İnegöl’ün eğitim durumu, okullaşma oranı ve eğitim kalitesi konularında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, İnegöl’ün eğitim anlamında Türkiye’ye örnek olacak bir şehir olduğunu belirtti. İnegöl halkının eğitim gönüllüsü olduğunu ifade eden Bilican, son yıllarda okul sayısının artmasının sebebinin İnegöllü hayırseverlerin eğitime verdiği katkı olduğunu söyledi.

YENİ DÖNEMDE 5 OKUL BİNASI HİZMETE GİRİYOR

  1. eğitim öğretim döneminde İnegöl’de 5 yeni okul binasının da açılacağını belirten Fatih Bilican, açılacak okullar hakkında bilgi vererek, “Hemen yanı başımızda yapılan 24 derslikli Bakgör firmasının yapmakta olduğu “Bak Yapı Ortaokulu” Bu okul daha önce İnegöl Lisesi’nin olduğu yerdi. 2 tane blok vardı ve onlardan birisini çok eski bina ve depreme dayanıksız olduğu için yıktırmıştık, ikincisini de yine eski ve depreme dayanıksız bina olduğu için ve de yeni yapılan okula bahçe olması için yıkılacak. Burada İmam Hatip Ortaokulu açmıştık. Daha önce yapılan protokolde İmam Hatip ortaokulu olarak karar alınmıştı. Ama daha sonra FETÖ’den arındırılan okulun birine İmam hatip ortaokulunu taşıdığımızdan, burası ortaokul olacak. İkincisi, Rehberlik Merkezinin yanında Selçuk Teşik tarafından yaptırılan 12 derslikli Özel Eğitim Okulu. İlçemizde birinci, ikinci ve üçüncü kademe okullarımız vardır. Birinci kademe Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yanında. İkinci ve üçüncü kademe ise, İnegöl Belediyesi Özel Eğitimi Okulu olarak geçiyor. Rehberlik Merkezi yanında açılacak olan okulumuzun ismi “Selçuk Kuyumculuk Talha-Ömer Faruk Teşik Özel Eğitim Okulu” olacak. Üçüncü okulumuz ise, Alanyurt da su deposunun yanında Bakanlığımız tarafından 24 derslikli bir okul yapıldı, onu da teslim aldık ve Alanyurt İmam Hatip Ortaokulunu taşıyarak ismini de “Dr. Emin Acar İmam Hatip Ortaokulu” olarak değiştirdik. Dr. Emin Acar İmam Hatip Ortaokulunun aynı arsa içerisine Yelkenler Tavukçuluk firmasıyla bir okul yapımı için anlaştık. Sağ olsunlar, onlar da aynı okulun projesini kullanarak 24 derslikli bir ilkokul yapıyorlar. İsmi de “Doğan Yelken İlkokulu” olacak. Okulumuz Ekim ayı gibi teslim alınacak. Bu eğitim öğretim yılında onu da faaliyete geçirmiş olacağız. Böylece bu yıl 5 tane yeni okulumuz İnegöl de eğitim faaliyetine geçecek. Bir tanesi de Naire Çikayeva Anadolu Lisesinin bitişiğinde yapılan İmam Hatip Lisesi. Kız İmam Hatip Lisesi yıkıldığından o okulumuzu buraya taşıyacağız. Bu okul da 24 dersliklidir.” dedi.

145 OKUL VAR

Yeni okul binalarıyla beraber İnegöl’de toplam 145 tane resmi okul ve kurum olduğunu ifade eden Bilican, “Mevcutta 2 bin 152 dersliğimiz var. Geçen seneki öğrenci sayımız ise 54 bin 597. Bu öğrenci sayısı örgün öğretimde olanlar. Açık öğretimlilerle birlikte geçtiğimiz yıl sayımız 62 bin civarıydı” diye konuştu.

TÜM OKULLAR NORMAL EĞİTİME GEÇECEK

Liselerde derslik sıkıntısının olmadığını belirten Bilican, “Derslik başına ortalama 25- 26 öğrenci düşüyor. Şu anda bizim ilk ve ortaokullarda biraz sıkıntılarımız var. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 18 tane okulumuz ikili eğitim yapıyor idi. 2016 yılında bu sayı 23’tü ve geçen sene 5 tanesini normal eğitime dönüştürdük. Bu sene şimdi 3 tanesini daha normal eğitime dönüştürüyoruz. Bu eğitim öğretim yılında 15 tane okulumuz ikili eğitim yapacak. Biliyorsunuz hükümetimizin ve bakanlığımızın 2019 yılının sonunda bütün okulların normal eğitime geçmesiyle ilgili bir taahhüdü var. Bizim ilçemizle ilgili de planlama yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçemize yeni yapılması planlanan 8 tane yeni okul var. Bunun haricinde hayırseverler tarafından 2 tane daha yeni okul yapımı için protokol imzaladığımız okulumuz var. Bunlardan biri İnegöl Belediyesinin yapacağı 24 derslikli okul. Bir de Estetik Yay Firması sahibi Abdullah Ezim bey tarafından yine bir 24 derslikli ortaokul protokolü imzaladık. Planlanan 8 okul ve yeni yapılacak diğer okullarla birlikte ikili eğitim veren 15 okulumuzu da inşallah normal eğitime dönüştüreceğiz” dedi.

HAYIRSEVERLERLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İnegöl’e yeni okullar kazandırma adına İnegöllü hayırseverlerle görüşmeler yaptıklarını belirten Bilican, “Hayırseverlerimiz ile görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca Yeniceköy Mahallesinde bir dernek kuruldu. O dernekle de yine bir protokol imzalandı. Onlar Abdurrahman Öztarhan Anadolu Lisenin yanındaki boş arsaya 24 derslikli bir imam hatip ortaokulu yapacaklar ve çalışmaları sürüyor. Bunun haricinde diğer yerlerde ihtiyaca bağlı olarak hayırseverler ile görüşüyoruz” diye konuştu.

5 YILDA 24 YENİ OKUL EĞİTİME KAZANDIRILDI.

Son 5 yıl içerisinde İnegöl’de 24 yeni okul binasının eğitime kazandırıldığını ifade eden Fatih Bilican, “5 yıl içerisinde hayırseverler ve devlet tarafından İnegöl’e 24 yeni okul binası yapıldı. Yeni yapılan okul binaları ve bazı mevcut okul binaları bünyesinde olmak üzere; 11 imam hatip ortaokulu, 4 imam hatip lisesi, 5 lise, 3 anaokulu, 1 ilkokul ve 4 ortaokul olmak üzere toplam 30 yeni okul hizmete açıldı” dedi.

İNEGÖL’DE MESLEKİ EĞİTİM

Son yıllarda Bakanlığın mesleki eğitimi büyük bir önem verdiğini belirten Bilican, “Dolayısıyla bakanlığımızın hedefi, meslek liselerindeki öğrenci sayısını hem arttırmak hem de eğitim öğretim kalitesini arttırmak ve nitelikli elaman yetiştirmek. Yani sadece meslek lisesini bitirip, diploma alsın değil. Meslek lisesini bitirsin ama ihtiyaca ve istihdam alanlarına göre öğrenci yetişsin. 1- 2 yıl önce Bursa’da da buna benzer bir çalışma yapıldı. Hangi mesleklerde daha fazla ihtiyaç var veya bizim mevcut öğrencilerimizin alanlarında hangi mesleğe göre fazlalık, eksiklik var. Buna göre de ciddi çalışması yapıldı. Yani Bakanlığımızın hedefi de, mevcut öğrencilerimizin hem eğitim öğretim kalitesini arttırmak hem de sayı arttırarak, bütün okullarımızda meslek liselerimizde ki öğrencilerimizi dengeli bir şekilde ihtiyaca göre alanlara yaydırmak. Alanlarda zaten ihtiyaca göre açılıyor. Şimdi bu manada geçtiğimiz eğitim öğretim yılında Türkiye de 18 tane tematik meslek lisesi açıldı. Bunu açarken de Bakanlığımız bu 18 tane okulun hepsini farklı alanlarda açtı. Mesela İnegöl mobilyanın başkenti olduğu için buradaki tematik lise, mobilya üzerine kuruluyor. Normalde Bakanlığımızın ilk planlamasında İnegöl yoktu, Bursa vardı. Bursa’ya da araba fabrikaları olduğundan motor lisesi verilmişti. O süreçte il müdürlüğüyle görüştüğümüzde, bu motor tematik lisesini açmak için okul sıkıntısı vardı. Ben devreye girdim ve dedim ki, ‘Biz size okul temin ederiz. Gelin burada mobilya lisesi açalım.’ Bu teklifimin üzerine Bakanlığımızla görüştük. Bakanlığımız mesleki teknik eğitim müdürlüğü de teklifimizi kabul etti. Dolayısı ile bize bu şekilde tematik lise Bursa’dan İnegöl’e kaydırılmış oldu. İnegöl’ümüzde başka bir meslek lisemizde de mobilya bölümümüz var. Orada mobilya bölümüne elaman yetiştiriliyor. Fakat tematik lise de ihtisasa yönelik, üst öğrenime yönelik öğrenci yetiştirilecek. Bu da ilçemiz için çok önemli” diye konuştu.

BÜTÜN EĞİTİM KADROMUZLA BİR BÜTÜNÜZ

Bilican, “Bizim amacımız öğrencilerimize iyi bir eğitim verip, iyi üniversiteleri kazanmalarını sağlamak. Biliyorsunuz bu yılki üniversite sonuçları açıklandı ama öğrenciler daha tercih yapacak ve yerleşecek. Öğrencilerimiz yerleştikten sonra okullarımızdan kaç öğrencimiz sınava girdi, kaçı barajı aştı, kaçı yerleşti, puanlar nedir ve puan ortalamaları nedir. Bununla ilgili her yıl olduğu gibi bu yıl da o çalışmayı yapacağız. Biz bunu da yine bir yıl öncesine göre kaç öğrencimiz üniversiteye yerleşmiş, kaç öğrencimiz 4 yıllığa, kaçı 2 yıllığa yerleştiğiyle ilgili kamuoyuna bilgi vereceğiz. Geçtiğimiz 3 yılda her bir önceki yıla göre başarımız arttı. Öğrencilerimize verilen imkanlar nispetinde okullarımızın daha iyi imkanlara kavuşması, devletimiz tarafından daha iyi imkanlar sunulması öğrencilerimizin başarısının artmasına vesile oldu. Tabi ki bütün eğitim kadromuzla birlikte büyük bir gayret içerisinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

GÜZEL SANATLAR HARİCİNDE TÜM OKULLAR İNEGÖL’DE VAR

TEOG’tan sonra LGS’nin getirildiğini belirten Bilican, “Türkiye genelindeki öğrencilerin yüzde 10’u sınavla alınan okullara yerleştiriliyor. Bu da Türkiye genelinde illerde ve ilçelerde ihtiyaca göre okullar belirlendi. Bizim ilçemizde bu manada 4 tane müstakil okul sınav ile öğrenci alacak. 2 tane okulumuzda da Hacı Sevim Külliyesindeki 2 okulumuzda da birer tane sınıf sınavla alacak. İnegöl’ümüzde Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi, Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Tematik Lise sınavla alacak. Ayrıca mülakatla alan Spor Lisemiz var. Birçok ilçede sınavla alan hiçbir okul yok. Bu da ilçemiz için önemli. Ayrıca yine 5 tane imam hatip lisemiz var. Bunların bir tanesi proje okulu olması ve sınavla öğrenci alması ilçemiz eğitim öğretimi için çok önemlidir. Bizim ilçemizde Güzel Sanatlar Lisesi haricinde hemen hemen her alanda okulumuz var. Ortaokullarda iki tür var; ortaokul ve imam hatip ortaokulu. Liselerde değişik türler var. Türkiye genelinde olan okullardan bizde bir tek Güzel Sanatlar Lisesi eksik, diğer okullarımızın hepsi mevcut. İlçemizde her seviyede ve her durumda olan öğrenciye eğitim hizmeti sunabilecek kurumlarımız mevcut. Artı olarak Halk Eğitim aracılığıyla 23 yaş üstü engelli bireylerimize kurs veriyoruz. Suriyeli öğrencilerimiz de istedikleri her okula rahatlıkla kabul ediliyorlar İlkokul ve Ortaokullara bulundukları kayıt bölgesindeki okullara rahatlıkla kayıt yaptırabilmektedirler” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim