Dünya’nın çeşitli ül

Dünya’nın çeşitli ülkelerinde başlayıp yayılan ve Türkiye'de İstanbul ve Anakara’da görülen  Domuz Gribi konusunda, Sağlık Bakanlığınca gerekli  tedbirler alınırken, Cerrah Sağlık Ocağı Aile Hekimliği ve Cerrah İlköğretim Okulu Müdürlüğü işbirliği ile Cerrah İlköğretim Okulu’nun 605 öğrencisi, dün domuz gribi konusunda bilgilendirildi.

Dün saat 12.30’da Cerrah İlköğretim Okulu bahçesinde, Cerrah Sağlık Ocağı Aile Hekimi Dr. Neşe Doğan’ın konuşmacı olduğu semineri, Cerrah İlköğretim Okulu Müdürü Günay Koçak, öğretmenler ve okulun 605 öğrenci izledi.

Seminerin açış konuşmasını yapan Cerrah İlköğretim Okulu Müdürü Günay Koçak, Domuz Gribinin Dünyada  ve Türkiye’de  hızla yayıldığını belirterek, “Domuz Gribinin İnegöl’ümüzde olmaması bizi sevindiriyor. Ama yinede öğrencilerimizi bu konuda bilgilendirmek istedik” dedi.

Seminerin konuşmacısı Cerrah Sağlık Ocağı Aile Hekimi Dr. Neşe Doğan ise, Domuz gribinin, A (HlNI) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalık olduğunun tanımını yaparak, “Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse ‘Domuz Gribi’ denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır” dedi.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ

Domuz gribi,  A(HINI) virüsünün, insandan insana geçen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Doğan, Domuz gribinin belirtilerinin insanlarda görülen grip belirtilerine benzediğinin altını çizerek, domuz gribi belirtilerini şöyle sıraladı; “Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme ve Yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir”

NASIL BULAŞIR

Domuz gribinin, mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığının düşünüldüğünü, grip virüslerinin insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaştığını, grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, ellerin ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabildiğini ileri süren Dr. Doğan, içme suyu, kullanma ve havuz sularıyla domuz gribinin bulaştığının görülmediğini, Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçların mevcut olduğunu, bu ilaçların doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Hastalığa yakalanan kişilerin, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcı olduğunu, öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabildiğini kaydeden Doğan, “Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır” şeklinde konuştu.

EV VE EŞYALAR TEMİZ OLMALI

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterli olabileceğini söyleyen Doğan, “Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kapkacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kapkacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır” dedi.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Aile Hekimi Dr. Doğan, domuz gribinden korunma yöntemlerini ise şöyle anlattı; “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz”

Domuz gribi şüphelisi bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk belirtileri olduğunda hemen bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen Doğan, Doktorunuz herhangi bir teste yada tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar vereceğini ifade ederek, hastalanmış veya hastalık belirtilerini gösterenlerin evde istirahat ederek, çevresindeki kişilere de bulaştırmamak için uzak durmasının gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim