İnegöl Belediyesinde görevli Çevre Mühendisleri Çiğdem Çotuk ve Özge Çatal tarafından pil, cam, kağıt, plastik ve benzeri maddelerin doğadan uzun süre kaybolmadığı ve doğaya zarar verdiği anlatıldı. Çevre Mühendisi Çiğdem Çotuk, İnegöl Belediyesinin çevreyi korumak için yaptığı çalışmalardan ve Katı Atık Düzenli Depolama Sahası´ndan bahsetti. Çotuk, toplanan geri dönüşüm maddelerinin ve katı atıkların burada ayrıştırılarak tekrar doğaya kazandırıldığını öğrencilere anlattı.

DOĞAYI KORUMAK HEPİMİZİN ORTAK BİR GAYESİ OLMALIDIR

Özel Devrim Kosova İlkokulu Müdürü Özer Yılmaz, “Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi günümüzde insan sağlığını tehdit eder hale ulaşmıştır. Bu kirlenmeler sonucunda canlı türleri tükeniyor, ormanlar azalıyor, denizler ve akarsular kirleniyor. İnsanın doğaya verdiği zararı azaltmak ve daha temiz bir çevrede yaşamak için bizlerde Kosova Eğitim Kurumları olarak veli ve öğrencilerin katkılarıyla katı atık maddelerinin geri dönüşümü için üstün çaba harcamaktayız. Öğrencilerimizin evlerinden getirdikleri katı atık maddeleri, okulumuz bünyesinde oluşturduğumuz atık depolama sahalarında biriktiriyor ve düzenli aralıklarla İnegöl Belediyesi´nin ilgili birimlerine iletiyoruz. Daha temiz bir dünyada yaşamak için doğayı korumak hepimizin ortak bir gayesi olmalıdır” dedi.

Okul Müdürü Özer Yılmaz, “Bu amaçla öğrencilerimizde çevreye karşı farkındalık oluşmasını sağlayan İnegöl Belediyesine ve görevli çevre mühendislerine katkılarından dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.

KENDİ KÜÇÜK, TEHLİKESİ BÜYÜK

Bir adet kalem pilin 800 bin litre suyu kullanılmaz hale getirdiğini biliyor musunuz? Dünyada son yıllarda en çok gelişen şüphesiz teknoloji. Dijital sistem, almış başını gidiyor. Deyim yerindeyse, dünya artık insanların avuç içine girmiş durumda. İnsan hayatını kolaylaştıran bu teknolojinin faydalarının yanında zararları da azımsanmayacak ölçüde. Bu durum çevre kirliliğiyle birlikte atık kavramını da beraberinde getiriyor. Atıklar çevreyi ve doğayı kirletmenin yanı sıra, insan sağlığına da zarar veriyor. Yıllar önce bu sorunla yüzleşen insanoğlunda çevre bilincinin oluşması ise henüz çok yeni. Çevre kirliliği sorununa farklı çözümler üreten insanlar, atıkları bertaraf ederek veya geri dönüşümünü sağlayarak daha sağlıklı bir gelecek oluşturmaya çalışıyor. Bu da varolan çevre sorununun biraz olsun azalmasını sağlıyor.

CİVA, KURŞUN, ÇİNKO İÇERİYOR

Çevreye, dolayısıyla insana en çok zarar veren ise zehirli atıklar. Farkında olmadan çevreye attığımız birçok atıkta zehir bulunuyor. Çevreye en büyük zararı veren atıklardan biri de pil. Günlük hayatımızda, evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmakta. Ancak bu pillerin bilinçsiz kullanılması ve bunun sonucunda atıklarının yok edilememesi çevreye zarar veriyor. Pil atıkları, içerdikleri civa, kurşun, çinko, kadmiyum gibi zararlı maddelerden dolayı toprağı kirletiyor ve bu yolla insan sağlığına zarar veriyor.

Pillerin içinde bulunan civa, insan sağlığına en çok zarar veren madde. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabiliyor. Bu maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışıyor. Bu da dolayısıyla sağlığımızda geri dönüşümü olmayan izler bırakıyor. Ayrıca pillerden çıkan zararlı maddeler, çocukların duygusal zekalarının gerilemesine ya da sinir sistemlerinin zayıflamasına da neden oluyor. Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprağı kirletiyor, 800 bin litre suyu içilemez hale getiriyor. Bu kadar suyu kullanılmaz hale getirdiğini ve bu kadar toprağı üretim yapılamaz hâle dönüştürdüğünü düşünecek olursak, tehlikenin boyutunu daha da iyi gözümüzün önünde canlandırabiliyoruz. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim