14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle İnegöl Ziraat Odası tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal marşımız okundu.

4 MİLYON 200 BİN AİLE TARIMLA UĞRAŞIYOR

Törende konuşan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, 1984 yılından bu yana kutlanmaktadır. Türkiye bir tarım ülkesidir. Dünyada kendisine yeten ülkelerden bir tanesidir. Yine aynı şekilde ama bu arada sıkıntılar da yaşamaktayız. Şuanda Türkiye’de 4 milyon 200 bin aile tarımla uğraşıyor. Dolayısıyla 21 milyon kişi de tarımdan ekmek yemektedir. Bu böyle iken ÇKS yaptıran kişi sayısı 2 milyon 100’dür. Bu da şunu gösteriyor, çiftçilerimiz ÇKS’lerini yaptırmıyorlar. Büyükşehirde yaşayanlar ya da başka sektörlerde çalışanlar tarlalarını çiftçilerimize kullansınlar diye veriyorlar, ÇKS’lerini vermiyorlar. Bu sebeple ÇKS yapılamıyor ve kayıt dışı bir ekonomi oluşuyor. Hal böyle olunca Tarım Bakanlığımız planlama yapamıyor. Buna bir çare bulunmalıdır” dedi.

MAZOT, GÜBRE, İLAÇ VE PAZAR SORUNU

Başkan Çelik, “Ülkemiz 81 milyon vatandaşımızı, 40 milyon turisti ve 10 milyon mülteciyi besliyor. Her şeye rağmen çiftçi milletimiz inadına tarım yapıyor. Çok büyük sıkıntılarımız var. Girdi maliyetlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Bizim 4 tane ana sorunumuz var. Mazot, gübre, ilaç ve pazar sorunu. Bunları aştıktan sonra çalışkan bir milletiz. Küresel ısınma sorunu git gide yaklaşıyor, onunla birlikte güzel barajlar yapılıyor. Sulama maliyetleri gideriliyor. Bu 4 ana kaleme çare bulmamız lazım. ‘Bu milletin çiftçisi olmasaydı, bu coğrafya da olmazdı’ diye Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü vardır. Çalışkan bir milletiz, sadece sorunlarımıza çare bulunmalı. Onun haricinde hiçbir sıkıntımız yok. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, tüm çiftçilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim