bunların dışında önemli bir yerel kaynağa sahip değildir. 1992'deki petrol üretimi 69 milyon varil olmuştur. 1993'te açıklanan petrol rezervi 2 milyar 10 milyon varil, doğalgaz rezervi de 430 milyar metreküptür. Petrol, doğal gaz ve diğer yerel kaynaklardan elde edilen gelirlerin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı yüzde 9'dur” dedi.

Editör: TE Bilişim