İnegöl Ertuğrulgazi


İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ertuğrulgazi’yi Anma ve İnegöl Şenlikleri”nin 12.’si dün Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı.
Dün saat 11.00’de anıt önünde başlayan program kapsamında, İnegöl’e bağlı Hamzabey köyünde Ertuğrulgazi'nin torunu Savcı Bey'in oğlu Bay Hoca'nın kabri ziyaret edildi. Duaların edilmesinin ardından İnegöl’e bağlı  Turgutalp köyüne gidilerek, İnegöl fatihi  Osmanlı Komutanlarından  Turgutalp'in kabri ziyaret edildi. Köy Camisinde Cuma Namazı öncesinde Turgutalp için İnegöl Vaizi İsmail Yıldırım’ın nezaretinde  Mevlid-i Şerif okundu.
Cuma Namazını müteakip köyün üst tarafında, Turgutalp’in kabrinin bulunduğu alanda devam eden programa, MHP İlçe Başkanı İlkay Meriç, Saadet Partisi (SP) İlçe Başkanı Bahri Urgun, AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Altınay, SP Belediye Meclis Üyeleri Salih Berber, Ayhan Baygın, Ahmet Kara, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, İshakpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Orhan Erdoğan, İnegöl Muhtarlar Birliği Derneği Başkanı İsmail Çubukçu ve yönetim kurulu üyeleri, bazı mahalle ve köy  muhtarları ile  köy halkı katıldı.
Törende konuşan  İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Emin Özdemir, Anadolu Selçuklu Devleti'nin, Bizans hududundaki Kayı Boyu Söğüt Kışlağı ile Domaniç yaylağı arazisine hâkim olduğunu belirtti. Osman Gazi, Kayı Beyi olduğunda, hudut komşusu Bizans Tekfurları ile iyi geçinmeye çalıştığını ve bunlar arasından en çok Bilecik Tekfuru ile anlaştığını belirten Emin Özdemir, "Kayı Boyu eskiden beri yaylaya çıkarken ağır eşyalarını Bilecik Tekfuruna emanet eder, buna karşılık Tekfura bazı hediyeler verirdi. Emanetin teslimi ve alınması silahsız kimseler ve kadınlar tarafından yapılırdı. Aşiretlerin yaylaya çıkış ve dönüşlerinde ise İnegöl Tekfuru yollarını keserek onlara zarar veriyordu. Bu yüzden sık sık çarpışmalar oluyordu. Osman Bey’in sürekli kuvvetlendiğini gören İnegöl Tekfuru Aya Nikola, komşularından tedbir alınmasını istedi. İnegöl Tekfurunun, Bizanslılarla ittifak teklifi Bilecik Tekfuru tarafından Osman Gazi'ye haber verildi. Tekfur Nikola'nın, Pazarköy'de kuvvet topladığı tespit edilince, Osman Gazi Kayı Boyu ileri gelenleri, komutanları ve arkadaşlarından Akçakoca, Abdurrahman Gazi, Aykut Alp, Konuralp, Gündüzalp, ve Turgutalp ile görüşme yaparak, İnegöl’ün fethine karar verdi. 1284’de Pazarköy’de meydana gelen muharebede Osman Gazinin yeğeni Savcı Bey’in oğlu ve Ertuğrul Gazi'nin torunu olan Bay Hoca Osmanlının ilk Şehidi olmuştur" diye konuştu.
Tören, konuşmanın ardından Turgutalp köylülerinin hazırladığı bulgur pilavı ve gözleme ikramı ile son buldu.

Editör: TE Bilişim