Osmanlı ve diğer devletlerin yaşam alanlarının merkezi olan İnegöl’ün Rum dönemine ait en sağlam kalıntı Bedros Sarayına ise defineciler dadandı. İnegöl'de defineciler tarihi yerleri ve ormanlık alanlarımızdaki alanları tahrip ediyorlar. Jandarma komutanlığı ekipleri ise, definecilere göz açtırmıyorlar.

Osmanlı ve diğer devletlerin yaşam alanlarının merkezi olan İnegöl’ün Rum dönemine ait en sağlam kalıntı Bedros Sarayına ise defineciler dadandı. Yüzlerce yıl önce Rum Bedre tarafından kızı için en yüksek tepeye yaptırılan Bedros kalesine defineciler dadandı.

O dönemde Boğazköy Tekfurunun, Rum Bedre’nin kızını istemesi ve reddetmesi üzerine en yüksek tepeye yaptırdığı Bedros Kalesi, İnegöl’ün en eski tarihi kalıntıların başında geliyor. İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı, Çayyaka Mahallesi Muhtarı Sami Çakmak, "Mahallemiz İnegöl’ün en eski köyüdür. Yaklaşık 850 yıllık bir köydür. Daha önce Hıristiyanlar ile birlikte yerleşik düzene alışmış Manav ve Yörük tabir ettiğimiz insanlarla birlikte burada bir yaşam sürülmüş. Bu yaşam devam ederken burada yaşayan Bedros, Boğazköy Tekfurundan kızını bu kaleye kaçırmış. Buraya bir kale yapmış. Adı da Mindos tepesindeki Bedros Kalesi olarak geçer” dedi.

DEFİNECİLER TAHRİP EDİYOR

Çakmak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tabi burası İnegöl’ün saklı bölgesinde olduğu için bazı hazineciler tarafından bu yapı tahrip edilmiş. Bizim isteğimiz, bu yapının gün yüzüne çıkması, doğa turizmi açısından oldukça güzel olacaktır. Güzel bir yapı. Burası yıllardır definecilerin uğrak bir yeri. Bu yapıyı bozmak ve sarayın içine girmek için her türlü yolu denemişler. Burası gün yüzüne çıkarılıp, restore edilmesi halinde İnegöl’ün turizm mekanı olabilir. Jandarma ekipleri burada çalışma yapıyorlar. Fakat buranın korunması adına sürekli bir çalışma yok. Ekipler de her gün burada güvenliği sağlayamaz. Fakat burada bir restorasyon yapılıp, turizme kazandırılırsa güvenliği sağlanır.”.

CERRAH'A DADANDILAR

Cerrah mahallesinde ikamet eden ve ormanlık alanda doğa yürüyüşü yapan bir vatandaş, definecilerin kazdığı alanı görüntüledi. Kayalık alanda kazı yapan defineciler, alanı tahrip ettiler. Vatandaşlar, bu duruma tepki göstererek, tarihi alanları define uğruna tahrip edenlere öfke kustular.

JANDARMA PEŞLERİNDE

Jandarma komutanlığı ekipleri ise, izinsiz kazı yapan definecilere göz açtırmıyorlar. Ekipler, sorumluluk bölgelerinde sık sık devriye atarak definecileri yakalamak için çalışma yapıyorlar.

Editör: TE Bilişim