Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen seminere TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, bazı mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.

BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI

TARSİM sigortaları kapsamındaki bitkisel ürün, ilçe bazlı kuraklık verim, sera, büyükbaş hayvan ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri ve arılı kovan sigortalarına ilişkin bilgilere veren TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, bu yıl kadın çiftçileri ve 30 yaş altı erkekleri teşvik amacıyla yaptıracakları sigorta poliçelerinde prim indirimi sağlanacağı, ayrıca bodur meyvecilik türlerinin de sigorta teminat kapsamına alınacağını belirterek, “Tüm bitkisel ürünler için dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı, dolunun yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı teminat kapsamına alınmaktadır. İsteğe bağlı olarak, don riskinin yaş meyvelerde neden olduğu miktar kaybı, dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması risklerinin dolu ağı ve örtü sistemleri, destek sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde neden olduğu zararlar, yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı, yağmur riskinin, kirazda olgunlaşma döneminde neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmında neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, salamuralık yaprak üretimi yapılan asmaların yapraklarında neden olduğu miktar kaybı teminat kapsamına alınabilmektedir” dedi.

ÜRÜNDEN BAĞIMSIZ OLARAK SİGORTA ETTİRİLEBİLİR

TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, “İsteğe bağlı ek teminatlar tek başına alınamaz. Ekonomik olarak verime yatmış meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanlarında, dolu,  fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı risklerinin neden olduğu tam hasarlar ürünle birlikte veya üründen bağımsız olarak sigorta ettirilebilir. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını güncellemiş olması gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için TARSİM´e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente TARSİM´in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Devlet destekli bitkisel ürün sigortası genel şartlar ile tarife ve talimatlar doğrultusunda acente sistemde poliçeyi oluşturur.  Acente öncelikle bilgilendirme formunu iki nüsha olarak sistemden alır ve bir nüshasını sigortalıya imza karşılığı verir. Sonrasında poliçeyi iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını sigortalıya verir. Bitkisel ürün sigortasında, poliçede yazılı primin yüzde 50´si devlet tarafından karşılanır. Meyve ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3´ü devlet tarafından karşılanır. Müşterek sigorta seçenekli poliçelerde, devlet prim desteği tutarı standart müşterek sigorta için verilen tutar kadardır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 25´i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir. Ağaç/Fidan sigortaları poliçelerinde ise sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 25´i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir” dedi.

Seminer, Çakıroğlu´nun Devlet Destekli İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası, Sera Sigortası, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası ve Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası hakkında bilgi vermesiyle son buldu.

Editör: TE Bilişim