Dilek feneri ve benzeri ad altında satılan, havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ve kullanımı 15 Haziran-15 Ekim 2015 tarihleri arasında yasaklandı-

6831 sayılı Orman Kanununun 69. maddesi ve orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmeliği 32. maddesi gereğince oluşturulan “İnegöl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu” önceki gün Kaymakam Ali Akça Başkanlığında toplandı. Toplantıya, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, İlçe Müftü Vekili Mehmet Nedim Bakır, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Hakan Akyol ve İnegöl UEDAŞ Müdürü Enis Gürel katıldı.

ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Kaymakamlık binasında gerçekleştirilen toplantıda, “Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelikle Orman İşletme Müdürlüğü yangın ekipleri kullanılacak, bu ekiplerin yeterli olmaması durumunda civar Orman İşletme Müdürlüklerinden takviye ekip talep edilecek. İhtiyaç halinde İnegöl Belediyesi´nden, Karayollarından ekip ve araç desteği sağlanacak. Kasten ve terör amaçlı çıkarılabilecek orman yangınlarının önlenebilmesi için istihbarat çalışmaları arttırılacak. İstihbarat kuruluşları bu konuda Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde olacaklar. İlçemize yaz aylarında diğer illerden gelen aracı ve çobanların kimlik tespitleri Mahalle Muhtarları, Jandarma Komutanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman İdaresinin işbirliği ile yapılacak ve bu kişiler yangın konusunda uyarılacaktır. Yangın sezonu boyunca piknik yerleri dışında piknik ve konaklama yapılması yasaktır. Bu husus İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın sezonu boyunca piknik yapılacak yerlerin listesi talep edenlere verilecektir. 15 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek atılması yasaktır. Bu husus İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın riskinin yüksek olduğu günlerde görev sahaları itibarıyla İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü seyyar ekipler çıkararak halkı yangına karşı uyaracaklardır. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yangın yerine gelen itfaiye araçları, iş makineleri ve diğer vasıtalar ile personel yangın amirinin emrinde görev yapacaklardır. Görev süresi yangının söndürülmesine bağlı olarak yangın amirinin iznine tabidir. İlçemiz sınırları içerisinde dilek feneri ve benzeri ad altında satılan, havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ve kullanımı 15 Haziran-15 Ekim 2015 tarihleri arasında yasaktır. Belediye Başkanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak satan ve kullananlar hakkında yasal işlem yapacaklardır. Orman yangınları ile mücadele komisyonu, havaların çok kritik olduğu durumlarda ve gerekli gördüğü diğer zamanlarda toplanarak tedbirlere yönelik ilave kararlar alabilecektir” genel hükümlerine varıldı.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Gerçekleştirilen toplantıda kurumlara düşen görevler de bir bir ifade edildi. Kurul tarafından Belediye Başkanlığına, “Ormanların içerisinden geçen mahalle yollarının şarampollerindeki kuru ot ve yanıcı madde temizliklerini yapmak. Yangın esnasında Orman İşletme Müdürlüğünün talebi halinde, yangın söndürme arazözü, dozer, greyder, kamyon ve benzeri iş makinelerini yangın mahalline sevk etmek. Mahalle yollarının eksik olan yönlendirme levhalarını tamamlamak. Belediye sınırları içerisinde ormana bitişik veya yakın mevcut tüm çöplüklerin etrafında 30 metre genişliğinde mineral toprak ortaya çıkarılmak suretiyle emniyet şeridi oluşturmak. Çöplüklerde çıkacak yangınlara karşı her türlü tedbiri almak ve çıkan yangınları söndürmek” görevleri verildi.

İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI GÖREVLERİ

Kurul tarafından İlçe Jandarma Komutanlığı´na, “Jandarma ekipleri görevleri sırasında gördükleri veya kendilerine vatandaşlar tarafından duyurulan orman yangın ihbarlarını süratle Alo 177 ve 112 numaralı telefonlara bildirmek. Orman yangınlarının önlenmesine yönelik Orman İşletme Müdürlüğü´nce hazırlanacak broşürlerin dağıtımını sağlamak. Anız ve bitki örtüsü yakılmaması hususunda vatandaşları uyarmak ve yakanlar hakkında yasal işlem yapmak. Yangın mahalline ulaşım ve yangın söndürülmesi esnasında yangın mahallinde gerekli emniyet tedbirleri alıp suçluların bulunması için gerekli kovuşturma ve soruşturmayı yapmak. Orman yangınına giden orman teşkilatına ait veya orman teşkilatınca kiralanmış araçlar ile yardıma giden diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olmak ve geçiş üstünlüğü sağlamak ile radar uygulamaları esnasında geçişlerde öncelik tanıyarak dozer yüklü treylerlere karayolunda öncülük yapmak” görevleri verildi.

İLÇE EMNİET MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

İlçe Emniyet Müdürlüğü´ne, “İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri görevleri sırasında gördükleri veya kendilerine vatandaşlar tarafından duyurulan orman yangını ihbarlarını süratle Alo 177 ve 112 numaralı telefonlara bildirmek. Orman yangınlarının önlenmesine yönelik Orman İşletme Müdürlüğü´nce hazırlanacak broşürlerin dağıtımını yapmak. Yangın mahalline ulaşım ve yangın söndürülmesi esnasında yangın mahallinde gerekli emniyet tedbirlerini alıp suçluların bulunması için gerekli kovuşturma ve soruşturmayı yapmak. Orman yangınına giden orman teşkilatına ait veya orman teşkilatınca kiralanmış araçlar ile yardıma giden diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olmak ve geçiş üstünlüğü sağlamak ile radar uygulamaları esnasında geçişlerde öncelik tanıyarak dozer yüklü treylerlere karayolunda öncülük yapmak” görevleri verildi.

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ GÖREVLERİ

İlçe Müftülüğüne, “Yangın mevsimi döneminde kritik haftalarda, İlçe ve Mahalle camilerinden orman yangınları hakkınca Cuma günleri bilgilendirici hutbe verilmesini sağlamak. Orman İşletme Müdürlüğü´nce bildirilen kritik hava durumunun, cami hoparlörü kanalıyla vatandaşa duyurulmasını sağlamak” görevleri tevdi edildi.

UEDAŞ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

UEDAŞ İşletme Müdürlüğü´ne, “Orman içinden ve kenarından geçen enerji nakil hatlarından çıkması olası yangınlara karşı her türlü önlemleri almak. Enerji nakil hatlarının alt bakımları ile tel ve direk bakımlarını sürekli yapmak. Talep halinde orman yangın alanından geçen elektrik hattının enerjisini kesmek, fırtınalı havalarda gerekli görülen mıntıkalarda elektrik hattının enerjisini kesmek” görevleri verildi.

İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´ne, “İlçemiz sınırları dâhilindeki tarlalarda anız, bağ ve bahçelerde ot, çalı vs. yakılmasının yasak olduğunu ilgililere duyurmak ve bu konuda halkı bilinçlendirici eğitim çalışmaları yapmak. Ormana bitişik hububat tarlalarında hasadı müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 5-10 metrelik koruyucu bantlar oluşturulması konusunda ilgilileri bilgilendirmek. Kırsal alanda çalışan biçer-döver ve balya makinelerinden kaynaklanan yangınların çıkmaması için gerekli her türlü tedbirleri aldırmak ve ilgili makinelerde yangın söndürmeye yönelik su bidonu ile yangın söndürme cihazı bulundurulmasını sağlamak. Anızların kısa biçilmesine yönelik hem makine sahibi hem de hububat sahibinin uyarılmasını sağlamak” İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

Kurul tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´ne, “Tüm okullarda orman yangınları ile ilgili eğitim vermek ve bu konuda Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği yapmak. Orman yangınına katılacak personele ‘Orman ve kırsal alan yangınlarına müdahale´ eğitimini ücretsiz ve öncelikli olarak Halk Eğitim Müdürlüğü kanalıyla verdirmek.”

İLÇE TOPLUM SAĞLIĞI GÖREVLERİ

Kurul tarafından İlçe Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimliğine, “Orman yangınları ile mücadelede anında acil sağlık yardım hizmetlerinin verilebilmesi için İlçe Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Komuta Merkezince olay yerine en yakın merkezden Ambulans ve doktor görevlendirmek”,

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

Orman İşletme Müdürlüğü´ne ise, “Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör arasındaki koordinasyonu sağlamak. Yangın sezonu öncesi orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesine yönelik her türlü hazırlığı yapmak ve çıkan orman yangınlarına müdahale etmek. Yangın söndürmede kullanılan su çukuru, havuz ve göletlere girilmemesi konusunda ilgili Orman İşletme Şefliklerince ilgili mahalle muhtarlıklarını yazılı olarak uyarmak. Yangın söndürmede kullanılan su çukuru, havuz ve göletlere can güvenliği ve emniyete yönelik her türlü tedbiri almak, uyarıcı levhalar asmak, zaman zaman kontrollerini yapmak. Yangın mahalline gelen diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait motorlu nakil ve söndürme araçlarının akaryakıt masraflarını karşılamak” görevleri verildi.

Editör: TE Bilişim