Çorumlu Bakkallar da

Çorumlu Bakkallar da BAKKOOP’u Örnek Alıyorİnegöllü bakkalların bir araya gelerek oluşturduğu BAKKOOP, artık Türkiye genelinde  örnek bir esnaf kuruluşu oldu. Türkiye’nin bir çok il ve ilçesinden gelen esnaflar, kendi il ve ilçelerinde de aynı kuruluşu oluşturmak için BAKKOOP yöneticilerinden bilgiler alıyorlar. BAKKOOP’un dün de  Çorum’dan ziyaretçileri vardı.
Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal,  dün saat 16.00’daYönetim Kurulu üyeleri Aşır Şahan, Orhan Bolat ve Mustafa Şahin ile birlikte BAKKOOP’u ziyaret ederek, İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya’dan bilgiler aldı. 
Böyle bir kooperatifi hayata geçirerek Türkiye’deki bakkallara örnek olduklarını belirterek İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal,  “Türkiye de bir ilk gerçekleştirildi. Artık çağ değişim çağı, birleşme dönemidir. Biz süper marketlerin karşısında tutunabilmek adına, bakkal esnafımızın ürünlerini temin edeceğiz. Ucuz ürün alıp insanlarımıza ucuz ürün satacağız. Dolayısıyla süper marketlerin karşısında ancak bu şekilde tutunabiliriz. Toptan ucuz alıp ucuza satmış olacağız. Bizde çığır açmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bakkal esnafına daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Çünkü bakkal esnafı Türkiye’nin bel kemiğidir. Biz faizsiz ürün veriyoruz. Vatandaşlara asla vade farkıyla satış yapmıyoruz” dedi. BAKKOP’u örnek alarak aynı uygulamayı Çorum’da başlatacaklarını kaydeden Özkan Şanal, “Çorum Bakkallar ve Bayiler Odamızın bin 100 üyesi vardır. Önümüzdeki 26 Ekim 2010 tarihinde bir toplantı yapacağız. Toplantı sonucunda bir ay içerisinde bu birlikteliğe en az 300 üyemizle başlamak istiyoruz. Değerli Başbakanımızın ‘Birleşin’ çağrısına uyacağız. Böylelikle vatandaşlara daha kaliteli daha ucuz hizmet sunacağız. Yaklaşık bir ay içerisinde bu işe başlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
İnegöl Bakkallar Bayiler Odası ve BAKKOOP Başkanı Hakan İnkaya ise, gittikçe Türkiye’ye örnek olmaya başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bizim yaptığımız bir gönül işidir.  Çorum’dan bizleri örnek alıp bir takım çalışmalarımızla alakalı bilgiler almak içen İnegöl’e gelmeleri bizleri mutlu etti. Bizim projemiz devam ediyor. Bizi ayrıca mutlu eden tarafta, İnegöl’ü de bir noktada Türkiye de tanıtır hale geldik. İnegöl’ün adı da ön plana çıkmış oluyor. Bu da bize mutluluk veriyor. Tabi ki örnek olmak, hayatta bir şekilde iz bırakabilmek güzel” dedi.
‘İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir’ düsturu ile hareket ettiklerini vurgulayan İnkaya, “Bizde bu işi, hayır işi olarak düşündük. İnşallah bu hayrın devamı da gelir. Destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Çünkü insan fert olarak tek başına  hiçbir şey yapamaz, yani bu oluşum topluluğun yaptığı bir iştir” diye konuştu.
Başbakanın ‘Bakkallar Birleşsin’ çağrısını sürdürdüklerini kaydeden İnkaya, “Şubeleşme konusunda yaptığımız projemizin ikinci etabındayız. Çünkü burada herkese aynı fiyat uygulaması var. Değişim ve dönüşüm projesi içine girdik. Özellikle Sanayi Bakanlığı’nın, Değişim, Dönüşüm ve Destek olmak üzere 3D projesi var. Bizde bu projeye uygun halde hareket ediyoruz. Bu noktada Başbakanımız olmak üzere Bakanlığımızın bu tip uygulamaları desteklemesi bizi sevindirdi. 3D’nin son desteğini görürsek çok iyi olur. İnşallah bu konuyla alakalı daha değişik destek modelleri de çıkar” şeklinde konuştu.
Son 20 yıldır Türkiye genelinde ‘kazıkçım Bakkal’ ibaresinin yayıldığını ileri süren İnkaya, “Bir çok market, bakkal kavgasında, bakkal hep kazıkçı tarafta durdu. Bakkal ürünü ucuza satıyor. Kendisi ucuza sattığını bilmiyor. Müşterisi hiç bilmiyor. Bizde ürünü ucuza satabiliriz. Zaten kalite herkeste aynı. Markalı ürün sattığımız için marketteki ürünlerle aynıdır. Bizim en büyük avantajımız, işletme giderlerimiz düşük. İnsanlar alışveriş yaparken biraz dikkatli olsunlar. Birkaç kalem ürünün haricindeki fiyatlara da baksınlar. Bir bakkalda 2 TL olan ürünü markette 3 TL’ye aldığınız oluyor. Süper markette olmayan iki şey bakkalda vardır. Birincisi güneş ışığı, ikincisi de saattir. Yani insanlara marketlere alışveriş için girerken, ama zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar. Kredi kartları da bir faktördür. Alışverişe gidersiniz az ürün almak için, bir bakarsınız fazla alışveriş yapmışsınız.  Bakkalda ihtiyacınızı alırsınız. Örneğin, marketlerde kırmızı bir dekor yada bir malzemenin kırmızı olması cezp eder.  Tüm bunlar pazarlama taktikleridir. Marketçilikte, kırmızı nokta, yeşil nokta vardır. Dünyanın en büyük şirketi bir gıda şirketidir. Yani gıda çok önemlidir. Cirosu Türkiye bütçesinden fazladır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim