TEMİNATLARIN ARTMASI GEREKİYOR

Karşılıksız çeklerdeki son durumlarla ilgili konuşan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Türkiye genelinde resmi rakamlara bakıldığında ödenmeyen çeklerin oranlarının düştüğünü görüyoruz. Son yapılan değişiklikler, ihtiyaç halinde hapis kararı da çıkabiliyor. Karekodlu çek uygulamasının geçmişe dönük verilerine daha kolay ulaşabiliyor ve bu çekleri alabilmek daha zahmetli. Bankalar da bu işi daha sık incelemeye aldılar. Bundan dolayı çeklerde 1-2 yıl öncesine göre düşüşler var. Çeklerin ödemesi geçmişe göre yüzde 60 arttı. İnşallah bu yüzde 100 oranına ulaşır. Artık bankaların da taşın altına ellerini sokmalarının zamanı geldi. Çek ve yaprak üzerindeki teminatlarını da artırmaları gerekiyor. Şuan ödenmeyen bir çekin banka teminatı bin 430 lira civarında. Bunların 5 bin TL´lere kadar çıkması gerekir ki bankalar müşterilerini daha sık elekten geçirip çek koçanları versinler. Türkiye genelinde ticaret odaları ve esnaf teşkilatının da bu yönde talebi olması gerekiyor. Bankalar ne kadar risk alırsa o kadar müşteriye denk geliriz” dedi.

FUAR KONTENJANI DOLUYOR

Oda olarak Almanya´ya düzenledikleri fuar gezisiyle ilgili konuşan Ayhan, “Oda olarak 4 sene aradan sonra Köln fuarına gezi planlaması yaptık. İnşallah programımız başarıyla gerçekleştirilir. Şuan 30 kişiye yakın müracaat aldık. 45 kişiyle sınırlı tutacağız. Gelmek isteyen mobilyacı üyelerimiz varsa odamızı arayarak sekretaryadan bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.

ESNAFLA ALAY EDEN BİR REKLAM

Ayhan, “Son zamanlarda reklamlarda bir bankanın ‘Çekinin resmini çek, bankaya gönder, vadeli çekin kaç para olduğunu öğren´ diye bir reklam var. Gülerek, esnafla alay ederek, sıkıntılı zamanda olan esnafa çok faydalı bir iş yapıyormuş gibi gösterilerek yapılan bu reklamı kınıyorum. Bu reklama karşıyım. Kişisel olarak da RTÜK´e şikâyette bulundum. Duyarlı esnaflarımızın da bu konuda RTÜK´ü arayarak bu reklamdan şikâyetçi olmalarını istiyorum. Bu reklamın 3´üncüsü çekildi. Tamamen esnafın alın terine, parasına göz dikilmiş bir reklam olarak algılıyorum ve alaycı tavırları kabul etmiyorum. Bunun gerekli merciler tarafından iyi takip edilip yayından kaldırılmasını istiyorum. Aynı zamanda faktöring reklamlarının da televizyonlarda olmamasını özellikle istiyorum. Bizler tefecilere para kazandırmak için alın teri dökmüyoruz. İhtiyacımız olduğunda nerelerden kredi alındığını çok iyi bilen insanlarız. Lütfen bu konuda bizim hassasiyetimizi anlayışla karşılayın, bu tarz reklamları yayınlardan kaldırın. İnegöl´deki ve Türkiye´deki esnaf ve sanatkârlardan da bu konuda destek bekliyorum. RTÜK´ü bombardımana tutsunlar, şikâyetlerini belirtsinler. Yalnız benim çabanla bu işin olmayacağını biliyor, bu konuda destek bekliyorum” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim