İnegöl Kent Konseyi Çocuklar Meclisi Sorumlusu Mine Atıcı, “Uzun ve yorucu bir eğitim öğretim yılının ardından çocuklarımız tatile girdiler. Pek çok anne baba çocukları için tatili nasıl değerlendireceklerinin kaygısı içinde. Çocuklar istedikleri gibi vakit mi geçirmeli yoksa varsa eksik konuları ya da kırık notlarını düzeltmesi için ders takviyesi yapılmalı?  Aslında hepsinden biraz yapılmalı denilebilir. Çünkü çocuk için bu iki ay adı üstünde tatil. Yani çocukların dinlenmeleri ve bir sonraki eğitim öğretim yılına daha dinamik başlayabilmeleri için öngörülmüş bir zaman dilimi. Ancak buradaki kasıt çocuğun hiçbir şey yapmadan evde televizyon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin esiri haline gelecek şekilde zaman geçirmesi değil. Peki ne yapmalı? Buradaki en önemli olay anne babaların çocukları ile birlikte tatili iyi planlamasıdır. Çocuk hem dinlenmeli hem de kişisel, zihinsel, sosyal ve fiziksel becerilerini de geliştirebilmelidir” dedi.

AİLELERİ UYARDI

Aileleri uyaran Atıcı, “En başta aile çocuğun karnesi hakkında konuşmayı artık bırakmalıdır. Çünkü kırık not sadece çocuğun aldığı not değil, anne babanın çocuğun eksiğini eğitim öğretim yılı içinde fark etmediğinin de bir göstergesidir. Bu nedenledir ki; yaz tatilinde otur bu derse çalış, öğren demek çok anlamsız olacaktır. Bunun yerine planlama yapılırken varsa çocuğun eksik konuları ya da ders tekrarı için günlük rutinde küçük bir (en fazla bir saat) zaman dilimi ayrılmalıdır. Asıl kalan zamanı planlarken, ebeveynler ve çocuklar birlikte karar vermeli, sırf etkinlik olsun diye çocuk o kurstan bu kursa koşturulmadan, eğleneceği, eğlenirken bir taraftan da kişisel gelişimi için gerekli deneyimleri edinebileceği, yaparken de dinleneceği bir kombinasyon oluşturulmalıdır” dye konuştu.

ÇOCUKLARA ALTIN ÖNERİLER

Çocuklara önerilerde bulunan Atıcı, “Çocuklar; bakış açılarını geliştirebilecekleri sosyal ve kültürel yönden gelişim sağlayabilecekleri sanat etkinliklerine yönlendirilmelidir. Bu etkinliklerin en önemli özelliği çocuğun eğlenerek, yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlamasıdır. Mutlaka her çocuk kendisinin de istediği yatkın olduğu bir spor dalına yönlendirilmelidir. Böylece çocuğun bu iki ayda hem fiziksel gelişimi desteklenmiş olacak hem de spor yapmayı alışkanlık haline getirmesine olanak sağlanacaktır. Çocukların teknolojiyi etkin ve üretim için kullanmayı öğrenmesi sağlanmalıdır. Çocuklar böylece teknolojik aletleri amaç olarak görmekten vazgeçecektir. Günümüzde çocukların tasarım yapabilecekleri basit bilgisayar programları hazırlayabilecekleri uygun yayınlar mevcut. Bu yayınlar yardımı ile çocuklar bilgisayar ya da tabletlerin esiri olmaktan kurtulup, teknolojiyi kendi kişisel gelişimlerinde kullanacakları bir araç haline getirmeyi öğrenecektir. Bu iki ay yabancı dil eğitimi için de oldukça verimli kullanabilecekleri bir süreç olarak planlamada yerini alabilir. Çocukların zihinlerinin dinç olduğu bu dönemde yaşlarına uygun yaz okulları tarzı yabancı dil eğitimleri faydalı olacaktır. En önemli si kitap okuma alışkanlığını kazandırılabileceği en güzel zamandır yaz tatili. Bunun için evinizde bir saat belirleyerek her gün aynı saatte ailece kitap okumak, hem çocuğunuzun kişisel gelişimini destekleyecek hem okuma alışkanlığı kazandıracak hem de güzel bir aile etkinliği olacaktır. İnegöl yaz okulları konusunda oldukça şanslı diyebiliriz. İlçemizde ki yaz okullarının hem çeşitli faaliyet alanları hem de milli ve manevi değerlerimize uygun etkinliklere de yer vermesi açısından oldukça zengin. Özellikle Ebru sanatı, mangala gibi milli değerlerimizin yer aldığı ama en önemlisi Kuran-ı Kerim öğretiminin korku ile değil etkinliklerle birlikte verilerek dinimizin temel özelliği sevgi ile çocuklarımıza manevi değerlerin verilmesi bu önemli eğitimin kalıcılığı açıcından oldukça önemlidir.  Bu etkinliklere uygun fiyatlarla ya da ücretsiz olarak ta ulaşılabilir. Psikodrama Derneğinin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı İnegöl Gençlik Merkezinin yaz okullarında oldukça renkli etkinliklere yer verilmiş. Ayrıca İnegöl Belediyesi Belediyespor´un 10 farklı branşta yaz spor okullarından faydalınabilinir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim