İnegöl Belediyesi, E

İnegöl Belediyesi, Er-Ka Kağıtçılık firması ve Çevre Koruma Vakfı (ÇEVKO) işbirliği ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılması ve geri kazanılması projesi kapsamında, bir süre önce protokol imzalanırken, geçtiğimiz gün cam şişelerin geri dönüşümü sağlanması amacıyla İnegöl’ün çeşitli mevkilerine 3 adet Cam Kumbara koyuldu.

Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen dün saat 14.30’da Sedir Kafe önünde, proje kapsamında İshakpaşa İlköğretim Okulu önü, Kuğulu Park önü ve Sedir Kafe önüne yerleştirdikleri Cam Kumbaralar ile alakalı basın toplantısı düzenledi.

Belediye Temizlik İşleri Şefi Yalçın Bayraktar, Er-Ka Kağıtçılık Firması sahibi Serhat Kılınç ve Çevre Mühendisi Merve Haraslı’nın hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, kentin nüfusunun arttıkça, vatandaşlar tarafından üretilen çöp miktarının da doğru orantılı olarak arttığını belirterek, “Günümüzdeki tüketim anlayışı, ambalaj sanayinin gelişmesi, kentlerde üretilen çöp miktarını daha da arttırmaktadır. İnegöl olarak Alanyurt dahil her gün 250 ton çöp çıkarıyoruz. Dolayısıyla Belediye olarak çöp toplama sorumluluğumuzun yanında, atıkları yeniden kazanım yönünde çalışmalar yürütmemiz, büyük önem taşımaktadır. İnegöl Belediyesi olarak bu doğrultuda geri kazanım çalışmaları yürütmekteyiz. Okullarda başlattığımız Geri kazanım projesi ile topladığımız ambalaj atıkları ve kâğıtlardan sonra kullanılmış atık pilleri de ayrı bir çalışma ile toplamaya başladık. Yine geçen yıl atık yağların toplanmasına start verdik. Özellikle lokanta, yemekhaneler başta olmak üzere evlerden atık yağları toplamaya başladık. Bu yıl tıbbi atıkların da geri kazanım projesi kapsamında toplanması için gerekli çalışmayı başlattık” dedi.

Atıkların tekrar kullanımının ötesinde, bunların fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine ‘geri kazanım’ denildiğini söyleyen Şen, “Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır. İnegöl Belediyesi olarak şimdi de bu uygulamayı cam şişeler için başlatıyoruz. Bu projemizi de Er-Ka Geri Dönüşüm firması işbirliği ile yürüteceğiz. Kentimizin çeşitli yerlerine yerleştirdiğimiz cam kumbaralar ile kullanılmayan şişelerin geri dönüşümünü sağlayacağız” diye konuştu.

Cam atıkların bin yıl, cam şişelerin ise 4 bin yıl bozulmadan doğada kaldığını ileri süren Şen, “Geri kazandırdığımız her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olmaktadır. Bir cam şişenin geri kazanılması ile korunan enerji 100 vatlık bir ampulü 4 saat yakabilmektedir. Geri kazandırdığımız cam sayesinde hava kirliliği yüzde 20, su kirliliği yüzde 50 azalmaktadır. Cam ambalajı atığı olarak elde edilen cam kırığı yeni ambalaj üretiminin yanı sıra, cam mozaik ve cam kürecik imalatında girdi olarak kullanılır. Daha temiz bir çevre, daha da temiz bir İnegöl için Belediye hizmetlerimize devam ederken, yürüttüğümüz Geri Kazanım çalışmalarımızın bir adımı olarak şimdi de, kentimizin çeşitli yerlerine 3 adet cam kumbara yerleştirdik. Bu pilot uygulamayı zamanla kentimizin geneline yayacağız. Cam Kumbara projemizin kentimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyor, halkımızın geri kazanım çalışmalarımıza katılımların devamını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim