Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiğ süt fiyatların yüzde 47 zam geldiğini belirterek, “USK tarafından 3,20 lira olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatı 4,70 liraya çıktı. Bugün için yüzde 47 olan zam çiftçiye bir nebze de olsa soluk aldırmış durumda” dedi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ ZOR DURUMDA

Konu hakkında açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bildiğiniz gibi uzun zamandır süt fiyatlarıyla ilgili sıkıntılar yaşamaktaydık. Yem fiyatlarına gelen zamlar süt üreticisi çiftçilerimizi, özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerimizi zor durumda bırakıyordu. Biliyorsunuz ‘anası olmazsa, danası olmaz’ mantığıyla zaman zaman 5 sene sıfır faizle vermiş olduğu destekler güzel. Ama sonrasında süt fiyatlarının düşük olmasıyla birlikte hayvanlar kesime gitti ve hayvancılık çöktü. Ara sıra yapılan desteklerle yeniden canlanıyor daha sonra süt fiyatlarının ölü olmasıyla birlikte bu sefer yeniden hayvanların kesilmesiyle son buluyor” dedi.

SÜT ÜRÜNLERİNE YENİDEN ZAM MI YAPILACAK?

Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Gıda komitesinin toplanmasının ardından hafta başında USK tarafından açıklama da 3,20 lira olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatının 4,70 liraya çıktığını görüyoruz. Bugün için yüzde 47 olan zam çiftçiye bir nebze de olsa soluk aldırmış durumda. Ama benim merak ettiğimi şu; süt fiyatlarına geriye dönük baktığınız da 2016 yılında süt litre fiyatı 1,15 lira, 2017 yılında 1,60 lira, 2018 yılında 1,70 lira, 2019 yılında 2,30 lira, 2021 yılında 2,80 lira sonrası yine bir zam geliyor 3,20 liraya çıkıyor. Şimdi de 4,70 liraya çıkıyor. Baktığınız zaman 1 litre sütle 1 kilo yemi alamadığımız günleri biliyoruz. Süt fiyatları bu kadar düşükken peynir ve yoğurt fiyatları, süt ürünleri fiyatları özellikle pandemi sürecinde aldı başını gitti. Bunun ceremesini hem üretici çekti hem de tüketici çekti. O zaman ben şunu soruyorum; yüzde 47 zam geldi, zaten süt ürünleri fiyatları çok yüksek görünüyor. Şimdi süt fiyatları yüzde 47 zam gelince, süt ürünlerine yeniden zam mı yapılacak? Bugün için çiftçimiz yeniden soluk almış durumda. İnşallah bunu kademeli olarak yükseltiriz ve nihayetinde büyükbaş hayvanları kesime göndermekten kurtarırız. Akabinde hayvancılığın çökmemesini sağlarız. Burada bizim önemsediğimiz küçük aile işletmeleri. Eğer Türkiye’de küçük aile işletmeleri kırsal mahallelerimizde olmazsa, zaten gerçekten hayvancılık çöker. Bugün için yapılan bu zam mı olumlu buluyoruz. Umarım özellikle büyük işletmeler yapılan bu zammı ürünlere yansıtarak tüketicileri mağdur etmemelerini umuyorum.”

Editör: TE Bilişim