FİYATLAR GÜNLÜK DEĞİŞİYOR

İnegöl´de inşaat malzemeleri satışı yapan Demirtaş İnşaat ve Yapı Malzemeleri firması sahiplerinden İsmail Demirtaş, yükselen demir fiyatlarını değerlendirdi. Doların Türk lirası karşısında değer kazanmasıyla demir fiyatlarının da aniden yükselişe geçtiğini belirten İsmail Demirtaş, “Önceden haftalık takip ettiğimiz demir fiyatları artık günlük değişir oldu. Bin 400 ila bin 500 arasında demir fiyatı değişiyordu. Şuana kadar ton başında 300 ila 400 lira arasında bir zam oldu. Bu zam sonrasında piyasalarda bir durgunluk yaşandı. Dövizdeki dalgalanma durağanlaşınca piyasa tekrar hareketlendi. Fiyatların yükselmesinde sadece dolar değil, aynı zamanda ihracatın da olması etkili oldu. Şuanda demirin tonu bin 800 ile bin 850 lira arasında. Demirdeki yükseliş müteahhitlere ve kendi evini yapmaya çalışan vatandaşların maliyetleri arttırdı. Bu da emlak fiyatlarında artışa sebep oldu. Ayrıca İnegöl merkezde arsa bulma sıkıntısı da var. Müteahhitler yer bulamıyor. Bu da konut sektörünü etkiliyor. Gelen müşterilerimize yaptığımı görüşmelerde 2017 yılının inşaat sektörü açısında oldukça iyi geçeceğini öngörüyorlar. İşlerin artacağını bizlerde düşünüyoruz” dedi.

DEMİR DEĞERİNİ BULDU

Yaklaşık 5-6 yıldır demir fiyatlarının bin 500 ile bin 800 lira arasında değiştiğini ifade eden Demirtaş, “Çok nadir olarak bin 300 ile bin 400 lira arasına geriledi. Artık demir fiyatlarında bir düşüş olacağını sanmıyoruz. Çünkü yurt içinden ve yurt dışından talep çok. Metal borsasında fiyatlar düşmedikçe de fiyatlar bu bant aralığında kalır. Biz 2009-2010 yıllarında demirin tonunu 2 bin liradan satıyorduk. Şuanda da demir değerini buldu. Dünyada demirin ham madde fiyatı 600 dolar. Türk lirası olarak değerlendirdiğinizde şuan ki fiyatlara geliyor” diye konuştu.

KONUT FİYATLARI ARTTI

2-3 yıl önce 100 metrekarelik zemin katların 120 ila 130 bin lira arasında satıldığını belirten Demirtaş, “Şuan ise 150-160 bin lira arasında satılıyor. Bu fiyat artışında malzemelerin zamlanmasının pek bir etkisi yok. Asıl sebep yeni konut arsalarının olmamasıdır. Önceden kat karşılığı alınan arsalarda müteahhit zemin katı arsa sahibine veriyordu. Şimdi ise, arsa sahibi orta katı istiyor. Müteahhitte para kazanmak için diğer dairelerin fiyatını yükselmek zorunda kaldı. Bu da konut fiyatlarını yüzde 20 ila 30 arasında etkiledi” dedi.

ÇİMENTO VE BETONA DA ZAM OLDU

Çimento ve betona da zam yapıldığını ifade eden İsmail Demirtaş, “Sadece dolarla ilgili bir zam değil. Maliyetler de arttı. Mazot yükseldi, işçi maliyetleri arttı. Bundan dolayı da çimento ve betona bir zam oldu” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim