İnegöl’ün tek patentli ürünü olan "İnegöl Alası" çerezlik ay çekirdeği bu yıl geçen yılın neredeyse yarı fiyatına alıcı bulması çiftçiyi sıkıntıya soktu. Geçen yıl 17-12 lira arasında satılan ürünün fiyatı bu yıl neredeyse 7 lira seviyelerine kadar düştü. 

Hasadına yaklaşık 2 hafta öne başlanan “İnegöl Alası” 2 haftadır fiyattaki belirsizlik yüzünden çiftçiyi sıkıntıya soktu. Geçen yıl 17-12 lira arasında satılan ürünün fiyatı bu yıl 7 lira seviyelerine kadar düştü.
Fiyattaki en büyük düşüş sebebinin ise bu yıl Çin’den ithal edilen 100 bin ton civarındaki çerezlik ay çekirdeği olduğu düşünülüyor.

Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl ayçekirdeği (İnegöl alası), ilçemizin tek patentli ürünüdür. Ürünümüzün fiyatları bu zamana kadar üreticimizi memnun ediyordu fakat bu sene gördüğünüz gibi fiyatlar kötü. Geçen sene açılışı 17 TL’den yapıp kapanışı en son 12 TL’den yaptı. Bugün ise 7-7 buçuk lira gibi tekliflerle karşı karşıyayız. Bunun en büyük sebebi ise bir senede yüz bin ton çin çekirdeğinin ithal edilmesi. Dolayısıyla bizim patentli ayçekirdeğimiz tüccarın elinde maskara oldu çünkü piyasa dolu ve tok. Bizim isteğimiz madem ithal edilip çiftçimiz bu duruma düşürülüyorsa tarım kredi kooperatiflerimiz alıma girsin ve bizi bu dertten kurtarsın. İnegöl’de yaklaşık 4 bin ton üretimimiz var. Yenişehir’de de 4 bin ton toplam 8 bin ton üretimimiz var. Bu sadece bizim değil Türkiye’nin meselesidir” şeklinde konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Aslında sözün özü şu ki bugün yaşadığımız sorun tarım politikalarıyla ilgili.  Yıllık ortalama yüz bin ton ayçekirdeği ithalatı yapıyoruz. Son 19 yılda 660 bin ton çekirdek ithal etmişiz ve 111 milyar dolar sadece 2020 yılında vermişiz. Toplam ise 600 milyar dolar para vermişiz. 14-15 liralardan 7 liralara gerilemişiz. Türkiye’de ise tarımsal girdiler yüzde 100 artmış durumda. Bu olacak iş değil. Çiftçi üretti ve masrafını yaptı İnegöl Alası özgür-yerli çeşit. Yerli olduğu için de yine tohuma ihtiyaç var. Bizim bu çeşidi korumamız lazım. Bunu bütün dünya yapıyor. Biz çiftçimizin sesini duyurmak istiyoruz ve çiftçi bunu hak etmiyoré dedi.

Editör: TE Bilişim