İnegöl Belediyesinin restore ettiği ve çevre düzenlemesi yaptığı Hasan Dede Türbesinin etrafındaki alanda gerçekleştirilen etkinliğe Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili Yüzbaşı Uğur Baş, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, diğer davetliler ve mahalle sakini katıldı. Şehitler Mahallesi Muhtarlığı ve Hasan Dede Kültür ve Tanıtma Derneği tarafından organize edilen anma töreninde katılımcılara 68 küçükbaş hayvan eti ve 1 ton bulgur ile yapılan pilav ve ayran ikram edildi. Anma etkinliğinde protokol üyeleri Hasan Dede’yi Türbesinde dua ederek andılar.

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Her türlü güzelliğe sahip olan İnegöl aynı zamanda böyle manevi mimarlara da sahip. Hasan Dede’de onlardan bir tanesi ve Hasan Dede’yle alakalı her yıl burada etkinlikler düzenleniyor. Muhtarlığımızı ve derneğimizin bunu organize ediyor. Bizlerde elimizin el verdiğince destek vermeye çalışıyoruz. Maalesef Aralık ayı sonunda 50 yılın en çok kar yağışı vardı. Bu alanlar tamamen tahrip oldu. Zaten bir revizyonda gerekiyordu. Bunu da bahane bilerek bazı çalışmalar yaptık. İnşallah önümüzde yılda daha fazla eksikleri gidererek, rahat ve huzur içinde bu etkinliği yapmanız için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

KÜTÜPHANE SÖZÜ

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, Mahallede bulunan Kütüphane`nin kitap eksiği olduğunu belirten Muhtar Güneş`e eksik olan kitapları sağlama sözünü verdi.

Anadolu’nun, erenlerin, dervişlerin, hak dostlarının maneviyat yağmurlarıyla ıslanan bereketli topraklar olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "Ağacının kökü, Ahmet Yesevi’nin ayak izlerini bu topraklara getiren Hasan Dede, buraya geldiğinde Doma Köyünü kurar. Onların aldıkları manevi terbiye, her daim ‘bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı’ gerektirdiğinden, onların manevi himmetleri etrafında kurulan bu köy, huzurun, yardımlaşmanın, Allah için birbirini sevmenin yaşandığı bir köy olmuştur. Bir zaman geldi, Anadolu topraklarında gözleri olanlar, bu milleti esaret zincirine vurmak için topyekun bu millete kafa tutmaya kalkıştılar. Hürriyetine aşık bu millet, kendini zincire vurmak isteyen çılgınların karşısına dimdik çıktı. İstiklal Savaşımızın en fazla şehit veren Doma Köyü, 1970’ten itibaren ‘Şehitler Köyü’ diye anıldı. Bugün, o şehitlerin canları, hala dedelerini hatırlamaktadırlar. Bizim, dedelerimizden alacağımız çok nasihatler var, çok ibretler var. Hasan Dede’yi ve bu köyün şehitlerini rahmetle, minnetle yad ediyoruz. İstiklal Savaşımızın tüm şehitlerine, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere zafere yol veren tüm komutanlarına, analarımıza, bacılarımıza, hepsine çok şey borçluyuz. Bugün o borcumuzu birlik ve beraberliğimizi muhafaza ederek ancak ödeyebiliriz. Bu duygularla, Ahmet Yesevi’nin evladı Hasan Dede’yi ve İstiklal Savaşımızın şehitlerini bu güzel hayırla anmamıza vesile olan Hasan Dede Kültür ve Tanıtma Derneğine ve Şehitler Köyünün tüm canlarına teşekkür ediyor, bütün annelerimizin ellerinden öpüp, Anneler Gününü kutluyorum" dedi.

İnegöl protokolü ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği anma programında Şehitler Köyü Sema ekibi gösterilerinin ardından Yalova, Gemlik, Kestel, Bursa,  Eskişehir ve Bozüyük’ten gelen Sema ekipleri yaptıkları gösterilerle izleyenlere coşkulu anlar yaşattılar. Törene katılan sanatçılar, seslendirdikleri türkülerle töreni renklendirdiler. Anma programına katılan vatandaşlar ise, Hasan Dede Türbesine taş yapıştırarak ve mum yakarak dilek tuttular.

Editör: TE Bilişim