Engelliler Haftası n

Engelliler Haftası nedeniyle İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) tarafından, fotoğraf sanatçıları Dr. Ömer Yağlıdere ve Resim öğretmeni Fatma Filiz'in eserlerinden oluşan 'Dalmak Özgürlüktür' adlı fotoğraf sergisi, dün düzenlenen törenle izlenime açıldı.

Dün saat 16.00'da Hanife Selçuk Teşik Rehberlik Araştırma Merkezi çok amaçlı salonunda düzenlenen serginin açılış törenine, Kaymak Durmuş Gençer, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, SP Belediye Meclis Üyeleri Ayhan Baygın, Özgür Öztürk, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Cemile Yiğit, CHP Bursa Milletvekili Adayı Semih Özsaraç, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, Umuteli Sosyal Yardım Derneği Başkanı Rasim Solmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan İZED Başkanı Halil Peynirci, İnegöl Zihinsel Engelliler Derneğini 8 yıl önce 9 kişiyle kurduklarını belirterek, "Aileler özürlü çocuklarını saklarken, şimdi bugünlere geldik. 4 tane Rehabilitasyon Merkezimiz, Engelliler Okulumuz, Rehberlik Araştırma Merkezimiz, Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ve Yenice'de Sevgi Evlerimiz var. Bunların yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Engelliler Haftası dolayısıyla bugün fotoğraf sanatçıları Dr. Ömer Yağlıdere ve Resim öğretmeni Fatma Filiz'in 'Dalmak Özgürlüktür' adlı fotoğraf sergisinde spastik özürlü çocuklarımızın su altı sporlarında çektikleri fotoğrafları sizlere sunmaktayız. İnegöl'deki hayırsever işadamları, siyasiler, okullar ve öğrencilerin katkılarıyla  900 adet tekerlekli sandalye dağıttık. Bugüne kadar bağış makbuzumuzla hiçbir yere gitmedik. Sizlerin sayesinde ayaktayız. Belediye Başkanımız bizlere her konuda yardımcı olmakta. Çocuklarımızı geçen hafta Anıtkabire gönderdik. Derneğimizde çocuklarımızla galoş yapıyoruz. Her ayın ilk Çarşamba günü toplantı düzenleyerek, onların dert ve sorunları ile ilgileniyoruz. Dün 5 tane çocuğumuzu temsili olarak askere gönderdik. Çok mutlu oldular. Belediye Başkanımız, her zaman olduğu gibi  bizlere yine bu konuda araba tahsis etti. Önceki akşam Özkaya Düğün Salonunda askere gidecek olan çocuklarımız için kına eğlencesi düzenledik. Bizlere yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Engelli çocukların suyla ilk buluşmalarının çok farklı olduğunu ifade eden Fotoğraf Sanatçısı Dr. Ömer Yağlıdere, "Uludağ Üniversitesi Su Altı Topluluğu öğrencilerinin 2007 yılında zihinsel engelli çocuklarda ve 2008 yılında da bedensel engelli çocuklarla yaptıkları bir aktivite. TED Kolejinin havuzunda yüzme ve dalma eğitimleri verildi. Biz bu eğitimler sırasında, aileler ile birlikte aynı heyecanı yaşadık. Çocukların suyla buluşmaları çok farklıydı. İlk başta tedirgin olan çocukların, daha sonra severek, isteyerek katıldıklarını gözlemledik. Onlara bu imkanların verildiğinde toplum içinde yer alabileceklerini biliyoruz. Doktor olmama rağmen, bu etkinlikten sonra daha da farkında olmaya başladım. Umarım bu fotoğraflarda, sizlere bunları aktarabilmişizdir" diye konuştu.

İlk başlarda haber yapma amacıyla fotoğrafları çekmeye başladıklarını belirten Fotoğraf Sanatçısı ve Resim Öğretmeni Fatma Filiz ise, "Sonra ikinci üçüncü buluşmalar oldu. Bu etkinlikleri fotoğraflamaya başladık. Engelli çocuklarla iletişim kurmak çok zor. Ama bir süre sonra onlarla çok güzel iletişim kurduk. Bizim fark etmediğimiz çocuklar, bizleri fark etmiştik. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

İnegöl’de engelliler için birçok çalışma yapıldığını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise, “Bu Rehberlik Araştırma Merkezi üç gün önce hizmete açıldı. Okullar bölgesine hayırsever işadamı Selçuk Teşik tarafından yaptırılan bu bina bu bölgede yer alan okullar içerisinde, gerek bahçe düzenlemesi ve gerek yapısıyla en güzel okul oldu. Yapılan bu güzel eser, engelli öğrencilerimizin nazar boncuğu oldu. Düzenlenen bu serginin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

12 yıl boyunca Eğitim ve Uygulama Okulunda engelli öğrenciler ile birlikte vakit geçirdiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ise, “Engelli öğrenciler ile birlikte vakit geçirmek keyif verici ve ben bu duyguyu doya doya yaşadım. Engelliler ile alakalı İnegöl’de birçok etkinlik düzenleniyor. Geçtiğimiz akşam her yıl düzenlenen, ‘bir günlük askerlik’ için 5 engelli çocuğumuzu kınalarını yakarak askere gönderdik. Askere giden 5 öğrenciden 4’ü benim öğrencimdi, onlar beni anneleri olarak gördüler ve bana o gece kına yaktılar” dedi.

Konuşmasına, İnegöl’de engelliler adına yapılanların az olduğunu ifade ederek başlayan Kaymakam Durmuş Gençer, "Diğer ülkeler ile kıyasladığımızda daha çok yapacak işlerimiz var. Hem sosyal devlet olarak hem de sivil toplum kuruluşları olarak herkese el uzatmamız gerekir. Üç gün önce açılışı yapılan bu merkezin ilk faaliyeti bu fotoğraf sergisidir. Bizler bu binayı bir kültür yuvası haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmalarında ardında tören, bir hafta süreyle izlenime açık kalacak olan, fotoğraf sanatçıları Dr. Ömer Yağlıdere ve Resim öğretmeni Fatma Filiz'in 28 adet eserlerinin bulunduğu serginin açılıp, gezilmesi ile son buldu.

 

Editör: TE Bilişim