Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni tebliğe tepki gösteren döviz büroları bugün kepenk kapattı.

2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğle; döviz bürolarının hisse devir hakları ellerinden alınmasına, sermaye şartının 5 katına çıkartılmasına ve şirket adresi taşıma hakkının imkansız hale getirilmesine tepki gösteren Döviz Bürosu sahipleri, bugün saat 11.45 itibariyle kepenkleri kapattılar.

Konu hakkında döviz bürolarından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Yetkili müesseseler platformu olarak Türkiye genelinde alın teri döken 852 döviz bürosu sahibi ve binlerce çalışanı adına bu açıklamayı yapmaktayız. 12 Ekim 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ bizleri ve tüm çalışanlarımızı mağdur etmektedir. Öncelikle şunu vurgulamak istiyoruz; biz döviz büroları olarak serbest piyasanın en önemli unsurlarıyız ve her daim devletimizin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Şunu da eklemek isteriz; Döviz Büroları dolarizasyonun sebebi değil, tam aksine serbest piyasadaki dövizin sisteme dahil olmasını sağlayarak antidolarizasyon sebebidir. Yeni tebliğ ile serbest piyasada çok önemli misyona sahip olan döviz bürolarının; hisse devir hakları ellerinden alınmış, sermaye şartı 5 katına çıkartılmış, şirket adresi taşıma hakkı bile faaliyet bölgelerine ayrılarak neredeyse imkansız hale getirilmiştir. Ve bu kararlar alınırken sektörden hiçbir arkadaşımızın görüşü alınmamıştır. Döviz Bürolarının en güvenilir ve saygın esnaflardan olduğu herkesin malumudur. Buna rağmen en stratejik sektörler dahil hiçbir sektöre uygulanmayan baskı ve sert düzenlemelere bizim sektörümüze uygulanmaktadır.”

“Kamu yöneticilerimizin vicdanına sesleniyoruz: senelerce emek verip şirketlerini belirli bir noktaya getiren döviz bürolarının yeni tebliğ ile bir anda değersizleştirilmesi, tüm şirket değerine Hazine tarafından “ücret” adı altında el koyulması hiçbir yasa ve temayüle uymamaktadır. Bu tebliğ eğer devam ederse, hali hazırda yeterince mücadele edilmeyen kaçak döviz bürolarının ekmeğine yağ sürülmesine sebep olacaktır.”

Editör: TE Bilişim