Tarım ve Köy İşleri


Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca, 2011 yılında meyvelerde çiçeklenme evresinde yaşanacak zararların giderilmesi ile erkek besi sığırları ‘Tarım Sigortaları Havuzu’ kapsamına alındı.

Meyvelerde çiçeklenme dönemi nedeni ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 3’te biri çiftçi, 3’te iki devlet tarafından olmak üzere karşılanacağı ve bundan 75 bin çiftçinin yararlanacağı, ayrıca erkek besi sığırlarındaki zararların da yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanacağı bildirildi.

Öte yandan, ‘Tarım Sigortaları Havuzu’ kapsamına alınan konularla alakalı önümüzdeki Perşembe günü saat 10.00’da Kütüphane’nin çok amaçlı salonunda TARSİM yetkililerinin katılımı ile çiftçilerin bilgilendirileceği belirtildi.

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, dün saat 14.30’da makamında ‘Tarım Sigortaları Havuzu’ kapsamına alınan konularla alakalı basın toplantısı düzenledi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli ve Meyve Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Alkan’ın hazır bulunduğu toplantıda konuşan İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından alınan karar sonucunda ‘Tarım Sigortaları Havuzu’ kapsamındaki risk gruplarına, meyvelerdeki çiçeklenme döneminde yaşanabilecek don olayı ile erkek besi sığırları da dahil edildi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca TARSİM adı altında bir kuruluş faaliyete geçirildi. Kuruluş, deprem, sel, don, fırtına buna benzer çeşitli afetlere karşı tarım sigortası oluşturuldu. Bu yılda Bakanlığımız güzel bir uygulamaya imza attı. İnegöl’ümüz meyvecilikle ön plana çıkan bir bölgemizdir. İlçemizde özellikle don ve kırağı, meyvelere çiçeklenme döneminde etkili olup, zarar vermekteydi. Bunlar sigorta kapsamına alındı. Ayrıca süt sığırlarına ilave olarak erkek besi sığırları da sigorta kapsamına alındı” dedi.

Bunlardan yararlanmak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) güncellemeleri veya kayıt olmalarının gerektiğini bildiren Doğru, “Çiçeklenme sırasında yaşanabilecek don olayları sonucunda devletimiz zararların 3’te ikisini ödeyecektir. Diğer sigorta kapsamında ise yüzde 50’sini devletimiz karşılayacaktır” diye konuştu.

Müdür Doğru, önümüzdeki Perşembe günü saat 10.00’da ilçe kütüphanesi toplantı salonunda çiftçilerin konu ile ilgili bilgilendirileceğini de sözlerine ekledi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, iki konunun da çiftçiler için çok önemli olduğunu ve bunların sigorta kapsamına alınmasına sevindiklerini belirterek, düzenleyecekleri seminere bütün çiftçileri davet etti.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli’de, iki konuyu kapsam içerisinde aldıkları için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na teşekkür ederek, “Özellikle erkek besi sığırının kapsama dahil edilmesi sevindiricidir. Çünkü besi sığırlarında, süt sığırlarına göre rahatsızlık oranı daha fazladır. Bir besi sığırı rahatsızlanıp öldüğünde, üreticilerimizin bu zararı karşılaması zordur. Düzenlenecek seminere tüm hayvan üreticilerini bekliyoruz” dedi.

Meyve Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Alkan ise, meyve üreticileri olarak geçmiş dönemlerde bazı sıkıntıları yaşadıklarını belirterek, kapsama alınan uygulamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim