Beyaz et ve yumurta


Beyaz et ve yumurta alanlarında da Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından birisi haline geldiği ileri sürülen CP Group Türkiye tarafından, İnegöl ve Yenişehir'de aynı anda inşaatına başlanan Kuluçkahane ve Damızlık tesisleri hizmete girdi.

İnegöl’e bağlı Çitli köyü mevkiindeki 50 dönüm alan üzerinde 5 bin metrekare kapalı alanda kurulan CP İnegöl Kuluçkahane ve Tüm Türkiye CP Teknik Departmanlarının olduğu tesis, dün saat 11.00'de düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Uluslararası kalitede yılda 9.5 Milyon TL ticari yumurtacı civciv üretimi planlandığı bildirilen  tesisinin açılış törenine, Kaymakam Durmuş Gençer, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez, İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, CP Group Avrupa Başkanı Sompop Mongkolpitaksuk, Türkiye Başkanı Kasem Jarusawatd, İnegöl CP tesisleri sorumlu Başkanları Paradon Jinkunthong ve Sirisak Watiroyrum, İnegöl Kuluçkahane Genel Tesisleri Müdürü Esat Tellioğlu ile departman sorumluları ve davetliler katıldı.

Çevirmen Tuğbay Tırakoğlu'nun yardımı ile törenin açış konuşmasını yapan CP Group Avrupa Başkanı Sompop Mongkolpitaksuk, İnegöl'de 1987 yılında ilk olarak bir tesisle faaliyete başladıklarını, 1992-1996 yılları arasında İnegöl'de kaldığını, İnegöl CP Türkiye'nin yuvası olduğunu belirterek, en büyük yatırımı İnegöl'de yaptıklarını, 40 ayrı  ülkede yatırımlarının bulunduğunu ve dış ülkeler arası yatırım konusunda 6'ncı sırada yer aldıklarını ifade etti.

İnegöl'deki tesislerde 800 kişinin istihdamını sağladıklarını ve 85 bin ila 100 bin arasında tavuk kesiminin yapıldığını kaydeden Mongkolpitaksuk, "Özellikle kırmızı et fiyatlarının tavan yapması ile popülaritesi iyice artan beyaz etin başarısında, dünyada bu alanda yapılan yatırımlar ve bilimsel gelişmeler yer alıyor. Tayland merkezli CP, dünya pazarında elde ettiği büyük deneyimi Türkiye'ye getirerek sektörün bugünkü gücüne ve başarısına ulaşmasında söz sahibi olmuş bir kuruluş" dedi.

70'li yıllarda misafir yemeği olarak sunulan tavuk etinin, bugün mütevazı sofraların vazgeçilmez ürünü haline gelmesinin, entegre tavuk üretim yatırımları ile olabildiğini söyleyen Mongkolpitaksuk,  her aşaması kontrol altında, sağlıklı beyaz et üretiminin insan sağlığı açısından da çok kıymetli bir besin oluşturduğuna dikkat çekti.

CP'nin her şeyden önce dünyanın önemli yem üreticilerinden biri olduğunu ileri süren Mongkolpitaksuk, "Geçen sene dünya çapında 23,2 milyon ton yem üretimi ve 20 milyar dolar ciro gerçekleştirdi. CP, tarihsel olarak 1921 yılında tohumculukla işe başlamış, ana işi olan yem sanayii ve tarımsal sanayisinde yatırımlarına devam etmiştir. Şu anda dünyanın 40 ülkesinde, 250 ayrı şirket, 7 ayrı iş kolu ve 300 bin çalışanı ile telekomünikasyon, lojistik, kimya, otelcilik gibi farklı alanlarda da etkin olarak yatırımları olan uluslararası bir kuruluştur. CP'nin Türkiye'ye olan ilgisi ve sektöre olan katkıları, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne gireceği ön görülerek, 23 yıl önce yatırım kararı alındı. CP dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en büyük yem üreticisi konumundadır. İlk olarak İnegöl'de yem fabrikası kurarak işe başlandı. Bu süre zarfında da sektöre önemli katkımız olduğunu söyleyebilirim. Yem fabrikalarındaki laboratuarların kurulmasından üretimde verimliliğe kadar sektöre önemli katkımız oldu. Bizden önce, 1 kilogram canlı tavuk elde edebilmek için 2,5 kilogram yem kullanılırken, biz sektöre 1,8 kilogram yem kullanarak da bunu elde edebileceklerini gösterdik. Türkiye'deki yem üreticileri CP'nin sektöre katkılarını her zaman kabul ederler. Son 20 yılda beyaz et sektörünün gelişiminde, entegre model büyük rol oynadı. Bu da sektörde adeta patlama yarattı. 1980'li yıllarda kesimhane, civciv üretimi, yem sanayi, pazarlama hepsi farklı işletmeler tarafından yapılırken, daha sonra hepsinin bir arada olduğu entegre modele geçilmeye başlandı. Bu sayede tavuk sanayi Türkiye'de çok gelişti ve yılda kişi başına 17 kilogram tüketim seviyesine gelindi. Ancak dünya standartlarıyla, (ABD de 45 kilogram, AB ülkelerinde 25 kilogram tüketim) mukayese edildiğinde tüketimin yetersiz olduğu söylenebilir" diye konuştu.

BİN CİVARINDA KÜMES SAHİBİ İLE ÇALIŞIYORUZ

Tarımsal sanayide entegre modelinin çok başarılı olduğunu kaydeden Mongkolpitaksuk, "Sanayici de üretici de memnun. Biz sanayiciler ne yapıyoruz? Yem fabrikasını, kesimhaneyi, damızlık çiftliğini, kuluçkahaneyi kuruyoruz, veteriner istihdam ediyoruz. Tavuğu yetiştirenler ise, kırsal yerlerdeki kümes sahibi insanlar. Entegre üretim modeli öncesi, kendi imkanlarıyla aldıkları civcivIeri, kalitesinin ne olduğunu bilmedikleri yemlerle besliyor, daha sonra satıcı bulamıyorlardı. Şimdi ise senin kümesin var, bizde de teknoloji ve alım garantisi var diyoruz. Civcivi, tavukların beslenmesi için yemi, veteriner desteğini ve alım garantisini veriyoruz. Bu model çok başarılı oldu. Türkiye genelinde 5 bölgede 1000 civarında kümes sahibi ile çalışıyoruz. Bu konunun başka bir boyutu da, insanların yaşadıkları yerleri bırakıp büyük şehirlere göç etmesini engellemiş olmak. 2010 yılında 887 bin  ton gerçekleşen yem üretimimiz, 2011 yılında 1 milyon tona ulaşacak. CP Türkiye, 2008 yılında yaptığı 3,4 milyon dolarlık ihracatı, 2009 yılında 10 milyon dolara çıkarmıştır. 2008 yılının son aylarında Irak'tan gelen talep sonrasında, iç piyasa ciddi bir şekilde canlanmış, üretim fazlası Irak'tan gelen talebe yönlendirilmiştir. Şubat 2010'dan bu yana da iyi bir dönem geçirilmektedir ve Irak Türkiye'den ayda beş bin ton tavuk eti almaktadır. Tavuk ihtiyacını Brezilya'dan karşılayan Irak'ın bu talebinin, Türk tavuğunun hem taze hem de lezzetli olması, lojistik açıdan yaşanan kolaylıklar ve Müslüman bir ülke olmamızın avantajı ile geçici olmadığını öngörüyoruz. Türkiye'de maliyetlerin rakip ülkelere göre yüksek olması dolayısıyla ihracat yapılamadığı için, Irak, kriz döneminde beyaz et sektörü için iyi bir açılım olmuştur ve bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Rusya ve İran'da bazı kontaktlarımız var. 2010 yıl sonu itibariyle, 2 bin ton tavuk ayağı, 4 bin ton piliç eti ve 10 milyon adet yumurta olmak üzere, 10 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan CP Türkiye, bürokratik işlemleri tamamlayarak ve gerekli denetimlerden geçerek, 22 Nisan 2009 tarihinde AB'ye ihracat yapabilmek için gerekli olan sertifikayı Osmaneli'nde bulunan kesimhanemiz için aldık. CP Türkiye olarak yatırımlara devam ediyoruz. Yatırım demek, istihdamın artması demek. Ülke istihdamına katkı sağlamaktan da son derece mutluyuz. Önümüzdeki dönem piliç üretiminde, sektör ortalamasında büyürken, özellikle ileri işlenmiş piliç eti üretiminde, yumurta sektöründe ve yem sektöründe daha fazla büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

EN İYİYİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

CP Group Türkiye Başkanı Kasem Jarusawatd ise, CP'nin uzun yıllardır İnegöl'de faaliyet gösterdiğini belirterek, en iyiyi yapmaya devam edeceklerini ileri sürdü.

Kaymakam Durmuş Gençer’de, "1987'li yıllarda, yani CP'nin İnegöl'de kurulduğu yıllarda İnegöl'ün nüfusu bugünkünün yarısıydı. CP, ilk fabrikasını OSB'de açtı. İnegöl gelişmiş, CP'de gelişmiş. Kazan-kazan sistemi uygulanmış. Karşılıklı dayanışma ve menfaat olmadan hiç bir ilişkinin sürekliliği sağlanamaz. Hem İnegöl insanı istihdam ediliyor hem de CP kazanıyor. İnsanlık kazanıyor. CP Group'a bu  yatırımlarından dolayı teşekkür ediyorum" diyerek, İnegöl'ün jeopolitik durumundan bahsetti.

Türkiye Başkanı Kasem Jarusawatd tarafından İnegöl CP tesisleri sorumlu Başkanları Paradon Jinkunthong ve Sirisak Watiroyrum ile AĞDAĞ Firması sahiplerinden Ömer Ağdağ'a teşekkür plaketi takdim edildi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan tesisin, çok amaçlı salonu, ofis bölümleri ile spor salonunun bulunduğu idari binası gezilerek incelendi.

Editör: TE Bilişim