20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Bak Yapı Hacı Ali Bakgör Ortaokulundan ‘Çocuk Haklarımızı Öğreniyoruz’ etkinliği yapıldı.

Yapılan etkinlikle ilgili bilgi veren Bak Yapı Hacı Ali Bakgör Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan, “Okul olarak 20 Kasım Çocuk Hakları Günü nedeniyle öğrencilerin çocuk haklarının bilincine varmaları adına Sosyal Bilgiler dersinde bu etkinliği gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle birlikle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının kutlandığı bir gündür. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak bugünün kutlanma amaçları arasında yer almaktadır. 18 yaşın altındaki her bireyi çocuk olarak tanımlayan sözleşmede en temel değerler, ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme ve son olarak da katılım olarak yer almaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 14 Eylül 1990 tarihinde kabul edildi. Çocukların sevgiye, şefkate ve korunmaya herkesten daha çok ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir. Bu bakımdan çocuk haklarının özgürlük içinde ve dengeli bir şekilde korunması hem çocuğun hem de toplumun yararınadır. Bu nedenle çocukların gelişimine önem vermek zorunludur. Kişi nasıl bir çocukluk geçirirse ileride de öyle bir birey olur. Ancak, özgürlük içinde, baskıya ve şiddete maruz bırakılmadan yetişen çocuk ileride yaşadığı toplumun sağlıklı olmasını ve aynı zamanda kendisinin de yaşadığı topluluğun bir parçası olmasını sağlayacaktır. Çocuk haklarını kökleştirmek bir toplumun geleceği için yapılan en önemli yatırımdır. “Eğer bir toplumda çocuklar ihmal ediliyorsa o toplum geri kalmış bir kültürdür. Ancak çocukların gelişimine önem veriliyorsa o toplumun kültürü gelişmiş bir kültürdür” der düşünür ve eğitim kuramcısı John Dewey” dedi.

Erdoğan ayrıca, “Çocuklar ülkemizin geleceğidir. Bu etkinliği gerçekleştiren Sosyal Bilgiler Zümresi öğretmenlerimiz Gökçen Çavuş ve Ümit Topal’a teşekkür ederim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim