SOKAK CANLARINA DESTEK OLMALIYIZ

Yazın bir kap suya muhtaç olan hayvanların kışın da yemeğe ihtiyaç duyduğunu belirten İDOHA Başkanı Nilay Parlar Ateş, “Kış mevsimi kapımızda. Oldukça soğuk günler geçirmeye başladık. Bundan sonraki günlerde de soğuk giderek kendini daha fazla hissettirecek gibi görünüyor. Her sene olduğu gibi, bu kış da vatandaşlarımızdan sokak hayvanları için ufak bir ricamız var. Yazın bir kap suya muhtaç olan hayvanlarımız, kışın da yemeğe ihtiyaç duymaktalar. Vatandaşlarımızdan ricamız, yemek artıklarını ayırmaları ve ellerinden geldiğince sokak canlarına destek olmalarıdır. Bilimsel gerçeklere göre, kışın bir köpek 17 saat, bir kedi 6 saat aç kalırsa maalesef donarak ölüyor. Onların tüyleri, sandığımızın aksine onları soğuktan korumuyor. Bu nedenle beslenmeye kış aylarında, yaza oranla daha fazla ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

MAMATİKLER KONUSUNDA DUYARLI OLALIM

İnegöl Belediyesi tarafından ilçenin çeşitli yerlerine suluklar yapıldığını ifade eden Ateş, “Yakın bir zamanda da geri dönüşüm malzemeleri ile otomatik olarak çalışan mamamatikler yerleştirildi. Ancak üzülerek görmekteyiz ki, vatandaşlarımız oldukça duyarsız. Suluklar çöp olarak kullanılıyor. Mamamatiklerde otomatik olarak pet şişe atıldığında kaplara mama boşalıyor. Buna rağmen, vatandaşlarımız, kaplara soğan dahil, kuru ekmek ve benzeri yiyecek artıklarını bırakıyor. Böyle olunca, hem kaplar pisleniyor, hem hayvanlar tarafından yenilemeyecek olan gıdalar bozularak tehlike saçıyor hem de mamamatikler, kaplar dolu olunca asıl işlevi olan mamayı boşaltamıyor. Mamamatiklerin kullanımında, vatandaşlarımızın daha özenli olmasını, mamamatik ve sulukların çöp olarak kullanılmamasını rica ediyoruz” diye konuştu.

ÖNCE KAPUTA VUR

Soğuk havalarda özellikle yavru kedilerin araçların motor kısımlarına girerek ısınmaya çalıştıklarını belirten Başkan Ateş, “Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, havalar soğudukça, özellikle yavru kediler, araçların motor kısmına girerek sıcaklık aramaktadırlar. Bu nedenle, arabalarımızı çalıştırırken kaputa vurarak, ses çıkartarak, arabayı çalıştırdığımızda biraz bekleyip hareket etmeyerek, bir canın motora sıkışmasını önlemiş ve hayat kurtarmış oluruz. ‘Önce Kaputa Vur´ sloganımızı kış aylarında ciddi anlamda akılda tutmak gerekiyor” dedi.

LÜTFEN YARALI HAYVANI TERK EDİP GİTMEYİN!

Trafik kazalarında trafik sigortası kapsamında kusur tespiti yapılmasına gerek olmadan sokak hayvanının tüm tedavi giderlerinin sigorta şirketince ödeneceğini hatırlatan Ateş, “Kış aylarına özgü olmasa da, sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum ise, trafikte kaybettiğimiz canlarımız oluyor. Aşırı hız, hem bizleri hem de sokak hayvanlarını tehlikeye atıyor. Bu hususa da dikkat çekmemiz gerek. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde, bizler için büyük önem taşıyan emsal bir karar elde ettik. Bu kararı gururla paylaşmak isterim. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (trafik sigortası) Poliçesi kapsamında kusur tespiti yapılmasına gerek olmadan sokak hayvanının tüm tedavi giderleri sigorta şirketince ödenecektir. Bu nedenle, özellikle sürücülerimizin daha duyarlı olmasını rica ediyoruz. Sokak hayvanlarının trafik kazası sonucu tedavi giderleri trafik sigortasından karşılanabilir hale geldiğinden, sürücülerimiz, üzücü bir olayla karşılaştığında, lütfen yaralı hayvanı terk edip gitmesinler. Çoğu zaman, ufak bir yaralanma olsa dahi, kaza yerinde terkedildiği için başka araçlar altında kalarak ya da uzun süre can çekişerek hayata veda eden canlarımız oluyor. Bu hususa da dikkat etmemiz gereklidir” diye konuştu.

HERKES HAYVAN SEVMEK ZORUNDA DEĞİL ANCAK…

‘Dünyada sadece bizler yaşamıyoruz´ diyen Ateş, “Sokak canlarımızı da koruyup kollama görevi bizlerin. Duyarlı olalım lütfen. Her seferinde söylüyoruz, herkes hayvan sevmek zorunda değil ancak yaşam hakkına saygılı olmak zorundadır. Her vatandaş yemek artığını çöpe dökmese, kenara ayırıp, sokağında uygun bir yere bıraksa, emin olun hayat daha güzel olacaktır. Bizler, onların dilinden insanlara sesleniyoruz. “Sevme ama bana zarar da verme. Su verme ama su kabımı da devirme. Doyurma ama lokmamı da önümden alma. Dokunma, izin ver hayatta kalayım. Unutmayın ki, hayvanları sevmeyen insanları hiç sevemez. İnsanoğlunun, çaresiz hayvanlara karşı olan şiddete sessiz kalması, bir insanlık suçudur. Bu suça alet olmayın. Doğaya ve hayvanlara sahip çıkın” şeklinde konuştu. SALİH BAKICI

 

Editör: TE Bilişim