Sağlık Sen Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Aydın, sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti vermek için tüm riskleri aldığını ifade ederek çalışanlara açılan davaların muhatabının Sağlık Bakanlığı’nın olması gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlık çalışanlarının sorunları hakkında açıklamalarda bulunan Hüseyin Aydın, “Sağlık hizmeti bir haktır ve anayasal güvence ile teminat altına alınmıştır. Sağlık hizmeti bir kamu hizmetidir, dolayısıyla sağlık hizmeti alan kişilerin tedavi sırasında zarar görmesi durumunda sorumluluğun sağlık çalışanlarına yüklenmesi önemli bir adaletsizliktir. Sağlık çalışanlarına açılan davaların muhatabı Sağlık Bakanlığı olmalı” dedi. Bir hâkimin yanlış karar vermesi durumunda hâkime değil Adalet Bakanlığı’na dava açılabildiğini söyleyen Aydın, aynı uygulamanın sağlık çalışanları içinde hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının hastaları tedavi etmek için her türlü riski aldığını aktaran Aydın, bu uygulamanın fedakârca mesleklerini ifa eden sağlık çalışanlarına yapılanın büyük bir eza olduğunu belirtti.

SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ

Aydın, “Sağlık çalışanına şiddet topluma karşı yapılmış utanç verici bir durumdur. Sağlık çalışanlarının şiddetle karşı karşıya kalmaları ve bunun önüne geçilememiş olması önemli bir sorundur. Sağlıkta memnuniyetin yüzde 80’lere ulaştığı bir noktada, her zorluğa rağmen görevini en iyi şekilde ifa eden sağlık çalışanına şiddet kesinlikle kabul edilemez. Sağlık-Sen olarak uzun yıllardır mücadelesini verdiğimiz sağlıkta şiddete sıfır tolerans mücadelesinin, kamuoyu ve kamu otoritesi tarafından desteklenmesi elzemdir. Sağlıkta yaşanan şiddete yol açan temel nedenler ortadan kaldırılmadan, koruyucu, önleyici çözümler bulunmadan, sorunla başa çıkabilmiş ülkelerdeki birikime bakılmadan; şiddet sonrası güvenlik temelli ya da kınamacı yaklaşımlarla yetinerek bu sorun çözülemez. Çözüm için kamuoyu ve kamu otoritesi bir araya gelmelidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda sorunun temeline inilmeli, gerekli adımlar atılmalı, aktif yaklaşımlar sergilenerek gerekli tedbirler bir an önce alınmalıdır. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak bakanlığımıza ve diğer ilgili birimlere sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik paylaştığımız önerilerin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha, ısrarla yineliyoruz. Hukuki düzenlemelerin, geliştirilerek uygulanmasını talep ediyoruz. Halkımızın şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yanında olma ve şiddet uygulayanları toplumdan tecrit etme noktasında duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.

Sağlık dendiğinde akla gelen en önemli branşlardan olan hemşirelerin Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada insanların büyük saygı duyduğu cefakar ve vefakar sağlık emekçileri olduğunu belirten Aydın, hemşirelerin fazla mesai, yoğun iş yükü ve uygunsuz çalışma koşulları altında çalışma mecburiyetinde bırakıldığını belirterek, "Örneğin bir hastanede bazı hemşireler hiç nöbete bırakılmazken, başka bir hastanede görev yapan hemşire arkadaşlarımız, nöbet tutmaktan başlarını dahi kaldıramamaktadır. Yine, siyasi iradenin gündeminde olan 3600 ek gösterge, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde bir an önce düzenlenmeli, eş değer unvanlar arasında adil ve adaletli olmalıdır. Özellikle döner sermayedeki ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalı emeğin karşılığı olan ücret verilmelidir. İnsan yaşamını konu olan tüm kutsal meslekler gibi hemşirelik de yüksek moral ve motivasyona ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak, sevgi, şefkat, hayati bir ciddiyet ve hassasiyetle mesleklerini icra eden hemşirelerimize yönelik sorunlu uygulamalara son verilerek, çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konularındaki var olan problemler bir an önce giderilmelidir. Çalışanlarımızın iş yaşantısı ile aile yaşantısı uyumlu hale getirilmelidir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim