-Çiftçi Bir Türlü Borçtan Kurtulamıyor-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının başladığını söyleyerek, çiftçinin borçlarının düşük faizlerle 5 yıla kadar ertelenmesini istedi.

Çiftçileri ÇKS başvurusu yapmaya davet eden Sezai Çelik, “2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yapmaya başladı. 2020 yılı içerisinde bakanlık tarafından verilecek olan desteklerden yararlanmak isteyen çiftçiler, 30 Haziran 2020 tarihine kadar başvurularını yapabilecek. ÇKS kayıtlarını yaptıran çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanabiliyor. Çiftçilerimize ÇKS kayıtlarını yaptırmaları çağrısında bulunuyorum. ÇKS kaydı yaptırmayan çiftçiler, hiç bir şekilde çifti sayılmıyor. Bunun için biz bu işi önemsiyoruz. Üretim planlamasının yapılamamasının en büyük sebeplerinden birisi ÇKS yaptırmamak.” dedi.

ERTELENMESİNİ İSTİYOR

Çiftçi borçlarının 5 yıla bölmek suretiyle düşük faizlerle ertelenmesini isteyen Çelik, “Çiftçilerimizin 2019 yılına ait Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödenmesi gereken borçlarının 5 yıla bölmek suretiyle faizsiz ertelenmeli. Üreticilerimizin borçları geriden gelen borçları olduğu için çiftçi bir türlü borçtan kurtulamıyor. Borçtan kurtulabilmesi için mevcut borçların 5 yıla bölünerek faizsiz olarak ertelenmeli. Çiftçi o zaman borcun altında kalkabilecek. Sıkıntısız hayatını sürdürebilir. Çiftçilerimiz artık bilinçli. Zor şartlarda üretim yapıyoruz. Türkiye’nin en zor şartlarında üretim yapan bizleriz. İnşallah bu dileklerimiz geri çevrilmez. Bizim istediğimiz gibi ertelemeler olur” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim