Cumhuriyet döneminden önce yaklaşık 100 yıldan bu yana Çavuşköy mahallesi çiftçileri tarafından üretimi yapılan Tütün, bu yıl çiftçileri memnun etmedi. İnegöl’de sadece Çavuşköy mahallesinde üretimi yapılan Tütün’ün mazisi Cumhuriyet öncesine dayanırken, şu an 80 yaşında olan kadınlar, çocukluk yaşlarından bu yana üretilen tütünü ipe dizdiklerini kaydettiler. 100 çiftçinin üretim yaptığı 3 bin dönüm alandan bu yıl 500 ton tütün hasat edildi. Ürün rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürürken, fiyatı ise memnun etmiyor.

ÇAVUŞKÖY’ÜN YÜZDE 90’I GEÇİMİNİ TÜTÜNDEN SAĞLIYOR

Mart ayında ekimi yapılan ve Haziran ayı itibariyle hasadı yapılan tütünün satışa sunulacak hale gelmesi ise 9 ay sürerken, mahallede yaşayanların yüzde 90’ı geçimini bundan karşılıyor.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, önceki gün Çavuşköy mahallesine giderek, hasadında sona gelinen tütünün yetiştiricileri ile bir araya geldi.

TÜTÜN ÜRETİMİ CUMHURİYET ÖNCESİNE DAYANIYOR

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, tütün üretiminin Cumhuriyet öncesine dayandığını belirterek, “Yaklaşık 100 yıldan bu yana köylülerimizin en büyük geçim kaynağı tütündü. Daha sonrasında tütün üretimi kendi kendine piyasadan çekildi. Uzun yıllardan buyana tütün tam anlamıyla üretilmiyordu” dedi.

TÜTÜNCÜLÜK YENİDEN CANLANDI

Son yıllarda Çavuşköy mahallesinde ikamet eden çiftçilerin, yok olmaya yüz tutmuş tütün üretimine hız kazandırdığını kaydeden Çelik, “Son dönemde köyün neredeyse yüzde 90’ı yani 100 çiftçi tütün üretimi yapıyor. Çiftçilerimiz 3 bin dönüm alanda üretim yapıyor. Bu yıl ki rekolte 500 ton” diye konuştu.

KİLOSU 12 LİRA

Tütün fiyatlarına da değinen Başkan Çelik, “Tütünün kilosu 12 lira. Bu fiyatlara satılıyor. Tütün meşakkatli iş. Tütün üretimi Mart ayında başlıyor, yılsonuna kadar devam ediyor. Yıl sonunda satışa sunuluyor. Zor bir meslek” ifadelerini kullandı.

ÇOK ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR MESLEK

Çocukluk yaşlarından bu yana tütün üretimi yaptığını aktaran çiftçi Gönül Çakır ise, “13 yaşından bu yana üretim yapıyoruz. Ben kendimi bildim bileli tütüncülük var. Cumhuriyet öncesinde yurtdışından Cerrah mahallesine gelen bir bayan köyümüze gelin oluyor. Ve ilk kez o üretimini yapıyor. Ondan sonra tütüncülük tüm köye yayılıyor. Mart ayında ekim yapıyoruz. Haziran ayından itibaren hasadına başlıyoruz. Ardından evimize getirdiğimiz tütünleri ipe diziyoruz. Kurutmaya başlıyoruz. Çok zor ve meşakkatli bir iş” dedi.

FİYATLAR YÜZ GÜLDÜRMÜYOR

Fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade eden Gönül Çakır, “Kilosunu 12 liraya satıyoruz. Bu da bizi memnun etmiyor. 20 lira olsa çok memnun olacağız” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim