Hava muhalefeti ned


Hava muhalefeti nedeni ile bu sezonki rekoltesi bir hayli düşen domates, fiyatındaki artış alışkanlıkları değiştiriyor.
Pazartesi pazaryerinde alışveriş yapan vatandaşlar, sergiye yaklaştığı anda üzerindeki etiketi görünce domatese yaklaşmadılar.
‘elveda’ etiketleriyle satışa sunulan domatesin kilogramı, Türkiye genelinde 3 ila 5 TL arasında değişirken, İnegöl’de ise 3 ila 4 TL arasında satışa sunuluyor.  Üründeki azalma nedeniyle fiyatında son 2-3 haftadır süren yükseliş domatesi adeta lüks yaptı.
Market ve pazarlarda satışa sunulan meyve ve sebzeler arasında en pahalı ürün olarak dikkati üzerine çeken domatesin kilosu 4 TL’ye kadar çıkarken, alışveriş yapan vatandaş,  “Eskiden en az 3 kilo aldığımız domatesin şimdi yanına bile yaklaşamıyoruz. Bu gidişle sofralarımızın vazgeçilmezi olan domatesi uzun bir süre tüketemeyeceğiz. Bu yıl salça bile yapamadık. Salçalık domatesin  kilosu bile 2 TL civarında dolaşıyor. Bu fiyatlarla salça yapmayı geçin, domates bile tüketemeyeceğiz. Marketlerden, yemeklerimiz için kullanmalık hazır salça alabiliriz ancak” diyerek, fiyatların birden bire yüksek boyutlara ulaşmasına isyan ettiler.
Esnaflar ise, “Domates fiyatları, üretimin çok düşük olması nedeni ile böylesine muazzam rakamlara yükseldi. Hayatımızda görmediğimiz yüksek fiyattan domates satışı yapıyoruz. Satış yapmamızın nedeni de sergimizde domates bulunsun diyedir. Daha sera domatesleri büyümedi. Onların çıkmasını bekliyoruz. O zaman fiyatların düşeceğini umuyoruz” dediler. Esnaflar, sera ürünlerinin bir ay içinde pazara sunulacağını ifade ettiler.
Mevsiminin son ürünü olması nedeniyle ''elveda'' etiketleriyle satılan tarla domatesi, oluşan  yüksek fiyat yüzünden talep görmezken, vatandaşlar kilosu 2,5-3 lira arasında satışa sunulan salçalık domatesi, yemeklik veya salatalık olarak  tercih ediyorlar ama onu  bile az miktarlarda satın alıyorlar.

Editör: TE Bilişim