Programa; Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğlu, Erzurum Yavi Derneği Başkanı Latif Pekcan, Türkiye Harp Malülleri Dernek Başkanı Metin Şenol ve diğer derneklerin temsilcileri yanı sıra davetliler katıldı.

Program şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Şehitleri için Kuranı kerim tilaveti okundu.

Programın açış konuşmasını yapan Erzurum Yavi Kültür Derneği Başkanı Latif Pekcan, “25 Ekim 1003 tarihinde Yavi terör baskınının 25. yıl dönümü münasebetiyle burada bulunmaktayız. Tüm katılımcılara teşekkür ederim. Yavi; Erzurum, Erzincan ve Bingöl üçgeninde merkezi bir yerdir. Bundan dolayı Kiği'ya ve Tercan'a bağlı olduğu dönemlerde nahiye idi. Çat'a bağlı olduğu dönemlerde işe 1987’ye kadar köydü. 1989 ile 2014 e kadar ise Belediye idi. 2014 yılında çıkan Büyükşehir yasasıyla mahalle olmuştur. Yavi; Çat ilçemize 17 km., Erzurum'a ise 70 km. mesafededir. Halkımız geçimini tarım ve hayvancılıkla yapmaktadır dedi. Değerli davetliler; terör örgütü PKK neden Yavi'yi seçti? 1993 yılında meydana gelen olaylardan bazılarını hatırlarsak; 24 Ocak’ta Uğur mumcu öldürüldü. 24 Mayıs'ta Malatya Elazığ yolunda 33 kişi, 15 Haziran’da Bingöl köylerinde 13 kişi, 2 Temmuz’da Sivas Madımak’ta 35 kişi, 5 Temmuz da Erzincan Başbağlarda 33 kişi, 14 Temmuz’da Van Bahçesaray’da 24 kişi, 4 Ağustos’ta Bitlis Mutki’de 15 kişi, 29 Ağustos'ta Elazığ Kovancılar'da 14 kişi, 30 Eylül de Batman Kozluk’ta 7 kişi, 4 Ekim’de Mardin Midya’ta 26, aynı gün Siirt Şirvan’da 36 kişi, 5 Ekimde Hakkari, Siirt ve Batman da toplam 35 kişi, 21 Ekim’de Batman Derinkas’ta 24 kişi, 25 Ekim’de Erzurum Yavi’de 32 kişi, 26 Ekim’de Erzurum Çiçekli’de 6 kişi ve 29 Aralık’ta Aralık Dicle’de 23 kişi aynı gün kılavuz karakolu baskınında 12 askerimiz şehit edilmiştir. Ülkemizi karıştıran bu terör olayları; Yavi'nin merkezi ve stratejik bakımdan önemli bir bölgede olduğu ve bu yüzden de bölgemizi karıştırma adına seçildiği ancak ve ancak basiretli Yavi halkı bu oyuna gelmeyerek terörün oyununu bozmuştur. 25 Ekim 1993’de Yavi’ye, terör baskını yapmış ve onca cana kıyılmış, buda yetmemiş gibi o vekalet savaşçıları o gün belde içerisinde halkımızı provoke etmeye başladılar. Bu değişikliği fark eden halkımız asla ve asla prim vermedi. O gün bizler görev icabı halkımıza sağduyu çağrıları yaparak bu terörün oyununu bozmuş olduk. Erzurum’umuzun sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, üniversite ve tüm halkımız caddelere dökülüp, teröre telin mitingini önce şehrimizden, başlayıp kurulan tuzaklar kendi başlarına dönmüş. Birçok ilimizde benzer tel'in mitingleri yapılmış. Tüm Türkiye Cumhuriyeti'nde her zaman olduğu gibi kaybeden terör olmuştur” dedi.

Erzurum Dernekler Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğlu ise, “Erzurum Yavi'de 25 sene önce yapılan bu katliamın acılarını halen içimizde yaşıyoruz. O gün yaşanan olayların bir daha ülkemizde yaşamamızı diliyoruz. Ülkemizde yaşanan terör belasından en kısa zamanda kurtulmasını ve ülkemize huzurun gelmesini diliyorum. Allah'tan hepimize şehitlik mertebesini nasip etmesini diliyorum” diye konuştu.

Türkiye Harp Mamülleri Dernek başkanı Metin Şenol ise, yaptığı duygu dolu konuşmasında; birlik ve beraberlikten bahsetti. Şenol, “26 Aralık 1993 Şırnak'ta terörle mücadele esnasında 8 parmağımı ve bir gözümü kaybettim. 22 günlük bitkisel bir hayat mücadelesinden kurtularak sağlığıma kavuştum.

Bugün çevrenizde şehitlerimizin ardında bıraktıkları ailelerine yardımcı olmamızı hatırlattı. Asker kıyafeti giyerek halkımızın canına kast eden teröristler, geride anneler ve çocuklar bırakmıştır. Onların emanetlerine çok iyi bakmalıyız” dedi.

Erzurum Yavi de teröristlerce katledilen 33 şehitleri anlatan Sinevizyon gösterisi yapıldı.

Gösteri sonrasında mikrofona Yazar şair Ahmet Bektaş, Abdurrahman Karakoç'un Ben Anadolu adlı şiirini seslendirdi. İnegöl Yeşil Bağlar Kültür Derneği Başkanı Hayrettin Bulut’ta kendi yazdığı Nene Hatunun Kağnısına Yalvarış adlı şiirini okudu.

Program davetlilere helva ikramıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim