İnegöl Belediyesi il

İnegöl Belediyesi ile Bursa Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan “Bursa Yöresi Hamam Kültürü Sergisi” İnegöl Kent Müzesi sergi Salonunda izlenime açıldı.
Dün saat 14.30'da gerçekleşen, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, AK Parti Belediye Meclis üyeleri Ayşe Balcı ve Refika Kasapoğlu, Bursa Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Kasap, Bulgaristan Novipazar Belediye Başkanı Rumen Panayotav Hristov, Kız Meslek Lisesi öğrencileri ile vatandaşların katıldığı törenin açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, birçok kültür etkinliğinin merkezi haline gelen İnegöl Kent Müzesinin, İnegöl’de açılan sergilerin merkezi konumunda olduğunu belirterek, "Yeni bir sergi açılışı ile hep birlikteyiz. Bilindiği üzere hamamların Anadolu kültüründe önemli bir yeri vardır. Gelin hamamı ve erkek hamamları, Osmanlı'dan beri var olan bir gelenektir. O dönemlerde, erkek tarafı bir hamam tutarmış. Perşembe günleri hamamda gelinin kınası yakılıp, gelin güzel bir evlilik için son kez akrabalarıyla bir arada bulunurmuş. Bu gelenek günümüzde hala sürdürülse de yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuştur. Kaybolmaya yüz tutmuş ve kültürümüzün bir parçası olan Hamam geleneğimizi bir sergide İnegöllülerle buluşturmak istedik. Bursa Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz sergimiz, Kent Müzemizin 30. sergisi olacaktır. Ben, kısaca enstitü hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Bursa Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü 1996 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Türkiye’deki 15 Olgunlaşma Enstitüsü’nden biridir. Amacı ise, kültürel değerlerimizi ve yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının araştırıp, geleceğe taşıyarak yaşatmaktır. Bu sergi, bir kaplıca ve su şehri olan Bursa’da hamam kültürünü yeniden canlandırmak ve yaşatmak amacıyla hazırlanmıştır. Geçmişten günümüze hamamda kullanılan eşyalar Bursa halkının desteği ile toplanmış ve bazı eşyalar yeniden aslına uygun olarak çalışılmıştır" dedi.
Serginin ilk olarak, restore edilen tarihi Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi’nde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla açıldığını ifade eden Aktaş, "Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’ın önem verdiği bu serginin ikincisini açmak ise İnegöl Belediyesine nasip olmuştur. 10 Nisan 2012 tarihi itibariyle açılışını yaptığımız sergimiz 20 gün süreyle, yani 30 Nisan tarihine kadar açık kalacaktır. Sergimizde, hamamda kullanılan peştamallar, havlular, bornozlar, tas ve taraklar, takunya ve benzeri gereçler ile hamam canlandırılmalarının yapıldığı minyatür ‘kitre bebek’ çalışması ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Bursa Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu serginin açılmasında emeği geçenleri de kutluyorum. İlçe halkımızı sergimizi ziyaret etmeye davet ediyorum" diye konuştu.
Serginin İnegöl Kent Müzesinde açılmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek konuşmasına başlayan Bursa Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Kasap ise, "Kurumumuz 2007 yılından beri kendine ait olmayan, kiralık bir binada hizmet veriyoruz. Türkiye'de toplam 15 tane Olgunlaşma Enstitüsü var. Olgunlaşma Enstitüsü bağlı bulunduğu bölgelerin özelliklerini araştırıyorlar. Bizde kendi bölgemizin geleneksel el sanatlarını, giyim tarzını, yeme-içmelerini araştırıp, geliştirerek gelecek kuşaklara aktarmayı kendimize vizyon edindik. Hamam sergimizin ilkini Bursa'da açtık. İkinciyi burada gerçekleştiriyoruz. Bursa'nın kaplıcalar şehri olması nedeniyle hamam kültürü çok gelişmiş durumda. Bizde bir yıllık çalışma sonucunda arkadaşlarımızın çeyiz sandıklarından hamamla ilgili ürünleri çıkardık. Kullanılabilir olanları kullandık. Eskimiş olanları da yenileyerek bir çalışma yaptık. Bir yıllık süreçte bunu gerçekleştirdik ve sizlerin beğenisine sunduk. Çalışmalarımız sadece bunlar değil. Özellikle kreasyon anlamında çok güçlüyüz. Yine Bursa tarihi kent olduğu için Keles'le, İznik'le, iğne oyalarıyla ilgili çok güzel kreasyonlarımız da var. İnşallah bunlarla ilgili birikimlerimizi İnegöl halkına sunabiliriz. Ben, katılımınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından “Bursa Yöresi Hamam Kültürü Sergisi” izlenime açıldı. Tören, serginin gezilmesinin ardından son buldu.

 

Editör: TE Bilişim