İlçe Müftülüğünce dü

İlçe Müftülüğünce dün saat 14.00’de Sani Konukoğlu konferans salonunda Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle konferans düzenlendi.

Düzenlenen konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İnegöl Devlet Hastanesi Müdürü Zaim Ongun, Müftü Vekili İsmail Yıldırım, ilçe vaizleri,  cami imamları, müezzinleri ile Müftülük çalışanları ve emekli din görevlileri katıldılar. Yeni Müftü Hasan Çınar’ın izinde olması nedeniyle  programa katılmadığı bildirildi.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak İshakpaşa Camii müezzini Mustafa Aydoğan Kur’an-ı Kerim tilavetini sundu. Ardından programın sunumunu üstlenen Çimen Cami imamı Cebbar Uzun, okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin Türkçe mealini yaptı.

İnegöllü Din Görevlileri Derneği adına konuşma yapan Süle Köyü Camii imamı Yücel Baykal ise, “Din görevlisi, devlet ile millet arasında bir gönül köprüsüdür. Din görevlisi, belki namazda önde, hutbede yüksekte, müezzinlikte arkadadır. Ancak o hep cemaatinin yanı başındadır. Esasen din görevlisi zor günlerin adamıdır. Onun eli, gönlü ve sofrası herkese açıktır. Din görevlisi deyim yerindeyse hayat okulunun kulluk öğretmenidir. Müftü, dini bilgiyi bilgeliğe dönüştüren bir gönül insanıdır. Vaiz, gönülden gönüle çağlayan bir ilim ve hikmet pınarıdır. İmam, sarığı ak, cübbesi ak, alnı ak, sözü hak olan insandır. Camiler, inananlar ve bütün insanlık için çok büyük bir öneme haizdir. İslam tarihi boyunca ibadet mekânları oldukları kadar aynı zamanda insani erdemleri hayata taşımada hep önemli bir fonksiyon icra etmiştir” dedi.

Konferansın konuşmacısı olarak kürsüye çıkan Müftü Vekili İsmail Yıldırım’da, camilerin Müslümanların toplanma yerleri olduğunu söyledi. Camilerimizin olmasa olmazlarımızdan olduğunu belirten Yıldırım, Kâbe’nin ilk ibadet amaçlı yapılan yer olduğunu hatırlattı. Kâbe’ye “Beytullah” diye hitap edildiğini de ifade eden İsmail Yıldırım, “Beytullah” kelimesinin “Allah’ın evi” anlamına geldiğini ve Kâbe ile birlikte tüm camilerin Allah’ın evi olduğunu kaydetti. Camilerin Kâbe’nin birer şubesi olduğunu ifade eden Müftü Vekili Yıldırım, camilerle ilgili bir çok Ayeti Kelimeyi ve Hadisi dinleyenlere iletti.

Müşriklerin tarih boyunca Müslümanlara temel hak ve özgürlükleri çok gördüğünü vurgulayan İsmail Yıldırım, Müslümanların buna rağmen bir başka dine inanlara hakaret etmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Yıldırım, dini mabetleri yakan, yıkan, zarar veren, hakaret eden kişilerin Kur’an-ı Kerim’de zorba olarak ifade edildiğini kaydetti.

Camilerin toplumu bir arada tutuğunu da dile getiren Müftü Vekili İsmail Yıldırım, cami ortamından uzaklaşan Müslüman’ın daha kolay hata yapabileceğini söyledi. Camilerin insanları dini, sosyal, kültürel ve ahlaki yönden eğittiğine dikkat çeken Yıldırım, camilerin toplum bilincinin en iyi şekilde kazanıldığı merkezler olduğunu vurguladı. Cami yaptıranların öldükten sonra amel defterinin kapanmadığını söyleyen Yıldırım, inşa edilen caminin hizmet ettiği sürece yaptıranına sevap kazandıracağını da belirtti.

Konferansın sonunda katılanlara Kur’an-ı Kerim Meali ile “İslam’da Din Hürriyeti” ve “Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları Cep Kitapları” serisi dağıtıldı. Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında ise, İlçe Müftülüğü tarafından şu ana kadar 2 bin 500 kitap dağıttığı bildirildi.

 

Editör: TE Bilişim