Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinin ardından TEOG kaldırılarak yerine tartışmalara yol açan adrese dayalı yerleştirme sistemi getirildi. Çocuklarını kendi bölgelerindeki okullar yerine daha iyi bir eğitim kurumunda okutmak isteyen veliler bunun yolunu “ikâmetgah taşıma” ve “farklı adres gösterme” olarak buldu. Bakanlığın “6 ay önlemi”ne rağmen birçok veli şimdiden bu işlemler için harekete geçti.

ADRESE DAYALI EĞİTİM AİLELERİ GÖÇE ZORLUYOR

Erdoğan’ın sözlerinin ardından TEOG kaldırıldı ve yerine adrese dayalı yerleştirme sistemi getirildi. “Proje Okullar” kapsamındaki eğitim kurumları merkezi sınavla öğrencileri alabilecek ya da kendi sınavlarını düzenleyebilecek. Bu sınavla yerleşecek öğrencilerin dışında kalanlar, ilkokulda olduğu gibi adrese dayalı sisteme göre liselere yerleştirilecek. Erdoğan’ın “En iyi okul evine en yakın okuldur” sözlerinin ardından MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in “merkezi sınavın olmadığı, sınavsız bir yerleştirme sistemi” üzerinde çalışıldığını söylemesi, Bakanlığın TEOG yerine ikamete dayalı bir yerleştirme sistemi üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Liselere adrese dayalı yerleştirme sistemi gelirken, veliler bu sisteme karşı şimdiden önlemlerini alarak “iyi okulların” olduğu bölgelere taşınmak istiyor.

ALTI AY ÖNLEMİNE RAĞMEN

Liselere yerleşmede adrese dayalı kayıt sisteminin getirilmesinin ardından uzmanlar “göçe neden olur” açıklamaları yaptı. TEOG yerine adrese dayalı yerleştirme sisteminin ardından iyi okulların çevresine “ikâmetgah taşıma” ve “farklı adres gösterme” akınına Bakanlıktan 6 ay önlemi geldi. Öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde en az 6 ay önceden bulunduğu yerde ikamet ediyor olma şartı aranmasına rağmen, bu uygulama “ikâmetgah taşıma” ve “farklı adres gösterme” ile deliniyor. Okul için yer değiştirmeleri önlemek, farklı adres göstermenin önüne geçmek için düzenleme yapılarak cezai işlem uygulaması getirildi. Tercih işlemleri e-Okul üzerinden olacak. Kayıtlarda sistemsel mekanizma işleyecek, bunun için de en az 6 ay önceden bulunduğu yerde ikamet ediyor olma şartı aranması öngörüldü.

GÖÇÜ TEŞVİK EDİYOR

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile birlikte ortaokul öğrencilerinin liselere adreslerine göre yerleştirilecek olması, çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak isteyen aileleri göçe zorluyor. Adrese göre öğrenci alacak liseler arasında kaliteli okulların bulunması da bu göçü teşvik ediyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yerine gelen yeni Liseye Geçiş Sistemi (LGS), İnegöl içinde göç furyası başlattı. Bu sistemde öğrencilerin yüzde 10’u sınavla öğrenci alacak okullara, 2 Haziran’da yapılacak LGS puanlarıyla yerleşecek. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon öğrenci ise adreslerine göre liselere yerleştirilecek.

EV ARAYIŞLARI ŞİMDİDEN BAŞLADI

Adrese dayalı yerleştirme, çocuklarının daha iyi bir okulda eğitim görmesini isteyen aileleri, başarılı okulların bulunduğu mahallelerde ev arayışına yöneltti. Okul için taşınma, farklı adres gösterme uygulamalarını engellemek amacıyla e-Okul üzerinden yapılacak okul tercihlerinde ikamet edilen yerde en az 6 ay bulunma şartı velileri harekete geçirdi. Aileler, ikametgah nakillerine aylar öncesinden başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl’de de bazı velilerin bu yola başvurduğu belirtildi.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE YOĞUNLUK VAR

Hem 24 Haziran genel seçimi hem de okul nedeniyle velilerin yaptığı adres değişikliği yüzünden Nüfus Müdürlüğünde yoğunluk yaşanıyor. Mahalle Muhtarları, “Aileler, ikametgâhlarını aldırabilecekleri adres soruyorlar. Herkes çocukları için endişeleniyor. Aileleri haklı bulsak da elden bir şey gelmiyor. İkametgah nakli konusunda muhtarların artık yetkisi yok. Eski alışkanlıkla muhtarlara geliyorlar. İkametgah değişikliği yapmak isteyenler Nüfus Müdürlükleri ya da e-Devlet üzerinden yapmalı” diye konuştular. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim