İlçe Tarım Müdürü Ma

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, dün saat 11.00’de düzenlediği basın toplantısında, ‘Mazot Kimyevi Gübre ve Toprak Analizi’, ‘Buzağı’, ‘Anaç Sığır’ Desteklemeleri  ve Şap Aşıları ile alakalı bilgiler verdi.

İlçe Tarım Müdürlüğü makamında düzenlenen basın toplantısında konuşan İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, İnegöllü çiftçilere, ‘Mazot’, ‘Kimyevi Gübre’ ve ‘Toprak Analizi’ desteklerinden faydalanmaları konusunda çağrı yaptı.

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, çiftçilere bol ve bereketli kazançlar dileyerek, “2001 yılından beri Tarım Bakanlığınca Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamaya koyulmuştur. Bu anlamda çiftçilerimiz Mazot Kimyevi Gübre ve Toprak Analizi desteklerinden faydalanmaya başladı” dedi.

6 binin üzerinde ÇKS’ye kayıtlı çiftçinin bulunduğunu bildiren Doğru, Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak Analizi Destekleme uygulamasına başvuran çitçi sayısının yaklaşık 4 bin civarında olduğunu, 2 bin civarında çiftçinin ise henüz  başvuruda bulunmadığının altını çizerek, “Bu güne kadar başvuru yapmayan çiftçilerimizin, 31 Aralık 2009 tarihine kadar mutlaka başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan çiftçilerimiz bu desteklerden faydalanamayacaklar. Biz çiftçilerimizin bu desteklerden mutlaka yararlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

KİMYEVİ GÜMRE DESTEKLEMELERİ

Kimyevi gübre desteklemelerinde, dekar başına 2.5 TL destekte bulunulduğunu kaydeden Doğru, 50 dekar ve üzeri her tarım arazisine sahip çiftçinin, kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere, Tarım Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

DESTEKLEME İÇİN DİLEKÇE

Doğru, 2009 yılı Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak Analiz desteklerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, en kısa sürede, İlçe Tarım Müdürlüğüne gelerek, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlarını güncellemeleri, güncellenmiş ise Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak Analiz Desteği dilekçesini müdürlüğe iletmelerinin gerektiğini vurguladı.

BUZAĞI DESTEKLEMESİ

Müdür Mahmut Doğru, 3-6 aylık buzağıların, Soykütüğü ve Önsoykütüğü sistemine kayıtlı analardan suni tohumlama sonucu 2009 yılında doğan buzağı sahiplerinin, desteklemeden faydalanacağını ifade etti.

2009 YILI ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ

2008 yılında doğmuş en az 5 baş kültür ve kültür melezi (montofon, simental, siyah alaca holstein) anaç sığıra sahip olan çiftçilerin Anaç Sığır Desteklemesinden yararlanacağına da deyinen Doğru, çiftçilerin bu desteklemeden faydalanabilmesi için Birlik ve Kooperatife üye olması gerektiğini kaydederek, önsoykütüğüne kayıtlı anaç sahiplerine 225 TL, soykütüğüne kayıtlı anaç sahiplerine ise 275 TL destekte bulunulduğunu söyledi.

KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMESİ

Koyun ve Keçi desteklemesi uygulamasından yararlanacak çiftçilerin, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı olması gerektiğini ifade eden Doğru, “Başvuru sahibinin en az yirmi beş anaç koyun veya keçiye sahip olması gerekir. Başvuru yapan işletme sahibinin anaç koyun-keçileri 15 aylıktan küçük ise destekleme yapılmaz. Koyun veya keçi başına 10 TL yardımda bulunulmaktadır” şeklinde konuştu.

ŞAP AŞISI

Kurban yetiştiricilerinin, 1 Eylül-31Ekim 2009 tarihleri arasında büyük ve küçükbaş hayvanlarının şap aşısı yaptırması gerektiğine deyinen Doğru, Kurban ayı yaklaşması üzerine, satış yapmak için hayvan pazarına gelen hayvanlardan, diğerlerine bu hastalığın geçmemesi için şap aşısı yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Editör: TE Bilişim